Zbyszek g 0 Napisano 2 Czerwca 2012 Witam wszystkich użytkowników.Bardzo proszę o porady jakie środki (m. in.: od grzyba i od robaka) stosujecie przy uprawie fasoli. Od czego można jeszcze pryskać i czym? Jestem początkujący. Dzięki za wpisy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marks50 0 Napisano 4 Czerwca 2012 Raczej na robak obecnie już się nic nie stosuje bo zazwyczaj nie ma takich "upierdliwych" a np.zmienniki robią tak małe szkody że nie warto się nimi przejmować ale należy być czujnym bo nigdy nic nie wiadomo i nasilenie zawsze będzie inne w zależności od regionu .Co do grzyba to jest strona// fasola.uprawy.info // i tam są podane choroby i środki do zwalczania więc należy tylko poszperać i dobrać .Zazwyczaj spotykaną chorobą jest rdza fasoli i na niej powinno się skupiać ochronę ale ponownie odwołuje się do regionów i odmian bo nie wszystko musi być tak samo jak u mnie .Ja także mam pytanie odnośnie skrzypu polnego .Czy ktoś ma patent na to ?Nad pomnę tylko że saletra wapniowa jest nieskuteczna ,pH w normie a skrzyp utrzymuje się z racji podsiąku wody .Obecnie testuję razem z sąsiadem trzy opryski a jak będzie to się zobaczy . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamenko 0 Napisano 4 Czerwca 2012 wiem ze w zbozu skrzyp zalatwi aminopielik i chwastox ale nie w jednym roku . 2-3 lata z kolei popryskasz i go zalatwisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach