Skocz do zawartości
pestek6

ursus 1614 problem z rozruchem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z odpaleniem mojej 6-ki.Akumulatory dobre,jeden nowy tydz. temu kupiony,pokazują 12,40 i 12,43 v masy posprawdzałem i przeczyściłem a t jak chcę odpalić to ten przełacznik na 24v tak terkocze jakby załapać nie chciał.a jak podłączę prostownik pod alternator to odpala i to po sekundzie ładowania.w czym może byc problem???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Według mnie masz problem z napięciem na przełączniku napięcia(terkotanie jest skutkiem braku siły w utrzymaniu załączonych styków).Jedyne co w tej chwili przychodzi mi na myśl to za niskie napięcie na cewce(elektromagnesie)przełącznika.To jest obraz z mojego przełącznika od ZT300 https://picasaweb.google.com/lh/photo/XOKO7rdJhsUsFOH2nwUPE9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink i nie wiem na ile będzie wspólny z twoim przełącznikiem.Strzałki są odnośnikami do elementów wspólnych,tych samych(wewnątrz-zewnątrz)lub razem połączonych.Do zacisku 50a jest podawane napięcie z włącznika rozrusznika(w moim przypadku),i tu należy zmierzyć napięcie jakie dochodzi(ok.12V).Jeżeli jest dobre to oczyścić styki w przełączniku napięcia.

......a jak podłączę prostownik pod alternator to odpala i to po sekundzie ładowania.w czym może byc problem???

Na to nie mam jednoznacznej odpowiedzi.Być może że w układzie tworzy się jakiś "mostek"oporowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup rozrusznik z przekładnią wywal to ustrojstwo i odpalaj go zawsze bez problemu

sprawdz styki w tym przełaczniku zasniedziale czy przypalone potrafią właśnie tak sie objawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zerknąłem do traktorka i w tym przełaczniku 12/24v zauważylem że kabel sie grzeje.okazało sie że po drugiej stronie są takie śrubki wkrecane które stykaja i jedna była wykręcona i nie było przejścia;)Jutro jadę w orkę hehe;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi