Skocz do zawartości
wasc49

kłopoty z turem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam tura czołowego przy ciągniku C330 od dwóch lat i wszystko by było ok poza tym że jest niewłaściwy rozdzielacz zamontowany, jest to rozdzielacz dwu sekcyjny o dwustronnym działaniu i przy opuszczaniu bardzo cierpi pompa hydrauliczna, może mi ktoś poradzi jak połączyć żeby przy opuszczaniu ramion olej swobodnie spływał a nie blokował pompy, moim zdaniem w rozdzielaczu powinna być jedna sekcja o działaniu jednostronnym. Proszę o radę

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połącz trójnikiem odpływ oleju z rozdzielacza do odpływu oleju z sekcji która ma podpięte tłoki jednostronnego działanie (pewnie te od podnoszenia i opuszczania tura) z odpływem do skrzyni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Połącz trójnikiem odpływ oleju z rozdzielacza do odpływu oleju z sekcji która ma podpięte tłoki jednostronnego działanie (pewnie te od podnoszenia i opuszczania tura) z odpływem do skrzyni.

Dzięki za rade, tak też myślałem, ale dokładnie nie jestem pewien które jest wyjście ciśnieniowe przy rozdzielaczu pod siedzeniem a które powrót, zdaje się że ciśnienie jest z góry gdzie podłącza się np. wywrot przyczepy a powrót z boku, pokombinuje troche i może się uda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na rozdzielaczu powinieneś mieć strzałki kierunkowe o ile jest dobrze podlączony. Najczęściej zawór bezpieczeństwa jest od strony tłoczącej. Najlepiej odkręć węże, włóż w wiadro, wciśnik sprzęgło, odpal ciapka i powoli puść sprzęgło i wszystko wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Ja w swoim miałem podłączony oryginalny rozdzielacz jednosekcyjny(dwustronnego działania) na błotniku i wywracałem przyczepę i nie było problemu z opuszczaniem.Dżwignia na rozdzielaczu ma cztery położenia i do opuszczania siłownika jednostronnego należy przestawić w skrajne położenie.Nie wiem jaki tu dokładnie występuje rozdzielacz, jeżeli taki sam to prawdopodobnie ma odwrotnie podłączone przewody.Pod siedzeniem u góry jest wyjście ciśnieniowe a z boku powrót.Przynajmniej u mnie tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję, właśnie mam taki zamiar odkręcić węże i wypróbować w wiadrze i już będzie wiadomo gdzie jest jaki kierunek a wtedy trójnik i połączę odpływ do skrzyni, mam nadzieje że będzie działać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzisz to będziesz miał pewność.Bo ja coś pokręciłem.Pamięć jest zawodna.Jak napisałem post to dopiero zajrzałem do instrukcji obsługi i doczytałem że na rozdzielaczu pod siedzeniem jest ciśnienie u góry wtedy gdy przesterujemy dżwignią w środkowe położenie.A jeżeli używamy rozdzielacz na błotniku to dżwignia powinna być ustawiona w położenie opuszczanie lub stop to w takiej sytuacji u góry rozdzielacza będzie powrót oleju a wyjście ciśnieniowe z boku rozdzielacza.Chyba że i tym razem żle rozumuję.Obecnie u siebie nie mam możliwości sprawdzenia bo mam rozdzielacz aktualnie zdemontowany

Od Album 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi