Michal56 0 Napisano 4 Lipca 2006 Moją uprawę warzyw (buraki ćwikłowe, marchew) zaatakowały ostatnio rolnice. Proszę o rady osób, które też miały z nimi do czynienia. Jak skutecznie je zwalczać? Jakie środki najlepiej zastosować? Kiedy je stosować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 4 Lipca 2006 U mnie kilka lat temu nawet cebulę wpierdalały to lecieli wtedy Nurelle. A najlepsze było to że koło północy bo wtedy wyłaziła na żerowanie i najskuteczniej załatwiało france. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacko 0 Napisano 5 Lipca 2006 rozwiązanie to mix pyertroidu + organofosforowy np bi + fastacmoże być także nurella jeno trochę drogawa. Wazne - oprysk w nocy !!! - wtedy wyłażą z nor Podobnie było w 2003 roku - wtedy wcinały rzepak i np jęczmień tak, że w ciągu nocy potrafiły wciąć kilka ha do gołej ziemi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal56 0 Napisano 6 Lipca 2006 W sklepie doradzono mi, żeby zastosować Pyrinex . Opryskałem po 22, ale nie przyniosło to żadnego rezultatu. Gdy się grzebie w ziemi, to znajduje się ich wiele, ale na powierzchni jeszcze ich nigdy nie widziałem (nawet około północy) Jak je wywabić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacko 0 Napisano 6 Lipca 2006 rolnice żerują bezpośrednio na powierchni lub wciągaja materiał roślinny po ziemię. teraz przy tych temperaturach to nawet w nocy nie chce się im wyłazić. nie słyszałem by mozna je jakoś wywabić. co do pyrinexu - to działa układowo, a rolnice należało by potraktować kontaktem - pyretroid + gazowo to fosforooraniczne + układowo to też fosforoorgniczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 6 Lipca 2006 To dostałem z cukrowni: Pojawiają się pierwsze uszkodzenia buraków cukrowych wywołane przez rolnice. Żerujące larwy powodują niesymetryczne otwory i kanały w korzeniu (patrz zdjęcia). W miejscu uszkodzenia roślin, w glebie występują ziemistoszare, lub szarozielone larwy tego szkodnika (żerujące głównie w godzinach nocnych). Czynnikiem sprzyjającym występowaniu tego szkodnika są próchniczne, spulchnione gleby oraz ciepła i sucha pogoda. Ze względu na wysoką temperaturę powietrza zabieg zwalczania rolnic należy przeprowadzać w późnych godzinach wieczornych, stosując preparaty zawierające diazynon. W celu zwiększenia skuteczności zabiegu należy stosować dużą ilość wody (do 400 l/ha). Więc trzeba będzie dziadostwa poszukać i powalczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal56 0 Napisano 14 Lipca 2006 Rolnice dobierają się już do ziemniaków. To prawdziwa plaga. Czy jest tak tylko u nas czy w całej Polsce Do klęski suszy dochodzi jeszcze to.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 14 Lipca 2006 popada deszczyk i pomału wszystko wróci do normy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wjacek 0 Napisano 20 Lipca 2006 Potwierdzam rejon ok. Kalisza (wielkopolska)Rolnice w ziemniakach - zwalczanie oprysk nocą Nurelle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artgon 0 Napisano 25 Lipca 2006 Mam pytanie odnośnie walki rolnic w ziemniakach.Czy jeszcze warto teraz pryskać czy już za późno?Czytałem ,że rolnice rozmnażają sie do połowy lipca i jakoś pożniej...Chyba że ta pogoda im tak pasuje że będą sie mnożyć jak stonka... javascript:emoticon(':twisted:')Twisted Evil I czy tylko Nurelle je zwalcza czy są inne preparaty Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wjacek 0 Napisano 25 Lipca 2006 zoczywiście, że nietylko Nurella są inne (jak ci zależy to poszukam), może już się nie rozmnażają ale żerują te co są i to one narobią ci szkody a więc warto je wytruć 35 zł /ha to chyba nie dużo jeśli ziemniaki kosztują już 0,70 zł za 1 kg w hurcie i cena rośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
śledzik 0 Napisano 22 Października 2006 zoczywiście, że nietylko Nurella są inne (jak ci zależy to poszukam), może już się nie rozmnażają ale żerują te co są i to one narobią ci szkody a więc warto je wytruć 35 zł /ha to chyba nie dużo jeśli ziemniaki kosztują już 0,70 zł za 1 kg w hurcie i cena rośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wjacek 0 Napisano 22 Października 2006 Zacytowałeś mój poprzedni post i po co?- może chodzi ci o błąd przy szybkim pisaniu?- nie wiem??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach