Skocz do zawartości
nowyfarmer

Wszysko o zakładaniu hodowli od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem zainteresowany powiększeniem stada zielononóżek do 500 szt i mam pytanie jak to wszystko zrobić aby zgodnie z prawem sprzedawać jajka?

Jaki wybieg dla tylu sztuk? Jakie pomieszczenia? gdzie to zarejestrować? być w zusie czy krusie??? gdzie kupować najtaniej paszę? kto mógłby być stałym odbiorcą takich jajek? Po prostu jeżeli ma ktoś ochotę odpowiedzieć na nurtujące Mnie pytania to bardzo proszę i z góry dziękuje.

Mam gospodarstwo rolne w województwie świętokrzyskim a ogólnie pracuje na pełny etat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że nie ma tu pomocnych ludzi! Więc może inaczej czy jest ktoś na tym forum chcący nawiązać współprace w hodowli kur zielononóżek???

Lub czy jest osoba chętna do pokazania swojej hodowli kur na wolnym wybiegu oczywiście nie za darmo???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widzę że nie ma tu pomocnych ludzi!

Gdybyś poczytał trochę postów to byś stwierdził, że są tutaj pomocni ludzie !

Może zamiast wysuwać takie stwierdzenia należy zastanowić się czy jest na tym forum ktoś kto ma pojęcie o zielononóżkach.

Ja raczej poszukałbym forum bardziej specjalistycznego, anastazja czy woliera

i jest jeszcze kilka innych, wystarczy lepiej poszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widzę że nie ma tu pomocnych ludzi!

Gdybyś poczytał trochę postów to byś stwierdził, że są tutaj pomocni ludzie !

Może zamiast wysuwać takie stwierdzenia należy zastanowić się czy jest na tym forum ktoś kto ma pojęcie o zielononóżkach.

Ja raczej poszukałbym forum bardziej specjalistycznego, może anastazja czy woliera.

i jest jeszcze kilka innych, wystarczy lepiej poszukać.

Nie chcę nikogo urazić tym co piszę i wiem że jest dużo wiadomości w internecie ale wszystko dotyczy głównie małych stadek a mi chodzi o uzyskanie konkretnych praktycznych wiadomości od kogoś kto hoduje od dłuższego czasu większą ilość kur!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na tym forum jestem od 2006r - nie zauważyłem od tej pory aby ktoś z Użytkowników pisał o zielononóżkach, dlatego też tak jak we wcześniejszym poście pisałem, proponuję poszukać bardziej tematycznego forum.

Z pewnością jest to niszowa produkcja więc znaleźć coś na większą skalę może będzie Ci trudno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w międzyczasie, wpadłem na hodowle.eu gdzie jest hodowla zielononozek.

może tu znajdziesz więcej pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle Źle Źle

Zielononóżki za bardzo nie nadają się do życia w dużym stadzie,

druga sprawa to jajka, chcesz mieć ściółkowe wolny wybieg czy ekologiczne

trzecia to jakie masz teraz warunki, pomieszczenia dostępny wybieg?

Napisz więcej to ci pomogę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym momencie chciał bym hodować je w systemie wolny wybieg i dopiero później zgłosiłbym do przekształcenia na ekologiczne. Pomieszczenie to metraż 6m x 12m a wybieg to na teraz 30 x 30 ale do wykorzystania mam jeszcze obszar 30mx300m.

dużo masz kurek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomieszczenie 6 x 12 to jest 72 m^2 przy obsadzie do 7 szt. na m^2 da ci miejsce na te 500 szt. czyli jest OK

Wybieg to jakieś 9000 m^2 na jedną kurę musi być ok 10m^2 czyli byłoby ok tylko najlepiej jeśli można go podzielić na 4-5 obszarów i wypuszczać kury co tydzień na nowy wybieg, trochę problematyczne jest położenie wybiegu i kurnika, najlepiej aby kurnik był po środku tego terenu swoją drogą długa ta działka 300m a dość wąska 30m

Kury potrzebują cienia dlatego najlepiej gdyby tam były jakieś drzewa, krzewy

Jeśli byś kupił zielononóżki to one na pewno sobie będą wędrowały po całym terenie ale musisz uważać żeby w zakamarkach jajek nie znosiły....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam jestem zainteresowany powiększeniem stada zielononóżek do 500 szt i mam pytanie jak to wszystko zrobić aby zgodnie z prawem sprzedawać jajka?

Jaki wybieg dla tylu sztuk? Jakie pomieszczenia? gdzie to zarejestrować? być w zusie czy krusie??? gdzie kupować najtaniej paszę? kto mógłby być stałym odbiorcą takich jajek? Po prostu jeżeli ma ktoś ochotę odpowiedzieć na nurtujące Mnie pytania to bardzo proszę i z góry dziękuje.

Mam gospodarstwo rolne w województwie świętokrzyskim a ogólnie pracuje na pełny etat.

ZUS czy Krus? według mnie to urząd skarbowy...

Najtaniej to dobrze zapewnić zielony wybieg i do tego pszenica, kukurydza jakieś witaminy plus obowiązkowo kreda pastewna...

Możesz również spróbować mieszać pszenicę kukurydzę i koncentrat paszowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi