Skocz do zawartości
Zbyszek g

pielęgnacja fasoli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników.

Bardzo proszę o porady jakie środki (m. in.: od grzyba i od robaka) stosujecie przy uprawie fasoli. Od czego można jeszcze pryskać i czym? Jestem początkujący. Dzięki za wpisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej na robak obecnie już się nic nie stosuje bo zazwyczaj nie ma takich "upierdliwych" a np.zmienniki robią tak małe szkody że nie warto się nimi przejmować ale należy być czujnym bo nigdy nic nie wiadomo i nasilenie zawsze będzie inne w zależności od regionu .

Co do grzyba to jest strona// fasola.uprawy.info // i tam są podane choroby i środki do zwalczania więc należy tylko poszperać i dobrać .Zazwyczaj spotykaną chorobą jest rdza fasoli i na niej powinno się skupiać ochronę ale ponownie odwołuje się do regionów i odmian bo nie wszystko musi być tak samo jak u mnie .

Ja także mam pytanie odnośnie skrzypu polnego .Czy ktoś ma patent na to ?Nad pomnę tylko że saletra wapniowa jest nieskuteczna ,pH w normie a skrzyp utrzymuje się z racji podsiąku wody .Obecnie testuję razem z sąsiadem trzy opryski a jak będzie to się zobaczy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze w zbozu skrzyp zalatwi aminopielik i chwastox ale nie w jednym roku . 2-3 lata z kolei popryskasz i go zalatwisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi