Skocz do zawartości
pepele

Produkcja, sortowanie, pakowanie i sprzedaż jaj. Pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zacząć produkcję jaj konsumpcyjnych. Naturalne jest również, że chciałbym je również sortować pakować i sprzedawać. I tu zaczynają się schody. Siedzę przy kompie od 5 rano i już zgłupiałem od czytania tego wszystkiego. Powiedzcie proszę jak to powinno się odbywać, jakie są wytyczne i podstawy prawne.

Chciałbym zacząć od małego stada około 1000 szt. w formule ekologicznej. Mam 30ha w ekologii (zboża) i puste pomieszczenia po oborach.

Będę wdzięczny jeśli ktoś powie mi co i jak mam zrobić „krok po kroku”.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to (słowo zostało usunięte) blada bo taki interes zaczyna się w styczniu od remontu, bielenia i porządkowania obory, potem zamówienie w wylęgarni 1200 piskląt na początek marca ew. koniec kwietnia... Rosa 1, 3 , Messa 443, lub zielononóżki polecam ale wszystko zależy od warunków. Generalnie czekasz 6 miesięcy i możesz zobaczyć pierwsze jajka. Teraz pytanie komu chcesz je sprzedać i najważniejsze za jaką cenę? Podstawy prawne hmmm jeśli masz gospodarstwo ekologiczne to powinieneś więcej wiedzieć ode mnie. Generalnie jeśli będziesz sprzedawał w gospodarstwie to możesz bez pieczątek. Gorzej jeśli chciałbyś to wprowadzić do handlu -> tu zaczynają się schody zwłaszcza że przy 1000 nie są to ilości aby się opłacało kupować maszyny sortowania i pieczątkowania jajek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi