Skocz do zawartości
Gość Marcin

Zwrot za używany ciągnik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

podpisałem umowe z ARiMR na zakup używanego ciągnika, kupiłem ciągnik od rolnika, czy umowa kupna i o świadczenie rolnika, że wpłaciłem mu gotówke wystarczą jako dokumenty poświadczające płatność, czy np musi być jeszcze zaświadczenie z banku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja też chciałabym ć używany ciągnik . Czy dostanę dopłatę z AIMR ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

najlepiej kupowac nówke z uzywakmi jest mnustwo kłopotu i zabiegania ale zwrot bedzie. nie musi byc z banku. PS ja juz zwrot dostałem za ciagniczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt używany musi być sprawny technicznie, cena nie droższa niż rynkowa (najlepiej mieć orzeczenie rzeczoznawcy), i oświadczenie sprzedającego że sprzęt ten nie był zakupiony przez ostatnie 7 lat z funduszy pomocowych krajowych i UE (np. kredyty preferencyjne,dofinansowania). Cała procedura prosze zapoznać się z programem 1.1 Inwestycje w gospodarstwach rolnych.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to oznacza że jeśli kupię 10 letni traktor za 30tys. złotych to Unia zwróci mi połowę pieniędzy. A czy Unia zwraca pieniądze za remont maszyn rolniczych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety za remonty nie zwracają, a co do pierwszej części wypowiedzi: tak zwrócą połowę lub nawet 60% jeśli mieszkasz na terenie ONW. O szczegóły dowiedz się w najbliższym rejonie ODR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co jest wymagane od unii zeby otrzymac taki zwrot 50% pieniędzy???tak normalnie kazdy rolnik moze złozyc taki wniosek i otrzymac zwrot 50% kosztów zakupu ciągnika???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli "od unii", ale zwrot taki jest oczywiście uzależniony od spełniania przez rolnika kilku wymagań, których opisywanie tutaj raczej nie ma sensu (ilość). Jeśli jednak nie masz skąd się dowiedzieć to daj znać na PM to pokrótce wyjaśnię. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli "od unii", ale zwrot taki jest oczywiście uzależniony od spełniania przez rolnika kilku wymagań, których opisywanie tutaj raczej nie ma sensu (ilość). Jeśli jednak nie masz skąd się dowiedzieć to daj znać na PM to pokrótce wyjaśnię. Pozdr.

no i jakie są te wymagania???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co jest wymagane od unii zeby otrzymac taki zwrot 50% pieniędzy???tak normalnie kazdy rolnik moze złozyc taki wniosek i otrzymac zwrot 50% kosztów zakupu ciągnika???

Człowieku stos makulatury czyli papierków czasami niewiadomo po co komu potrzebne. Spróbuj zobaczysz czym to pachnie ale uprzedzam nie ma że UNIA coś ci da tak za frajer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku stos makulatury czyli papierków czasami niewiadomo po co komu potrzebne. Spróbuj zobaczysz czym to pachnie ale uprzedzam nie ma że UNIA coś ci da tak za frajer

łee to nie ma wogole co zaczynac.i sie paćkać w takie cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to zajdz sobie do ODR i tam Ci powiedzą co i jak napewno bedziesz musiał spełnik kilka wymogów zwłaszcza tych z dobrostanem zwierząt jak je masz płyta zbiorniki ubowy kontraktacji a co mnie najbardziej odstraszyło to okres 5 lat ptzrz który musisz miec tego klamota i nie możesz go sprzedać a niech zacznie się sypać. W ODR Ci wszystko wyjaśnią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi