Skocz do zawartości
BigBrother

Katar i delikatne kichanie kur.

Rekomendowane odpowiedzi

Na samym początku chciałbym się przywitać jako, że jestem nowym urzytkownikiem

Cześć wszystkim

Od miesiąca mam 10 kur niosek. W zeszłym tygodniu dokupiłem 6 ośmitygodniowych. Po kilku dniach zauważyłem u jednej młodej lakki odruch kichnięcia i puściła bańkę nosem.

Wiem, że może to być trudne do zdiagnozowania przez internet, ale chciałbym poznać wasze opinie na ten temat, no i oczywiście wysłuchać jakiś rad co robić. Dodam, że u moich starszych kur i koguta też już zauważyłem taki odruch, tylko bez puszczania baniek.

P.S.

Czy takie coś może być od tych gorących dni?

Z góry dziękuję wam za pomoc

Pozdrawiam BigBrother.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jo najprawdopodobniej i oby kury są przeziębione. Ewentualnie, ale mało prawdopodobne przykiszonie (zaduch i parówa w miejscu pobytu lub transporcie). Ale mam nadzieję, że są tylko przeziębione. Podać doxycyklinę (niestety dawki ci nie wyliczę) przez 4 - 5 dni. To z chemii. Ewentualnie można dać po prostu wyciąg z czosnku - jako naturalny i skuteczny antybiotyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem u weta., dał mi tylosulfan. Podaję go już od 3 dób i widać poprawę, natomiast jest kilka kór co im nic nie przeszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że piszę posta pod postem, ale coś jeszcze mi się przypomniało.

Ten lek wet. kazał podawać w ilości 5g na 2L wody.

U niektórych kór widać znaczną poprawę, a u kilku coś jak by było gorzej. Nie tylko kichają, ale słychać bulgot, tak jak by im się flegma urywała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem Savik ma rację - lepsza byłaby Doxycylina.

Lek, który podajesz może jest w za małym stężeniu i dlatego mocniej zarażone kury nie reagują na antybiotyk (jak przy sepsie u ludzi). Spróbuj dwukrotnie dawkę leku zwiększyć dla tych mocniej chorych kur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jest możliwość podawania im antybiotyku w postaci paszy? Czy to jest skuteczne?

Pomyśl logicznie - jak jesteś chory to trochę może upijesz a apetytu to raczej nie masz. Trudno będzie stwierdzić pobranie paszy i jej skuteczność. A te kury, którym nie pomogło leczenie to najprawdopodobniej nie popiły wody w dostatecznie dużej dawce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic, i tak kur nie wyleczę przez forum Jutro muszę jechać ponownie do weterynarza, bo poprawa jest nie duża.

Nie wiem czemu, ale mam dziwne obawy czy ten ich katar to nie jest pierwszy objaw ptasiej grypy. Mówiłem weterynarzowi o dziwnym zmienianiu się kolory grzebienia u koguta a wet. mówił mi, że to od hormonów. Znowu w necie piszą, że takie zmiany koloru grzebieni to jeden z objawów ptasiej grypy.

Niepokoi mnie też to, że niektórym kurom środek nozdrzy zrobił się ciemny. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy ptasiej grypie już byś tych kur nie miał.

Kury są przeziębione i albo nie trafiony lek albo za mała dawka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem wczoraj u weta. no i zmienił mi antybiotyk. Teraz podaję kurom Linco-Spectin. Robię roztwór z wodą, który mieszam z paszą, codziennie rano i wieczorem. Minęła doba i na razie nie widzę różnicy Zobaczymy co będzie później. Wet. do tego leku dodał trochę glukozy, żeby kury to chętniej jadły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Byłem wczoraj u weta. no i zmienił mi antybiotyk. Teraz podaję kurom Linco-Spectin. Robię roztwór z wodą, który mieszam z paszą, codziennie rano i wieczorem. Minęła doba i na razie nie widzę różnicy Zobaczymy co będzie później.

Ciekawe za którym razem ci Wet. przepisze doxycyklinę? A może masz za mało kur? Mądry lekarz choć niechętnie się zajął towim małym stadkiem to trochę zarobi na kilu antybiotykach......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kury, które chlipały nosem są już prawie zdrowe. Ten lek całkiem nieźle działa. Zobaczymy za 3 doby jaki będzie rezultat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie to Moje kury mają katar od 3 tygodni, a w tym co mi podesłałeś linka to już po kilku dniach kury powinny być opuchnięte, oczy powinny ropieć itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi