Skocz do zawartości
mtz82pronar

Instalacja mtz 82 pronar 1996 r

Rekomendowane odpowiedzi

witam zakupiłem mtz 82 pronar z 1996 r. I jest mały problem ponieważ powinna tam byc instalacja 12/24v , czyli na cały ciągnik 12 v , a na rozrusznik 24 v , jednak poprzedni właściciel przerobił całą instalacje pod 24 v , i zrobił się problem ponieważ niemoge podłączyć radia cd bo się spali , do tego boje sie podczepic gnazdo od przyczepy (do świateł) bo w przyczepie zarowki są 12 v i napewno sie przepalą , czy może mi ktoś powiedziec co mam zrobić żeby było tak jak kiedys czyli instalacja 12 v ? , Bo poprzedni włascicie wyrzucil napewno tą "przetwornice czy niewiem co tam było) , na allegro są takie przetwornice (http://allegro.pl/przetwornica-napiecia-24-12v-150w-pn-16-sklep-wawa-i2114042914.html) , jednak wolałbym zrobić orginalnie tak jak było , bo te przetwornice z allegro nie pociagna mi za dużo ;(( , czy ktoś mógłby mi powiedziec co mam kupic i jaka cena bvyaby tego ?

Aha i jezeli mam instalacje w mtz na 24 v , i kupiłem radio na allegro i w aukcjii pisało takie cos "Maksymalny prąd 15A (12V) / 5A (24V)" to czyli że bedzie dzialalo pod instalacja 24 czy się spali ? , na tym forum tez cos wyczytalem o jakis przekaźnikach czy ktos wie jak to podłączyć i ile ich musi byc chociaz do samego radia zeby bylo 12 v ? Dziękuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie możesz po prostu sprawdzić miernikiem jakie masz napięcie na gnieździe? Ja bym raczej powiedział że wszystko masz na 12V bo wątpie żeby zmieniał np alternator nie wspominając o silniczkach wycieraczek, ogrzewania, żarówkach itd. A jeśli chciał byś wrócić do poprzedniego stanu to trzeba założyć przełącznik 12/24 i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a właśnie że każda żarówka jest na 24v , a gdzie moge kupić taki przełącznik i ile on kosztuje ? Seweryn podniosles mnie troche na duchu ) jeszcze powiedz mi gdzie kupic ten przełącznik i ile kosztuje jak wiesz )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten przełącznik jest BARDZO DOBRY. Schemat podłączenia jest na obudowie. Jeśli żarówki są na 24V to znaczy że przynajmniej część inst. pracuje na takim napięciu. Jeżeli masz miernik to sprawdz ile wolt daje alternator i czy to oryginał. Gościu widać niezle namieszał przy inst.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi