Skocz do zawartości
microhead

przekroczenie terminu uzupełnień

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Jestem rolnikiem z województwa łódzkiego. Składałem wniosek MGR w styczniu 2011r. (nie sektor mleczarski). niestety wniosek wymagał uzupełnień. Nie udało mi się ich skompletować w pierwszym terminie dlatego złożyłem podanie (pozytywnie rozpatrzone) o przedłużenie o miesiąc. niestety sytuacja życiowa (ślub, przeprowadzka, remonty) nie pozwoliły mi wywiązać się z uzupełnień również w drugim terminie co skutkowało złożeniem przeze mnie drugiego podania o przedłużenie. Jako dokument potwierdzający przyczynę przedłużenia (przedłużenie terminu o dłużej niż miesiąc) przedłożyłem odpis aktu ślubu a w podaniu opisałem całą sytuację. niestety agencja stwierdziła że sytuacja nie jest związana z inwestycją i odrzuciła podanie.

czy ktoś spotkał się może z podobną sytuacją (przedłużenie terminu o dłużej niż miesiąc bez odpowiedniego udokumentowania)? A może ktoś podpowiedziałby jak wyjść z podobnej sytuacji? z góry dziękuję za odpowiedzi.

Mój wniosek w tym momencie najprawdopodobniej zostanie odrzucony (chociaż nie mam jeszcze pisemnej decyzji z agencji, wiem to tylko z rozmowy z osobą zajmującą się moim wnioskiem).

znalazłem w instrukcji wypełniania wniosku a także w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa dot. szczegółowych warunków przyznawania pomocy punkt o następującej treści:

Par. 18. 1. W razie uchybienia terminu wykonania przez wnioskodawcę określonych czynności w toku postępowania w sprawie przyznania pomocy Agencja, na prośbę wnioskodawcy, przywraca termin wykonania tych czynności , jeżeli wnioskodawca:

1)wniósł prośbę w terminie 14 dni od dnia ustania przyczyny uchybienia; (zmienione na 45 dni w nowelizacji rozporządzenia z dnia 29 października 2010)

2)jednocześnie z wniesieniem prośby dopełnił czynności , dla której określony był termin;

3)uprawdopodobnił, że uchybienie nastąpiło nie z jego winy

2.Przywrócenie terminu do złożenie prośby, o której mowa w ust. 1 jest niedopuszczalne

3.(uchylony w w/w nowelizacji)

Czy ktoś próbował się bronić w jakiejś sytuacji tym artykułem? jak to wygląda w praktyce? na tzw. chłopski rozum jest napisane że na prośbę wnioskodawcy agencja przywraca termin (a nie np. może przywrócić) a pkt. 3 mówi że należy uprawdopodobnić przyczynę, a nie udokumentować czy udowodnić. Jak wy się na to zapatrujecie, jest jakaś szansa na pozytywne rozwiązanie mojej sytuacji czy będzie sobie trzeba poradzić bez dotacji co w moim przypadku będzie raczej niemożliwe.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze rozpocznij poszukiwania lekarza w rodzinie, bo w tym przypadku już tylko zwolnienie może być przyczyną, która pozwoli usprawiedliwić uchybienie, musisz dokładnie określić terminy, jeśli nie wyrazili zgody na przedłużenie terminu po raz drugi to albo ktoś się uwziął (możesz zrobić im jatkę) bądź mają taką procedurę aby jak najszybciej ogarnąć jak najwięcej spraw;

moja rada: w poniedziałek skontaktuj się z izbą rolniczą w Przysieku, tamtejsi prawnicy i radcy przerzucają wiele takich spraw i z pewnością coś podpowiedzą i zaproponują jakieś korzystne rozwiązanie,

napisz później jak Ci poszło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam - wydawało mi się, że jesteś z kuj-pom, skontaktuj się ze swoim ODR bądź izbą rolniczą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi