Skocz do zawartości
pawel1600

dodatkowy zbiornik oleju do wladymiryca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem ostatnio przyczepę wywrotke do władymiryca. Przy kiprowaniu siłownik nie wysuwa się do konca i nie przechyla przyczepy do konca ponieważ w pompie jest za mało oleju. Czy ktoś dorabiał już do swojego władymiryca dodatkowy zbiornik oleju? Jesli tak to bede wdzieczny za opisanie jak to zostało zrobione jak duży ten zbiornik został dołozony i gdzie. Może ktoś ma jakieś fotki. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem ten problem,ponieważ we Władku jest zbyt mały zbiornik oleju.Mam zamontowany dodatkowy zbiornik,i jest trochę skomplikowany żeby to opisać.Przyczepę na jednym siłowniku wykipuje do tyłu do końca.Jak będę miał trochę czasu to napisze więcej szczegółów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontuj gdzie ci lepiej dodatkowy zbiornik byle był na tej samej wysokości co oryginalny i połącz wężem z dna do dna. Olej sam się będzie przelewał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My kiedyś z ojcem zrobiliśmy tak z tyłu zbiornika w tej pokrywie nad skrzynią mostem zrobiliśmy dziurę i dospawali kawałek starej gaśnicy tam jest dużo pustego miejsca i te dwa litry starcza do wywrotu już nie pamiętam co trzeba było odkręcić ale te 20 lat trzyma nic nie cieknie ale roboty było sporo ,teraz to ludzie wymyślili proste rozwiązanie i tak pomyśl wykręcają śrubę spustową i wkręcają rurkę tam i łączą z dodatkowym zbiornikiem a miejsce do zbiornika obok fabrycznego to sobie dopasujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za rady Panowie. Pomysł użytkownika mirekmarian wydaje mi się najszybszy i najprostszy. Tylko czy do tego dodatkowego zbiornika nie jest konieczny jakiś odpowiecznik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno będzie musiał być odpowietrznik wyprowadzony na wysokość zbiornika oryginalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to trzeba będzie zrobic odpowietrznik. a z czego najlepiej i najprościej go zrobić? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspawać rurkę, na górze coś wykombinować żeby ani kurz się nie dostawał, ani woda, np jakiś kapturek, lub rurka musiała by być zagięta do dołu, a na końcówce wciśnięty kawałek gąbki żeby kurz się nie dostawał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po raz kolejny

Dorobiłem dodatkowy zbiornik do mojego władka ok 3 litry. zamontowałem go na tej samej wyskości co oryginalny zbiornik i połączyłem je wężem przez korek spustowy. Zrobiłem także odpowietrznik jednak i tak jest problem z napływaniem i pobieraniem oleju z tego dodatkowego zbiornika. Napływa on bardzo wolno a podczas kiprowania wcale nie pobiera mi z niego oleju. Nie wiem czy może wąż jest zbyt cienki albo może podpiecie go do korka spustowego nie jest właściwe bo jest on za nisko. Proszę o rady. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki jest przekrój roboczy przewodu lączącego zbiorniki?? Odpowietrznik też napewno dobrze spełnia swoją rolę??

A poza tym zrób fotkę i się pochwal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowietrznik napewno dobrze spełnia swoją rolę wypuściłem rurkę ponad korek wlewu oleju. Myślę że problemem jest u mnie wąż bo założyłem wąż ciśnieniowy i jego przekrój to jakiś niecały 1 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi