szopen72 0 Napisano 1 Lutego 2013 Lumax przy ładnej pogodzie spali nawet nieduży perz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 1 Lutego 2013 strasznie drogi ten lumax i jeszcze nie ogarnia perzu, u mnie jest problem z deszczami, więc doglebowe stosuję tylko w ziemniaku z różnym skutkiem ile aplikujecie kizerytu pod kukurydzę? zastanawiam się nad aplikacją 100kg podsiewaczem (razem ze 100kg polidapu) stosowaliście go w ten sposób? mam ofertę na kizeryt 1100zł/t netto (25%MgO i 50%SO3 czyli 20%S) i polski granulowany siarczan magnezu 850zł/t netto (21%MgO i 30%SO3 czyli 12%S), czyli w kizerycie za 250zł mamy 40kg MgO i 80kg SO3 więcej, sam już nie wiem na co się zdecydować, ale zasadniczo w kukurydzy nie potrzeba tyle Magnezu co siarki, w rzepaku chyba będzie podobnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 1 Lutego 2013 Przy odpowiedniej technice oprysku nie mam żadnego problemu z doglebowymi. Nawet w największą suszę i na 5-6 klasie (piaski) z super efektem. Cena środka to nie wszystko, ważne jest też działanie na kukurydzę, wszystkie nalistne mają większy lub mniejszy wpływ na nią. Poczytaj też o różnicy w plonie spowodowanej nawet najmniejszymi chwastami. kukurydza rozróżnia odbicie światła, czy jest od gleby czy od chwastów i do tego dostosowuje swój rozwój. Na czystej glebie ma bardziej rozwinięty system korzeniowy, a przy zachwaszczeniu nawet minimalnym rusza szybciej w górę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 1 Lutego 2013 a środki doglebowe nie wywierają negatywnego wpływu na kukurydzę? słyszałem, iż mustang przyczynia się do kruchości łodyg i rośliny wylegają, dlatego pytam o Wasze doświadczenia w tym zakresie, mi obecnie najbardziej odpowiada maister (stosunek zakresu działania do ceny ma rewelacyjny), natomiast odnośnie do zachwaszczenia to jakie są negatywne konsekwencje uprawy pasowej, gdzie w międzyrzędziach jest 100% pokrycia gleby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pgroup 0 Napisano 1 Lutego 2013 Szopen ile stosujesz Lumaxa?Bo słyszałem, że na piachach w dogodnych warunkach wilgotonosci dawke obnizaja do 2.5-3l/ha i jest ok. Guardian był spoko, ale słyszłem też o tym WING P, że wychodzi podobnie cenowo tylko nie u wszystkich działał dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 1 Lutego 2013 Na piachu daję l, na lepszej ziemi 3,5 l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil7340 0 Napisano 3 Lutego 2013 Na piachu daję l, na lepszej ziemi 3,5 l.na piach dajesz 1 L na h? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 3 Lutego 2013 sorry pomyłka nie wpisałem dawki. powinno być 3 l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 3 Lutego 2013 w czym wnosicie magnez i siarkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 3 Lutego 2013 Z obornikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 4 Lutego 2013 daj w podsiewacz 400kg polifoski maks będzie siarka i magnez . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 4 Lutego 2013 na tonę nasion wraz ze słomą potrzeba 5-7kg MgO i 9kg SO3, czyli polifoski M trzeba by zaaplikować bardzo dużo i ten nawóz ma kiepski stosunek fosforu do potasu,ja zastosuję 200kg polidapu (100kg w podsiewacz), 300kg soli potasowej i 100-150kg kizerytu, zastanawiam się tylko czy mieszać go z polidapem i aplikować podsiewaczem czy też rozrzucić go przedsiewnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 4 Lutego 2013 @kissmy a nie myślałeś nad opcją polidap+Kornkali+saletrosan?kizeryt to drogie źródło magnezu, nie lepiej rok przed wapno magnezowe?Ja bede 3x stosował siarczan dolistnieJaką masz zasobność w glebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 4 Lutego 2013 ale kombinujeciemocznik i korn-cali po wierzchu+superfosfat i fosforan w podsiewacz i gotowe.mnie ciekawi tohttp://www.compo-expert.com/pl/produkty/nawozy-czesciowo-otoczkowane-o-spowolnionym-dzialaniu/duratecr.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rosPlock 0 Napisano 4 Lutego 2013 @kissmy... wapno magnezowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 4 Lutego 2013 wapno dolomitowe owszem jest najtańszym źródłem magnezu, ale niestety o wątpliwej przyswajalności (z tego co się orientuje nikt nie sprzedaje dolomitu mielonego, dostępny jest jedynie kruszony, który nie gwarantuje akceptowalnej reaktywności) i pozostaje problem siarki, niektórzy stosują gips (AgroSulca, ale jego działanie również nie zostało naukowo potwierdzone), w podsiewacz najlepiej wymieszać polidap z saletrzakiem, ale ja dam czysty polidap, a kizeryt, sól potasową i jeszcze 100kg polidapu rzucę pogłównie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mf3085 0 Napisano 4 Lutego 2013 Czy w podsiewacz można by wsypać polifoske 6, bo jesienią dużo kupiłem i musze wykorzystać ją? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 4 Lutego 2013 można, ale nie za dużo ze względu na chlor, lepiej zaaplikować ją rozsiewaczem przedsiewnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafaello3 0 Napisano 5 Lutego 2013 Czy w podsiewacz można by wsypać polifoske 6, bo jesienią dużo kupiłem i musze wykorzystać ją? Tak można .Ja dałem w poprzednim sezonie ok 300kg na /ha bezpośrednio w podsiewacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rosPlock 0 Napisano 5 Lutego 2013 polifoske 6 to i 600kg/ha znajomy posypał w podsiewacz wszystko ok. ja sypie sól i mocznik pod agregat a polidab w podsiewacz. nawozu kupione już jesienią i czekają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamenko 0 Napisano 5 Lutego 2013 koledzy pochwalcie sie jakie odmiany bendziecie siac. ja na kiszonke dzis kupilem odmiane DYNAMITE z MAISADOUR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 5 Lutego 2013 Agroefekt kontraktuje mokrą qq po 600zł. Zastanawiam się nad podpisanie kontraktu w ciemno. A jakie u was ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 5 Lutego 2013 600zł za mokrą to jest rewelacyjna cena (odpowiada to cenie suchej 850zł/t przy koszcie suszenia 6zł/t/%) ja bym się nie zastanawiał, u mnie lechpol się wycofał z kontraktacji suchej (nie zabezpieczyli sprzedaży), z mokrą pozostaje wyłącznie problem logistyki, czyli odbiór z pola i szybka dostawa oraz jej termin, czasami warto samodzielnie zorganizować i przypilnować transportu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bed 0 Napisano 5 Lutego 2013 Grześ 600zł loco kupujący ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 6 Lutego 2013 Kontraktuje kto do Kobylina jak u nich z płatnością? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach