ryszard1960 0 Napisano 7 Lutego 2012 Według przepisów rolnicy są zwolnieni z podatku akcyzowego zarówno w przypadku węgla zużytego w domu czy mieszkaniu, jak i innych obiektach gospodarskich. W tym drugim przypadku muszą jednak prowadzić ewidencję zużytego węgla - poinformował rzecznik Izby Celnej w Toruniu Mariusz Ziarnowski.Tradycyjny sposób ewidencjonowania wymaga natomiast założenia specjalnego zeszytu do tego celu. Przed dokonaniem pierwszego wpisu należy ponumerować i przedziurkować kartki, a następnie związać je sznurkiem, który musi zostać zaplombowany przez upoważniony urząd celny. Kolejne kartki muszą być zapełniane w formie tabeli. Zawiera ona informacje o dacie zakupu węgla, liczbie i rodzaju opakowań, danych dokumentu dostawy, ilości zwolnionej z akcyzy i zużytej ilości węgla. Tabelę trzeba wypełniać na bieżąco, w miarę zużywania paliwa. Te informacje podają wszyskie gazety, ale okazało się że to nie końca jest prawda, jestem po rejestracji UC Pruszków i ewidencja jest konieczna ale dodatkowo trzeba UC zarejestować się na druku AKC-R/ jest w internecie Jeszcze do wczoraj info mnie w UC Pruszków w referacie dozoru/ tam gdzie rejestrujemy ewidencję / że obowiązuje nas tylko ewidencja, natomiast w referacie akcyzy poinformowano mnie ,że niestety muszę złozyć druk AKC-R / jest w internecie/Z czego to wynika Dziennik Ustaw nr 108 z 2011 ,strona 6180 , art.16.1. / w załączniku ustawa/ Art. 16. 1. Podmiot prowadzący działalność gospodarczą jest obowiązany, przed dniem wykonania pierwszej czynności podlegającej opodatkowaniu akcyzą lub pierwszej czynności z wykorzystaniem wyrobów akcyzowych objętych zwolnieniem od akcyzy ze względu na ich przeznaczenie, złożyć zgłoszenie rejestracyjne właściwemu naczelnikowi urzędu celnego. lub pierwszej czynności z wykorzystaniem wyrobów akcyzowych objętych zwolnieniem od akcyzy ze względu na ich przeznaczenie, złożyć zgłoszenie rejestracyjne właściwemu naczelnikowi urzędu celnego.i tu jest haczyk Czyli na dzień dzisiejszy obowiązuje nas 1.Ewidencja wyrobów akcyzowych zwolnionych z akcyzy ze względu na przeznaczenie, strony ponumerowane, oprawione tak by można było założyć plombę celną i z pieczątka z tym do UC Referat Dozoru 2.Druk AKC-R a.. lepiej wypełnić pod dyktando pani w UC, niby proste ale nie do końca b.. wpłata 170,00 zł na konto Urzędu Miejskiego tam gdzie jest UC tzn. UC Pruszków to konto UM Pruszków/potwierdzenie wpłaty trzeba mieć przy składaniu druku AKC-R/ c.. NIP d.. Regon e.. decyzja o wymiarze podatku z działów specjalnych lub podatek rolny f.. pieczątka g.. oświadczenie o miejscu zużycia wyrobów zwolnionych z akcyzy/ niby jest to w druku AKC-R , ale kazano mi to jeszcze raz napisać/ i to wszystko / myślę ,że kopie/ do Kancelarii UC lub Referatu Akcyzy właściwego UC . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach