Skocz do zawartości
DAREK_B31

T25 NIE WRACA DŹWIGNIA PODNOŚNIKA (TYLKO Z PODNOSZENIA)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Może ktoś pomoże,mianowicie nie wraca dźwignia podnośnika z pozycji podnoszenia,ale z pozycji docisk wraca.

Może przez to sączyć olej na złączach,gdyż wzrasta ciśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A większe ciężary normalnie podnosi, czy powoli?? I czy tak też jest na większych obrotach??

Może już suwak przepuszcza i nie może się wytworzyć odpowiednie ciśnienie żeby dźwignia odskoczyła. Lub pompa jest już słaba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc jest dokładnie tak,odpalam z nocy,ustawiam obroty ok.800 obr/min dźwignia pierwsze dwa ,trzy podnoszenia wraca później blokuje się w górnym położeniu i trzeba użyć siły,aby wrócić do pozycji neutralnej(słychać wtedy,że ciągnik ma ciężej---chyba wzrasta ciśnienie bo zaobserwowałem,że wtedy zaczyna delikatnie sączyć z podkładki przy rozdzielaczu(tam gdzie jest przykręcony przewód do siłownika z lewej strony).

Zaznaczam,że biorąc dźwignię na docisk wraca zawsze,a podnośnik podnosi płynnie każdy sprzęt bez problemu.

Denerwuje mnie to,że dźwignię z pozycji podnoszenia trzeba wracać ręcznie.

Czy czasami nie ma jakiejś regulacji do tego?

(oleju jest stan,siłownik ok. ciągnik 96rok 1300mtg)

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli musisz użyć siły żeby dźwignia wróciła w położenie neutralne to wedłód mnie jest jakaś zadra na sówaku lub w obudowie i prez to samoczynnie nie może odbić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak,tylko dlaczego kilka razy działa,a później tak jakby wytworzone ciśnienie blokowało dźwignię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjąć podłogę, osłonę rozdzielacza, ogólnie wykręcić rozdzielacz- przewody i inne duperele- dźwignie. Rozdzielacz na stół, odkręcić osłonkę która trzyma te dźwigienki które sterują suwakami, wyjąć te dźwigienki. Dalej odkręcić dolną część rozdzielacza i powinny wjść suwaki. Teoretycznie nie powinno się zamieniać suwaków miejscami, ale zawse można spróbować przerzucić tego od hydrauliki zewnętrznej na miejsce tego od podnośnika.

Może ten już jest wyrobiony i jak delikatnie się przestawi(przekręci) na dźwigience

to się blokuje.

Najlepiej napisz jeszcze na innym forum, lub poczekaj na opinie innych. To co piszę to jest moje zdanie i ja od tego co piszę zacząłbym szukanie przyczyny.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem.

A jeżeli bym zamienił miejscami te dźwigienki to coś pomoże,może warto spróbować?

Tej drugiej od kipra nigdy nie używałem,może będzie lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej sama dźwigienka nic nie zmieni. Suwak odpowiada za wsztstko i raczej tylko tam może się blokować.

Ale spróbować nie zaszkodzi, zawsze to mniej roboty niż rozbebeszyć cały rozdzielacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wcześniej napisałem. Można próbować też rozkręcić rozdzielacz nie wyciągając go z ciągnika, ale ciężko później suwaki ustawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi