rafaello3 0 Napisano 29 Listopada 2012 jakie jest znaczenie sodu w uprawie kukurydzy? dalgety opracowało swoją mieszankę NP z mikro pod kukurydzę i z tego co pamiętam jest w niej aż 6% sodu jest co toś podobnego do tego: http://www.dalgety.com.pl/index.php?option=com_sobiclone2&sobiclone2Task=sobiclone2Details&catid=16&sobiclone2Id=85&Itemid=1359 tylko z innym składem, co sądzicie o tym uwstecznianiu fosforu? być może przy wiosennej aplikacji ma to duże znaczenie, wg ich zaleceń przy rzędowej aplikacji wysiewa się tego 200kg/ha, rozsiewaczem 400kg/ha (cena poniżej 1700zł) + sól potasowa + azotTo może być dobry nawóz ,ale ile on ma % fosforu ,,,,69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 29 Listopada 2012 Miała koło 13%. Sfiksowała tylko ta co poszła do bina. Jest jej tam ze 4 m. Na razie wietrzę zobaczymy. Pozostała nasypana na spichrzu 2,5m nic się nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SILWER105 0 Napisano 9 Grudnia 2012 Witam Panowie zaczyna się sezon na przedstawicieli nasion kukurydzy i w związku z tym pytanie co planujecie siać na ziarno i kiszonkę na glebach 5-6 klasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mf3085 0 Napisano 11 Grudnia 2012 Kto w okolicy Kalisza sprzedaje ziarno kuku... z Pioneera ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EppS. 0 Napisano 13 Grudnia 2012 Avena Szulec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mf3085 0 Napisano 13 Grudnia 2012 Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
franek78k 0 Napisano 17 Grudnia 2012 witam, mam zamiar zrobić suszarnię do kukurydzy daszkową,z niedużym zasypem piec na drzewo, czy ktoś posiada takową , proszę o spostrzeżenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rusin 0 Napisano 17 Grudnia 2012 mam do sprzedania w pelni sprawną suszarnie daszkową na olej opałowy. http://www.iagro.pl/suszarnia-araj-typ-s33pw,at-23765.html taka sama jak moja, w mojej jest nowsza szafa sterownicza i palnik założony nowy z 7 lat temu i od tamtej pory bardzo mało używany. cena też niższa. możliwość przetestowania na miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sendar 0 Napisano 18 Grudnia 2012 to dodaj darmowe ogłoszenie np w portalu http://targ.rolniczy24.pl/ może ktoś się odezwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 18 Grudnia 2012 @rusin za 40tys. zł można spokojnie kupić drzewicza 850 (zestaw suszarnia + chłodnica + kosz zasypowy + wiata) jaką wydajność ma ten araj w kukurydzy i jakie zużycie OO na t/% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rusin 0 Napisano 18 Grudnia 2012 ja robiłem tak, że w tej suszarni suszyłem a do schłodzenia przesypywałem do innej która stoi obok a do tej od nowa kukurydze sypałem. oczywiście ta suszarnia też może schłodzić kukurydzę. w ten sposób 3 suszarnie dziennie zasypywałem i czwartą na noc.każdy zasyp około 9 ton czyli około 36 ton na dobę suszyłem. w takim cyklu zużywałem około 500-600 litrów paliwa średnio, ale nigdy tego dokładnie nie mierzyłem. Suszarnie dodatkowo ociepliłem styropianem. mam do niej kosz zasypowy. 40 000 zł za nią to nikt mi nie da. chce za nią poniżej 30000 (do negocjacji). po świętach mogę wysłać zdjęcia jak ktoś jest zainteresowany. kosz zasypowy też mam do niej ale wolałbym sobie go zostawić. wiaty na pewno nie sprzedam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafaello3 0 Napisano 18 Grudnia 2012 Dostaliście już dopłaty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 19 Grudnia 2012 tylko RS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koseś 0 Napisano 19 Grudnia 2012 Panowie czy robicie już zamówienia na kukurydzę ? bo dziś dzwonił diler pioniera i okazuje się że już najbardziej popularne ziarnowe się wyczerpały .I co byście polecili z odmian średnio wczesnych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koseś 0 Napisano 19 Grudnia 2012 Panowie czy robicie już zamówienia na kukurydzę ? bo dziś dzwonił diler pioniera i okazuje się że już najbardziej popularne ziarnowe się wyczerpały .I co byście polecili z odmian średnio wczesnych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 22 Grudnia 2012 axxentus z RAGT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SILWER105 0 Napisano 22 Grudnia 2012 Moje zamówienie na ziarno to Luigi Mexicana Lg 3258 ziemie 4- 5klasa Kiszonka LG 3252 Lg30 238 Lg32 16 coś ze smolic i ES archimedesgleby słabe opady poniżej średniej Jakieś uwagi?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 23 Grudnia 2012 dlaczego prawie same Lg? dobra cena? czy podsiewaczem można precyzyjnie wysiać mieszankę polidapu i soli potasowej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 23 Grudnia 2012 nie jest to dobry nawóz do podsiewacza !!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 23 Grudnia 2012 Do posiadacza najlepiej jest podać dawkę startową nawozów dobrze rozpuszczalnych, bezchlorkowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 23 Grudnia 2012 wydawało mi się, że to właśnie są dobrze rozpuszczalne nawozy, wybaczcie ale chemia rolna jest mi zupełnie obca, więc jakie nawozy polecacie w podsiewacz i które są bezchlorkowe (swoją drogą to który ze wskazanych przeze mnie jest niekorzystny?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 23 Grudnia 2012 Odp sól. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SILWER105 0 Napisano 23 Grudnia 2012 LG świetnie sypało u znajomego na ziarno a kiszonka niby dużo bardziej strawna więc w tym roku będzie eksperyment pół kopca lg reszta zwykłe odmiany i zobaczymy w zbiorniku czy się będzie opłacało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 23 Grudnia 2012 czyli sól potasową muszę rozsiać rzutowo, a polidap mogę aplikować podsiewaczem - o ile kg można ograniczyć dawkę P? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 23 Grudnia 2012 100kg polidapu będzie ok? http://www.kws.pl/aw/KWS/poland/Produkty/Kukurydza/Aktualne_artyku_322_y_nicht_in_der_Nav/Artyku_322_o_nawo_380_eniu_rz_281_do/~dsqf/Sk_322_adniki_dawki_i_nawozy_stosowane/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach