Skocz do zawartości
raptowny01

jak zdemontować ursus 330 pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

koło napędzane zwolnicy to z tyłu ( taki tryb ) jak je wyciągnąć są jakieś zabezpieczenia najbardziej chodzi mi o to aby zdemontować wyciągnąc wałęk koła tylnego zdjąłem już tylne koło jednak nie wiem jak to zrobić czy wybićczy jak - gdy udeżam młotkiem od strony wewnętrznej w stronęzewnętrzną rusza sięrazem z tym trybem i nie chce wyjść pomóżcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pomagałem dla wujka przy wymianie zwolnicy, i pamiętam że tam po wykręceniu dwuch śrub(takiego zabezpieczenia) z wału koła trzeba było konkretnie przyłożyć młotem żeby wał wyskoczył z tryba. Był po prostu mocno nabity na wielofrez.

Tylko my mieliśmy wykręconą całą zwolnicę, położoną na pieńkach i łatwiej było udeżyć. Na czoło wału położyliśmy kawałek opony żeby się nie rosklepał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Też miałem kiedyś z tym problem.Zespawałem profil w kształcie litery C,następnie przystawiłem do zwolnicy od strony koła(oczywiście koło zdemontowane),następnie ściągaczem do łożysk(odpowiedni rozmiar) zahaczyłem za wał koła i bez problemy wał koła wymontowałem.Krótsze boki były z kątownika(bodajże 45) a podparcie dla śruby ściągacz też z tego kątownika tylko zespawanego w profil zamknięty.Jeżeli go odnajdę(bo to było już dawno) to jutro zamieszczę zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję wam bardzo za pomoc , mam ten problem eh ściągłęm koło lecz nie wiem jak to wybić , zastanawiałem się czy potrzebny jakiś ściagacz w książce widać jak by były jakieś zabezpieczenia i jest to skomplikowane lecz w rzeczywistości nie wygląda to tak samo czyli mówicie na siłe to wybić tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj może wybić z wału koła ze 3 szpilki(co drugą)

Potrzebne będą długie śruby( zrobić z pręta gwintowanego i zaspawac na jednym końcu nakrętkę-zrobić łeb), myślę że fi 14mm wejdą w otwory.

Nakrętki dać między zwolnicą a kołnieżem wału koła , wkręcać sruby aż nakrętki zaprą się o kołnież wału, a śruba o zwolnicę i tak każdą podciągać i co jakiś czas uderzyć w czoło wału młotkiem.

Będzie jak ściągacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi