marbar 0 Napisano 22 Maja 2013 A ja mam obawy o tą dikambę, bo w tym tyg już nie opryskamy bo idzie chłód, a w przyszłym to niewiadomo bo juz jest 5. liść, więc sam nikosulfuron 0,5 + 0,25 zobaczymy jakie efekty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 23 Maja 2013 A kiedyś była dyskusja nad tym czy lepsze są doglebowe czy nalistne. I wnioski nasuwają się same. Ci którzy nie zrobili doglebowo kombinują kiedy pryskać, a to za gorąco a to za zimno, ato za wcześnie a to za późno. A "doglebowcy" się śmieją i patrzą jak na czyściutkim polu kukurydza rośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wjacek 0 Napisano 23 Maja 2013 I tu się zgodze z przedmówcą (nie jestem szpecem od kukurydzy uprawiam 1-2 ha) ale zawsze jestem za pryskaniem po siewie jak są warunki i gleba wilgotna. W tym roku zapatrzyłem się na innych i wysłuchałem marudzenia ojca - nie popryskałem i teraz koczuję kiedy będę mógł opryskać Co myślicie o takim zestawie SAMSON + MOCARZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 23 Maja 2013 mają być przymrozki? mocarz ma na etykiecie 10-25 stopni - w czasie zabiegu, a w przeciwsskazaniach wyłącznie przymrozki, w majowej NU jest dosyć wyczerpujące zestawienie wszystkich herbicydów zarejestrowanych w kukurydzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 23 Maja 2013 mocarz ma inną zasadniczą wadę, rozwala rzepak zasiany nawet 1,5 roku po wykonaniu nim zabiegu w kukurydzy, orientujecie się ile kosztuje jakiś najtańszy zamienik titusa (rimsulfuron) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 23 Maja 2013 mocarz ma inną zasadniczą wadę, rozwala rzepak zasiany nawet 1,5 roku po wykonaniu nim zabiegu w kukurydzy, orientujecie się ile kosztuje jakiś najtańszy zamienik titusa (rimsulfuron)skąd taka informacja?stosuję Mocarza w dawce 0,2 kg/ha w jęczmieniu jarym, a potem sieje rzepak ozimy. Nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 23 Maja 2013 coś się koledze pomieszało ,aż sprawdzałem etykietę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 23 Maja 2013 @szopen72 w tym jęczmieniu były widoczne jakieś negatywne skutki herbicydu? u mnie w pszenicy ozimej były poważne problemy w stresowych warunkach, tego oddziaływania na rzepak nie znam z praktyki, ale tak wskazywał handlowiec, od którego zasadniczo kupuję mocarza jest jakiś tańszy herbicyd w kukurydzy niż afalon? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 23 Maja 2013 Ja tam kukurydzę sieję drugi raz to się nie bede wymądrzał, ale rzepak odchwaszczamy powschodowo (nalistnie) i dobre efekty są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 24 Maja 2013 W jęczmieniu też niczego negatywnego nie widziałem. Dodam, że zastosowałem z 6% roztworem mocznika i 2,5% roztworem jednowodnego siarczany magnezu. Na chwasty podziałał jak zwykle piorunująco. Jęczmień zieloniutki i mocny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 25 Maja 2013 wjechałem wczoraj w duży perz z innovate 0,25l/ha, co prawda minęły te 4 godziny do opadów, ale obawiam się o skuteczność w tak niskich temperaturach (w nocy schodzą nawet poniżej 10 stopni), miał ktoś z Was podobną sytuację ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 25 Maja 2013 miałem, tylko że też w tym roku, zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
john1 0 Napisano 26 Maja 2013 witam chciałem sie zapytac po pryskałem kukurydze titusem i mustangem o 16 i nastepnego dnia zaczoł deszcz padac przez czały dzien no i noce sa chłodne czy podziała teraz ten oprysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 26 Maja 2013 takj z 2-3 godzinki wystarczy zeby deszcz nie padal , Panowie co to za chwast http://bankfotek.pl/view/1499408? sialem kuku na ugorze i troche mi go wyskoczylo po lumaxie i troche perzu , czym to opryskac zeby wyszlo ekonomicznie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 26 Maja 2013 wyglada jak topinambur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 26 Maja 2013 to prawdopodobnie żółtnica drobnokwiatowa zniczy ją maister,milagro bądź generyki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 26 Maja 2013 Żółtlica to na pewno nie jest ja też stawiam na topinambur po ugorach to pewnie myśliwi rozrzucili a tego trudno się pozbyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 28 Maja 2013 Ten chwast to może być nawłoć . Na ugorach jest tego w chuchu , a poznać ja po żoltych wiechach w czasie kwitnienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 28 Maja 2013 A moim zdaniem to jest Pszonak drobnokwiatowy.Ciekawostka, nie spotkałem się jeszcze z nim, człowiek całe życie się uczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 28 Maja 2013 Witam panowie nie bylo mnie kilka dni bo bylem na wyjezdzie , Panowie to jest cos podobnego jak kolega nizej pisze nawłoć , bo ogladalem w innych wypowiedziach chwasty i najbardziej przypominajacy to ten nawloc , czym go zwalczyc i dodadkowo zeby perz wzielo? wystarczy sam Titus? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 28 Maja 2013 Tak to na 100% nawłoć czym go teraz zwalczyc panowie to 2 czy jedno liscienny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 29 Maja 2013 dwuliścienny z rodziny astrowatych http://www.ochrona-roslin.com.pl/chwasty.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 29 Maja 2013 Ja bym pociągnął go preparatem Lontrel 300 lub generykiem. Ten preparat walczy dość dobrze z tą rodzina chwastów, stąd gdybanie. http://www.farmer.pl/srodki-produkcji/rejestr-srodkow-ochrony-roslin/lontrel-300-sl,26446.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 30 Maja 2013 Lontrel to drogi środek daj Mocarz da sobie radę i kasy zaoszczędzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joekk84 0 Napisano 31 Maja 2013 Co polecacie na owies głuchy w kukurydzy??? Lumaxem było pryskane ale sa takie miejsca gdzie owies pusćiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach