Skocz do zawartości
franek78k

Suszarnia

Rekomendowane odpowiedzi

chcę kupić suszarnie do kukurydzy używaną ,czytałem o podłogowych nie są drogie do 10 tys. zł [/b][/u]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłogowa to lipa mało wchodzi na raz i długo suszy kolega miał i sprzedał powiedział że większej lipy nie widział w życiu. nieopłacalne. niech się wypowiedzą co mają takie suszarnie ja tylko czytałem na forach i co kolega mówił ale każdy narzeka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz jakiegoś murzyna co będzie przerabiał to ziarno na podłogowej to kup ale ogólnie nie warto nawet myśleć o tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Względem suszenia to nie suszyłem trocin ani kukurydzy.Jeżeli to będą jakieś niezbyt duże ilości to jest to do "przetrawienia". Moja przygoda zaczęła się od zakupu wentylatora(jeszcze lata 80) https://picasaweb.google.com/lh/photo/GqRTljRBE6hzex1YsS-_LtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink którym podawałem powietrze pod podłogę(deski "lużno"umocowane). Jak trzeba było ją opróżnić to dmuchawa z boku i na drugi magazyn lub łopaty i na przyczepę.Następnie nabyłem suszanie podłogowo-kanałową http://instrukcja.pl/i/suszarniapodlogowakanalowa Na tej pierwszej uzyskiwałem lepszy efekt podsuszania.Nie mam pieca,więc efekt suszenia zależy od pogody a i ziarno nie może być za mokre.Kukurydza pewnie jest mokrzejsza to i zimnym powietrzem jej nie wysuszy.Żeby przyśpieszyć efekt suszenia należało by ją przemieszywać,a to wymaga pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś stosowałem suszarnie podłogową w postaci podłogi perforowanej z firmy Bin. Do tego wentylator o dużym wydatku i małym ciśnieniu i nagrzewnica na olej albo na gaz. Wielką zaletą takiego suszenia była jakość ziarna kukurydzy. Wadą wydajność (5T na dobę ze 100 m2) i dużo ręcznej pracy (rozsypanie i zwalenie)

Przy niedużych areałach i możliwości grzania odpadami (drewno, trocina) taka metoda jest dobra bo to nieduża inwestycja w porównaniu do profesjonalnych suszarni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi