Skocz do zawartości
burtek

Przejęcie gospodarstwa a wsparcie UE

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jestem nowy na tym forum chciałbym się z Wami przywitać. Zajrzałem na te forum ponieważ szukam odpowiedzi na parę nurtujących mnie pytań. Mam nadzieję, że mi pomożecie i odpowiecie na nie. Otóż przejmuje gospodarstwo swoich rodziców. I nasuwa mi się następujące pytania. Czy np. rodzice mogę przepisać mi samą ziemię bez budynków gospodarskich i domu i nie wykluczy mnie to z pomocy UE typu: ułatwienie startu młodym rolnikom czy modernizacja gospodarstwa? Czy jednak muszą przepisać ziemię wraz z budynkami gospodarskimi?

Liczę na odp.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie jest to jedno pytanie.

Możecie przepisać ziemię bez budynków, tzn. bez działki siedliskowej i nie wykluczy Cię to z pomocy unijnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest to jedno pytanie, gdyż miałem zamiar zadać następne po odpowiedzi na poprzednie. Otóż kolejne moje pytanie jest następujące: Czy prawdą jest, żeby starać się o dofinansowania o których wcześniej wspomniałem, trzeba posiadać gospodarstwo o powierzchni większej niż średnia powierzchnia gospodarstw w województwie? Oraz kolejne pytanie, jeśli jest to prawdą, gdzie mogę sprawdzić średnią wielkość gospodarstw w danym województwie w bieżącym roku?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest taka strona ktora sie nazywa arimr[skrot od nazwy pewnej agencji co robi rolnikom dobrze , i tam sie wszystkiego dowiesz z pierwszej reki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi