Skocz do zawartości
luk

Opinie o ciągnikach Valtra - tylko tu.

Rekomendowane odpowiedzi

O swoim ciągniku już tu pisałem a wał Terra1 z Expomu kosztowal 17400 netto robi dobrą robote (można siać samym siewnikiem i C360 sladów nie zostawia na ziemi a wschody pierwsza klasa ) natomiast jakość wykonania kiepska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przykro mi ale ten obrazek ma jakies prawa autorskie i się nie da wysłać możę brat z tym się upora a orginał jest gdzieś na stronie valtry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel 45

i jak Ci sie spisuje ta valtra A85

jak ze spalaniem

Wiesz cos moze o modelu A 75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem że Fendt pobił Valtre w silniku 4-cylindrowym (155KM).

Niektóre firmy mają chopla pod pewnym względem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki powiedzcie mi czy to zdrowo żeby moc 155km ładować w cztery cylindry?? Mnie sie coś wydaje że taki silnik będzie mniej żywotny, a po drugie słyszałem że na zachodzie rolnicy preferują minimum 6 garów ciągnik jest dłóższy i podobno jest stabilniejszy. Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba niebałdzo bo i do czego taki ciągnik silnik wyżyłowany(i moment obrotowy stosunkowo mniejszy) a do wielkiego ładowacza czołowego to stabilność za mała a to że jakas firma wypuśćiła na rynek 150KM czwórkę to normalne że ktoś ten rekord będzie chciał pobić pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użytkowanie Valtry to naprawdę przyjemność! Dzisiaj oglądałem NH Tl 90A i dziękowałem Bogu, ze go nie kupiłem! Sprzęt poezja i powiem, że warto do niego wziąć pare dodatków a przede wszystkim końcówki hakowe, Hi-Shift, Ehr i klimę, a A75 różni się tylko mocą i jest niewiele tańszy. Wszystko zalezy od gospodarstwa a dla mnie minimum to A85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem opinie że waltra stoi zaraz za fendem, zgodzicie sie z tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Słyszałem opinie że waltra stoi zaraz za fendem, zgodzicie sie z tym?

...a za kim stoi Fendt ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fendt nie produkuje silników:D:D:D ma DEUTZA :D:D
deutz lub mann i wogóle slyszałem opinie że takie same podzespoły ZFa podobnie jak deutz itylko cene przez działmarketingu podkręconą no a u nas to jeszcze przez korbanków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stoi stoi, za Korbankiem ( nie znam, ale czytając to forum można wyciągnąć taki wniosek )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fendty są drogie ale KOrbanek na bank jeszcze winduje ceny;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos pytał o ekonomie ciągników mam valtre 133 km i tak

w orce siewnej pług ibia4*48+wał terra2,2m głębokość orki 18-28(sprawdzałem pług i ciągnik)14-18l/ha 1700-1900obr/min

orka zimowa 25-32cm-15-17l/ha 1600-1700obr/min

siew agregatem uprawowo-siewnym(brona aktywna) 6-7l/ha 1500obr/min

uprawa ścierniska gruber kos3m głębokość 10-12cm6-7l/ha 1900obr/min

w gruberze spalanie na godzine byłórekordowo wysokie 20l/h jak to powiedziałem na wsi ale się komętarze zaczeły musiałem skorygowac dane i powiedzić że w tym przypadku wudajność wyniosla ponad 3ha/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w gruberze spalanie na godzine byłórekordowo wysokie 20l/h jak to powiedziałem na wsi ale się komętarze zaczeły musiałem skorygowac dane i powiedzić że w tym przypadku wudajność wyniosla ponad 3ha/h
Też jak napisałem że w gruberze MTZ 90km spalił 14l/h to ktoś na forum zrobił tak tylko że w tym ma najciężej, a ponad 2 ha na godzinę zrobi, a jak robi to i wypić musi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

valtra pali ci podobnie jak mój claas, ja w aresie talerzowym 3m 7 l na ha, uprawowo-siewny strasznie ciężki 8 l na ha, przy normalnej jezdziei to pali 10-14 na godzine

u sąsiada jeżdziłem t140 i pokazywał mu w orce 4*50 12l na ha, na godzinę pokazywał mu 20l

w gruberze 4m jak zapieprzał to 3,5 la na ha !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomi mają Valtr T180 i też mają w niej to urządzenie pomiarowe to pokazuje że na 1ha orki spala 14-15l z tym że oni mają b.duże kawałki i stosunkowo lekki pług zagonowy a teraz niepamiętam wyników ale jeden gość ma M120e i tez miał lepsze niby te niskoobrotowe wersje eko palą o 10% mniej a jak ktoś posiada ekonomizer(ja go nie kupiłem oszczędność ) to może można wybrać bardziej ekonomiczne przełożenie a akurat w Valtrze jest duży wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym dodać swoją opinię na temat tych ciągników:

które sa świetne. Jeden gość nie daleko mnie mieszkający kupił taką 100 konną. Kiedyś wyciągał mnie jak się zakopałem z obrotówką, dla niego to była bułka z masłem bo wcześniej próbował kumpel mnie wyciągnąc 912 i nawet z miejsca nie ruszył. Podobno te ciągniki ręcznie składają, czy to jest prawda? [/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myslicie czy lepiej kupić Valtre N90 czy JD6220, jesli macie jakies doswiadczenia z tymi ciagnikami to piszcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Dawno tu nie byłem ale... dużo gadać!

Moja Valtra M120e jak narazie bez zastrzeżeń!

Zrobiłem od końca lipca do dziś niecałe 600 MTH. Dwa przegłądy nie drogo ok. 1000 zł. Ale olej w skrzynii dopiero na 1000 bedzie wymieniany i wtedy pewnie z 2 klocki. Spalanie z PHX 5 wyszło od 13-15 l/ha w zależności od pola. W transporcie chodziła z zestawem 2x 10 z pronaru i nienarzekałem.

Jedno zastrzeezenie to, jak narazie skrzynia na zimno troszkę haczy szczególnie przy redukcji, (po rozgzraniu wwszystko ok), podobno to norma ale mają mi sprawdzic regulacje spregla.

A i doceniłem wartość pieniązków wydanych na bliźniaki! Bez porównania!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM

mnie tez tu dawno nie było i też uważam że biegi wchodzą troche ciężko ale może się to z czasem zmieni ale wyskoczyłyeż w moim ciągniku inny defekt siada mi pąpka paliwowa i będzie wymieniona na gwarancji

czy ktoś spotkał się z takim defektem

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi