lepekctx 0 Napisano 27 Lutego 2012 Witam, mam zamiar kupić kosiarkę, tylko zastanawiam się nad wyborem firmy i czy to ma być dyskowa czy bębnowa, ale wiem jedno szerokość robocza ma wynosić ok. 2,7m Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lepekctx 0 Napisano 27 Lutego 2012 Witam, mam zamiar kupić kosiarkę, tylko zastanawiam się nad wyborem firmy i czy to ma być dyskowa czy bębnowa, ale wiem jedno szerokość robocza ma wynosić ok. 2,7m. Chciałbym, aby ktoś mógłby troszke podpowiedzieć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
*SSaPeRR* 0 Napisano 27 Lutego 2012 Z jakim ciągnikiem będzie współpracować ta kosiarka?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lepekctx 0 Napisano 27 Lutego 2012 będzie pracować z ursusem 1014 lub troszkę mocniejszym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
*SSaPeRR* 0 Napisano 27 Lutego 2012 Kosiarka bębnowa 2.7 m wymaga około 90KM, dyskowa o tej samej szerokości około 75KM. A wiec przy ciągniku 1014 95KM z dyskową będzie niewykorzystana moc. Na taką moc to dyskowa powinna mieć 3m. A kosiarka ma być ze spulchniaczem?? Centralnie zawieszana??Napisz jakie dokładniej masz wymagania co do tej maszyny.Czy ma być jak najtaniej?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lepekctx 0 Napisano 27 Lutego 2012 będę kosił trochę ugorów i łąk torfowych, kosiarka mogłaby mieć spulchniacz, ale nie musi mieć. Będzie zawieszana z tyłu centralnie, składana hydraulicznie do transportu. Najważniejsze jest, żeby nie była bezawaryjna, dobrze kosiła, oraz była wysokiej jakości i w rozsądnej cenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
*SSaPeRR* 0 Napisano 28 Lutego 2012 Przeglądałeś może oferty SaMasz-u?? Może tam coś znajdziesz ciekawego dla Ciebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lepekctx 0 Napisano 28 Lutego 2012 Przeglądałem oferty krone, samaszu i nie wiem jakie wybrać na te tereny, które będę kosił. Nie wiem czy wybrać kosiarkę bębnową czy dyskową Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
*SSaPeRR* 0 Napisano 28 Lutego 2012 Jeżeli zależy na czasie i oszczędniejszym koszeniu to dyskowa, ale to na większe areały. Dyskową nie kosiłem, ale z tego co słyszałem to podobno przy cofaniu najlepiej jest ją podnosić. Ale znowu koszt zakupu dyskowej jest dużo większy od bębnówki. W razie kamieni, kęp to zawsze na zabezpieczeniu odskoczy. Podobno teraz bębnówki odchodzą w cień, a większość dyskowe kupuje. A przed chwilą czytałem że inni za bardzo SaMasz-u nie polecają. Dobre są kosiarki Claas, Pottinger, Krone.Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACUS 0 Napisano 29 Lutego 2012 na ciezkie koszenie lepsza rotacyjna na dobre laki dyskowa. rotacyjna mozna kosic do tylu a dyskowa sie nie da,dyskowej jeszcze nie naprawialem ale jak pomysle o wyciaganiu trybow z listwy to brrr.,w rotacyjnej to szybko mozna naprawic kazda usterke,firma -zalezy jakiego masz blisko sprzedawce i serwis .roznice pewnie niewielkie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach