simer 0 Napisano 29 Maja 2012 Witam moj problem polega na tym ze przedni napęd po właczeniu jedzie szybciej niz tył.Naped kupiłem i załozyłem rok temu lecz go nie uzywałem,teraz mam rozebrany ciagnik i chciałbym to naprawic.Ma ktos jakies schematy lub wiedzę na ten temat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 29 Maja 2012 masz źle dobrane koła w przystawce. podaj rozmiar kół tylnych i przednich i zobaczymy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simer 0 Napisano 29 Maja 2012 przód 14.9 24 tył 18.4 34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 30 Maja 2012 miałem tabele z numerami kół zębatych w zależności od rozmiaru ogumienia ale jak potrzeba to wsiąkła było to opublikowane w top agrar ładnych parę lat temu proponuję tam uderzyć może uzyskasz jakąś informację na temat chociaż w którym to było numerze.kolega Tekmi ma również dużo materiałów napisz do niego może coś szybciej znajdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 30 Maja 2012 Nikita_Bennet staruszek V.I.P. 3953 postów 1277053 Płeć:Mężczyzna Lokalizacja:północna Polska Zainteresowania:KPK Kumurun Team Napisany 07 grudzień 2009 - 19:14 Zobacz postrafal13113, o 11 listopad 2008 - 14:24, powiedział:mam małe pytanie gdyż chcemy założy napęd do ursusa ale tak żeby z przodu były koła 24" a z tyłu 38" taka sama kombinacja jest e nowym 1614 tylko nie wiem jakie koła zębate dobra żeby to wszystko zgrac.....weź katalog od zetora - taki niebieski lub w pierwszej lepszej agromie obejrzyj ten od ursusa ciężkiego i tam będzie tabela co ma być gdzie wstawione aby mieć takie koła jakie ty chcesz tylko pamiętaj jakie opony chcesz tam założyć bo na felgę 24 można wsadzić 12,4 i 14,9 a na 38 można założyć chyba 16,9 i 18,4.numery katalogowe dla przykładu: 80 184 000 + 80 184 001 daje 14,9x24 na przodzie i 18,4x38 na tyle. tu masz z AF napisz do niego szukaj też katalogu od tych ciągników powinno w nim być 24i 34 calowe koła były w większości Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 30 Maja 2012 http://www.agrofoto.pl/forum/topic/18857-kola-do-12245/ nie można się doprosić nawet o opcję edytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seweryn7701 0 Napisano 30 Maja 2012 Tu masz tabelę konfiguracji rozmiaru kół do poszczególnych przełożeń przystawki przedniego napędu. Pytanie tylko jakie ty masz przełożenie? http://www.picshot.pl/public/viewset/74863 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simer 0 Napisano 30 Maja 2012 koło napędzające ma 24 zęby,koło pośrednie ma 46 zębów, a koło napędzane ma 31 tak miałem teraz założone i przód targał szybciej.Znalazłem tą tabelkę jakie rozmiary opon pasują do poszczególnych zębatek i z niej wynika ze koło napędzające i pośrednie mam dobre bo zgadzają sie numery katalogowe natomiast na kole napędzanym nie ma w ogóle numerów wybitych.Zabrałem te koło do sklepu zeby mi sprawdzili jakie te koło ma numer to typek podał mi inny niz jest w tej tabelce,wogole żaden numer z tej tabelki nie pasuje do tych które oni mają w sklepie lecz tyczy się to tylko zebatki napedzanej.Pytanie jak to teraz sprawdzic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seweryn7701 0 Napisano 30 Maja 2012 Jeśli znasz ilość zębów to znasz i przełożenie. Koło pośrednie nie ma znaczenia bo ono nie ma wpływu na przełożenie tylko na kierunek obrotów. Więc jeśli napędzające ma 24 a napędzane 31 zębów to 24/31=1,2916. Wiesz teraz jakie masz przełożenie według tego dopasuj rozmiar opon. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simer 0 Napisano 30 Maja 2012 Wolał bym jednak kupic inne tryba,opony mam wszystkie nowe drugiego kompletu raczej nie bede kupowac bo to za duzy koszt.Czyli według was ile powinno miec zebów koło napedzane? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simer 0 Napisano 30 Maja 2012 Wg tej tabeli którą pokazałeś dla kół 18.4-34/14.9-24 przełozenie wynosi 1.292 a jak obliczyłes przełozenie które ja mam 24/31=1.291 czyli różni się ostatnią cyfra tylko czy ma to aż takie znaczenie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simer 0 Napisano 30 Maja 2012 Wg tej tabeli którą pokazałeś dla kół 18.4-34/14.9-24 przełozenie wynosi 1.292 a jak obliczyłes przełozenie które ja mam 24/31=1.291 czyli różni się ostatnią cyfra tylko czy ma to aż takie znaczenie?Wg mnie 31x24=1.29166667 i ten wynik został zaokrąglony do 1.292 czyli wszystkie 3 koła zębate mam DOBRZE dobrane a przód jedzie szybciej niz tył.Kto mi to może wyjaśnic?bo sam już nie mam pojecia o co tu chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simer 0 Napisano 30 Maja 2012 Wg tej tabeli którą pokazałeś dla kół 18.4-34/14.9-24 przełozenie wynosi 1.292 a jak obliczyłes przełozenie które ja mam 24/31=1.291 czyli różni się ostatnią cyfra tylko czy ma to aż takie znaczenie?Wg mnie 31x24=1.29166667 i ten wynik został zaokrąglony do 1.292 czyli wszystkie 3 koła zębate mam DOBRZE dobrane a przód jedzie szybciej niz tył.Kto mi to może wyjaśnic?bo sam już nie mam pojecia o co tu chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 31 Maja 2012 wszystko zależy ile szybciej jedzie przód. we wszystkich ciągnikach przód jedzie minimalnie szybciej od tyłu, taka jest zasada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 31 Maja 2012 szóstka z napędem na asfalcie zaraz wyje skrzynia jak wyłączysz napęd jest cicho ten typ tak ma. Przód chodzi szybciej ale w polu wyrzuca ziemię spod kół? aż tak szybko? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simer 0 Napisano 31 Maja 2012 tak przód normalnie się grzebie a na asfalcie nie ma mowy żeby ruszył z włączonym napędem.Jeszcze jedno pytanie wymieniam wałek atakujący i ten duży talerz co z nim pracuje odkręciłem lewą zwolnicę i tą pokrywę z góry z podnośnika.Ale ten "talerz" nie chce wyjść,po wstępnych oględzinach ustaliłem ze prawą zwolnicę tez muszę zdemontować? dobrze myślę żebym za dużo nie musiał rozbierać jeżeli to niepotrzebne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 1 Czerwca 2012 w tabeli z top agrar były wszystkie kombinacje z rozmiarami opon i numerami trybów, koło pośrednie również się zmienia w zależności od rozmiaru trybów. dotarłeś do tej tabeli? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 1 Czerwca 2012 Według tych danych które tu były podane to zębatki są dobrze dobrane.Problem może być gdzie indziej np https://picasaweb.google.com/lh/photo/WA5Hr9QvEOhJ5I7XlZ5lcNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink występują różnice w numerach zespołu wałek atakujący-koło talerzowe(przód)(również należało by prześledzić różnicę w skrzyni biegów).I jest pytanie czy jest również różnica w ilościach zębów?Jeżeli tak to już może być problem z doborem do skrzyni.Nie wiem jaka jest różnica między napędami na przód w zależności od prędkości skrzyni biegów?Czy tu też nie będzie tworzył się konflikt? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simer 0 Napisano 1 Czerwca 2012 Te trzy tryba tzn napędzające pośrednie i napędzane są na 100% dobrze dobrane sprawdzałem na wszystkie możliwości,również w przednim moście są dwa rodzaje wałka atakującego i koła talerzowego do 1224,1614 i oba mam i miałem je założone i nic to nie dało wiec zostawiłem te które pasuje wg katalogu.Równiez sprawdzałem wałek atakujący z tyłu z kołem talerzowym i tu jest pewna nieścisłość na allegro znalazłem taki zestaw do c-385 http://allegro.pl/ursus-c385-c-385-c-385-walek-atakujacy-z-kolem-i2332734843.html i on ma 12 zebów na wałku i 34 na tym dużym kole.W moim tylnym moście jest 11 i 51 zębów spora różnica, sprawdzałem w dwóch ciągnikach i pytałem kilku mechaników i każdy mówił ze oryginalnie jest 11 i 51 w sklepie również tak potwierdzono.Więc pytanie w której serii jest montowany ten zestaw z allegro.Tak jak pisze tekmie problem tkwi gdzie indziej tylko nikt nie wie gdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seweryn7701 0 Napisano 1 Czerwca 2012 Lecąc po kolei. Same przełozenia skrzyni biegów, reduktora i zwalniacza nie mają wpływu na różnice między przodem a tyłem. Napęd jest przekazywany na mosty na końcy tych przekładni. Przynajmniej nie powinno. Rozmiar kół i przełożenie przystawki które masz w swoim ciągniku katalogowo występują tylko w sześćiogarowcach z turbiną a one mają skrzynie biegów o przełożeniach które nie są w ogóle stosowane w reszcie ciągników tej seri. Redyktor i zwalniacz to samo co reszta serii. Dane którymi się sugeruję odnoszą się do serii 932-1634. Ale to powinno być to samo. Linka ktory podałeś to dyferencjał przedniego mostu. Katalogowo jest tylko jeden rodzaj i zgadza się wszystko, jego przełożenie to 2,83. Tylny też jest tylko jeden rodzaj według katalogu i tu także wszystko pasuje przełożenie 4,63. Nie ma różnic w przełożeniach zwolnic i dyferencjału w obu mostach tylnym i przednim. Napędy są zgrywane przez rozmiar kół i przełożenie w przystawce przedniego nap. przez wymianę trzech zębatek kompletami nigdy jednej. Z tego co podajesz wszystko się zgadza dosłownie nie ma się czego przyczepić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simer 0 Napisano 1 Czerwca 2012 W następnym tygodniu będę już wszystko składać do kupy więc zrobię jakiś krótki film z włączonym napędem i bez. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simer 0 Napisano 1 Czerwca 2012 Panowie chyba rozwikłałem tą zagadkę http://www.picshot.pl/public/viewset/76131 niby na pierwszy rzut oka opony niczym się nie różnią,ale gdy przyłożymy jedna do drugiej wtedy widać różnicę.Stare opony kupiłem razem z napędem i są zużyte więc napęd musiał działać,producent starych opon to stomil-olsztyn,nowych dneproshina.Zakładać te stare opony i sprawdzać czy napęd będzie działać tak jak należy??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek janczak 0 Napisano 3 Czerwca 2012 Czasami ( pierdoła , przeoczenie ) może zatruć życie ,po sznureczku wreszcie doszyłeś . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach