Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam takie pytanie jeżeli qq miała po omłotach na przyczepie 23-24% i jak postała na przyczepach jakieś 12godz to mogła skoczyć na 33% jest taka możliwość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
P9027 z FAO260 zbierana wczoraj 34%.

Miałeś pewnie więcej odmian, jak ona plonowała w porównaniu do innych odmian?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej od Sixxtusa FAO270 i suchsza o 3-4% na podobnej glebie 5-6 klasa. Nie miałem w tym roku N86 bo nie było tych nasion, a ona jest jeszcze lepsza na piachy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To podobnie u mnie ta P9027 oddała więcej niż inne odmiany z fao 240-250, szkoda tylko że miałem wsiany jej tylko 1 worek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dursban przed uprawą

i działa?

A praktykował ktoś zaprawienie ziaren prestige?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile Pionieery są drozsze w zakupie ? od reszty zachodnich i od reszty polskich.

Byłem na doswiadczeniach poletkowych szukam zairnówki na zimne dołki oraz na piaski 5 klasy ale w kulturze -przedplon łubin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieliście omacnicę na multitopie?

skończyłem zbiory ze średnią 7t/ha, co najdziwniejsze nawet eurostar wycięty w pień przez omacnicę już w sierpniu dał 8t/ha (stanowisko w najlepszej kulturze), resztę rozwaliła pogoda i zwierzyna, plon chwilowy na ocalałych odcinkach dochodził do 15t/ha, w przyszłym sezonie zasieję wyłącznie odmiany, które nie przyciągną omacnicy i będą charakteryzowały się wysokim fao

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ile Pionieery są drozsze w zakupie ? od reszty zachodnich i od reszty polskich.

Byłem na doswiadczeniach poletkowych szukam zairnówki na zimne dołki oraz na piaski 5 klasy ale w kulturze -przedplon łubin

Na niektóre 500zł za jednostkę 80 000 nie starczy a inne poniżej 400zł kupisz. Wszystko zależy od odmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co polecacie na mocna ziemie ale pozno nagrzewajaca sie z niskim fao tak zebym zasial pszenice w terminie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze średnim fao to najbardziej niezawodne są jednak kwsy, na dobre stanowisko ricardinio, z niskim fao nie można przesadzać, gdyż możemy stracić plon a wilgotność wcale nie musi być niższa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co polecacie na mocna ziemie ale pozno nagrzewajaca sie z niskim fao tak zebym zasial pszenice w terminie

Zależy jakiej klasy ziemia, na 3 dobre by było stare Ravello, na 3/4 Laurinio KWSu, na 4/5 Ambrosini KWSu. Na gorsze nic o niższym FAO nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem na dniach pola POMERI CS z Caussade niezła była kolba w porównaniu z innymi odmianami. Sam miałem Susann z SU i też miała nie bylejaką kolbę ale niestety późny azot ją zazielenił i poszła w kopiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

susana w zeszłym roku dała mi 14t 32% wilg i dużo słomy do przyorania, miał ktoś ją na ziarno w tym roku jak wypadła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym roku każda dało kupe słomy z w tym bez problemu poorałem.

A zauważyliście w tym roku że SU słabo oczyściło nasiona. Jak kumpel mi siał to normalnie strzelały te drobiazgi co przeleciały przez otwory tarczek w siewniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QQ skoszone dzisiaj, plon 12,5t/ha, wilgotność 24-25%, odmiana LG 2244, cena 450zł +VAT +/- 12zł za procent. teraz dożynki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi