wasc49 0 Napisano 23 Stycznia 2012 Witam, mam tura czołowego przy ciągniku C330 od dwóch lat i wszystko by było ok poza tym że jest niewłaściwy rozdzielacz zamontowany, jest to rozdzielacz dwu sekcyjny o dwustronnym działaniu i przy opuszczaniu bardzo cierpi pompa hydrauliczna, może mi ktoś poradzi jak połączyć żeby przy opuszczaniu ramion olej swobodnie spływał a nie blokował pompy, moim zdaniem w rozdzielaczu powinna być jedna sekcja o działaniu jednostronnym. Proszę o radęPozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 23 Stycznia 2012 Połącz trójnikiem odpływ oleju z rozdzielacza do odpływu oleju z sekcji która ma podpięte tłoki jednostronnego działanie (pewnie te od podnoszenia i opuszczania tura) z odpływem do skrzyni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasc49 0 Napisano 23 Stycznia 2012 Połącz trójnikiem odpływ oleju z rozdzielacza do odpływu oleju z sekcji która ma podpięte tłoki jednostronnego działanie (pewnie te od podnoszenia i opuszczania tura) z odpływem do skrzyni.Dzięki za rade, tak też myślałem, ale dokładnie nie jestem pewien które jest wyjście ciśnieniowe przy rozdzielaczu pod siedzeniem a które powrót, zdaje się że ciśnienie jest z góry gdzie podłącza się np. wywrot przyczepy a powrót z boku, pokombinuje troche i może się uda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 24 Stycznia 2012 Na rozdzielaczu powinieneś mieć strzałki kierunkowe o ile jest dobrze podlączony. Najczęściej zawór bezpieczeństwa jest od strony tłoczącej. Najlepiej odkręć węże, włóż w wiadro, wciśnik sprzęgło, odpal ciapka i powoli puść sprzęgło i wszystko wiadomo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 24 Stycznia 2012 Witam.Ja w swoim miałem podłączony oryginalny rozdzielacz jednosekcyjny(dwustronnego działania) na błotniku i wywracałem przyczepę i nie było problemu z opuszczaniem.Dżwignia na rozdzielaczu ma cztery położenia i do opuszczania siłownika jednostronnego należy przestawić w skrajne położenie.Nie wiem jaki tu dokładnie występuje rozdzielacz, jeżeli taki sam to prawdopodobnie ma odwrotnie podłączone przewody.Pod siedzeniem u góry jest wyjście ciśnieniowe a z boku powrót.Przynajmniej u mnie tak jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasc49 0 Napisano 24 Stycznia 2012 Bardzo dziękuję, właśnie mam taki zamiar odkręcić węże i wypróbować w wiadrze i już będzie wiadomo gdzie jest jaki kierunek a wtedy trójnik i połączę odpływ do skrzyni, mam nadzieje że będzie działać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 25 Stycznia 2012 Sprawdzisz to będziesz miał pewność.Bo ja coś pokręciłem.Pamięć jest zawodna.Jak napisałem post to dopiero zajrzałem do instrukcji obsługi i doczytałem że na rozdzielaczu pod siedzeniem jest ciśnienie u góry wtedy gdy przesterujemy dżwignią w środkowe położenie.A jeżeli używamy rozdzielacz na błotniku to dżwignia powinna być ustawiona w położenie opuszczanie lub stop to w takiej sytuacji u góry rozdzielacza będzie powrót oleju a wyjście ciśnieniowe z boku rozdzielacza.Chyba że i tym razem żle rozumuję.Obecnie u siebie nie mam możliwości sprawdzenia bo mam rozdzielacz aktualnie zdemontowanyOd Album 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach