Skocz do zawartości
Włodek

Wielkie zbiory czyli żniwa 2006

Rekomendowane odpowiedzi

pochwalcie się swoimi zbiorami tegorocznych zbóż.

Może ja zaczne pierwszy.

Pokaże to na przykładzie jednego z moich pól.

Otóż mam kawałek pola o powierzchni 2,3ha i wierzcie w bądź nie ale zebrałem z niego jedynie jedną przyczepe żyta, dosłownie jedną (3 zbiorniki, 4,5t) :( Gorzej być nie mogło.

Wszystko zboże leży na ziemii.

Tego roczne żniwa to jedna wielka porażka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak skończe z rzepakiem to napisze jak wyszło narazie gdzieś ok.3 tony z ha a co do zbóż to później

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już prawie żniwa skończyłem. Mam> miałem taki jeden kawałek przenżyta 1,5ha i nie moge narzekać jak na taki suchy rok. Sciągnąłem z niego 7,5t(z całego kawałka). Owies też nieźle posypał chociaż była straszna lega ok.4-5 t. Ziemie to mam nieciekawe ale jakoś się trochę urąbało zboża. Powiedzcie mi jak w tym roku rzepak sypie bo akurat go nie siałem na ten rok, pewnie bedzie krucho bo widziałem że bez oprysków to strasznie nierównomiernie dojrzewa i zaczyna się sypać. Czekam na opinie od plantatorów rzepaku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wczoraj wymlócilem z ok 2ha zbiornik(rekorda) i troche jeczmienia (a chialem zeby bylo duzo do siewu:( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymłóciłam jęczmień dał odpowiednio 4,5 t/ha, 4,2 t/ha,a najsłabiej 3,6t/ha to jak na moje warunki baaardzo słabiutko, rzepak sypnoł 3,19 t/ha mogło ale jak na piatą klasę to i tak cgyba nieżle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie na podkarpaciu dopiero zaczynają kosić ja pryskałem na grzyba i pszenica jeszcze zielona na słabszych stanowiskach przypaliło i ziarno poślad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzepak 3,4t/ha wilgotność 6,8-7% zanieczyszczenia 1,7% desykacja i sklejanie łuszczyn gleba IVb i V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz informacji nt zbioru dodajcie jeszcze region w jakim mieszkacie (zbieracie) i co najważniejsze - na jakiej ziemi to wasze "złoto" rośnie. "Moje" wioski to gleby w klasie IVa do VI. Bo samo to kto ile zebrał jest troche mało miarodajne. U mnie Rol_asy wiedzą juz, że nie wchodze w takie rozmowy kto ile czego zebrał, udoił, jak szybko coś mu urosło. Jedna wioska ma gleby ze ho ho, z drugiej strony gminy inna wioska to ... sosenki ładne im rosną.

Co do zbioru: ja mam kawałek 1,5 ha, gdzie jest tzw. górka i tzw dołek. Gdy jest sucho dołek ratuje mi skórę, tam jest zawsze mokro, Jak jest rok deszczowy górka dobrze plonuje, a dołek to ... w kaloszach trza młócic. A jest to V klasa.

Pozdrawiam tych co "przy kosie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkopolska, pow. pleszewski, gm. Gołuchów

pszenica ozima 6t z 1 ha, stanowisko po cebuli, gleba kl IIIa

jęczmień jary 3.3 t z 1 ha, stanowisko po kukurydzy, gleba różna od IIIb - V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Lubuskie to pszenica ok 2t/ha ja mialem jeczmienia jarego 1t/ha. Ogolnie ziarka bardzo male strasznie wysuszone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkopolska, pow. pleszewski, gm. Gołuchów

jęczmień jary 5t z 1 ha, stanowisko po kapuście, gleba IIIa

Pszenżyto ozime 4t z 1 ha, stanowisko po ziemniakach, gleba IIIb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

woj lódzkie 2 lata temu zasialem pszenice na 1.75 ha i zebralem 14 t a wtym roku

moze 6 tragedia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekordowo duzo słomy srednio 60 balotów z hektara pszenzyta

jeczmien jary 3

pszenica 5

pszenzyto 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przenżyto 4,5t

Jeczmień jary ok 2,5 ale sztuki ziarna były na 5t

Mieszanki i żyto 2,5t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtym roku słomy bedzie pod dostatkiem (pieczarkarze i ogrodnicy sie pewnie cieszą) bo padało gdy był wzrost w "zielenizne". JAk przyszło do wypełniania kłosa to cóż ...

Rekordowo duzo słomy srednio 60 balotów z hektara pszenzyta

jeczmien jary 3

pszenica 5

pszenzyto 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

unas w powiecie pajęczańskim jest taki gość ma supra pojechał kosić po ludziach

i jeden jego klijent umucił przyczepe i po jechał po drugą a zbierało się na deszcz i przebiło mu się koło w przyczepie a ten kombainista jak oczywiście można go nazwać kombajnistą wysypał mu na ścierznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeczmien jary (Justina) 5,5t/ha stanowisko po pszenicy jarej

pszenżyto (Moderato) 7,5t/ha stanowisko po jeczmieniu jarym

to jest chyba najwydajniejsze pszenzyto jakie sialem Fidelio wydawalomi do 6 ton.Moderato roslo na IVa klasie.Jest obojętne na zakwaszenie gleby.Wada jedna wysokosc 120cm.Niebylo pryskane od grzyba ani antywylegaczem. Dawka nawozow azotowych w sumie 130N/ha

PODLASKIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ilu dawkach dajesz pod ten jęczmień i pszężyto N i co to RSM czy saletra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi