Skocz do zawartości
sebarr

Oddam słomę po prosie woj lubuskie ok 100ha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, oddam za darmo słomę po prosie. Słoma oczywiście do zebrania z pola. Jest tego ok 100ha. Woj. lubuskie okolice Żar. tel 603 073 119

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz juz sprasowana to mozesz sprzedac po ok 200zł/t, po co oddawać za darmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprasowane nie jest a koszę dopiero od poniedziałku, nie mam sprzętu żeby to zrobić. Nawet jak bym dokupił maszyn to potem nie ma kto (trzeźwy) tego obsługiwać. Zamiast inwestycji w sprzęt wolę dokupywać ziemię a ogarniać to usługowo. Pracownik fizol u mnie zarabia 10zł/ha ci który obsługują ciągnik, siewnik itd 14zł/h a i tak strajkują.

Jak ktoś chce zebrać słomę to proszę o tel. 603 073 119.

Jak dotychczas zarezerwowane mam tylko 1 pole 11,5ha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup orakan i potnij. Na 100 ha wartość nawozowa zrównoważy zakup orkana i paliwa.

A z ciekawości zapytam. Dlaczego kombajn nie rozszarpał tej słomy podczas omłotu, skoro nie miałeś jej zamiaru sprasować?

Pewnych zachowań niestety nie jestem w stanie ogarnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kombajn na proso wchodzi dopiero w poniedziałek, jak się ktoś chętny nie znajdzie to kombajn to zmieli.

Zadałem pytanie bo może ktoś z okolicy potrzebuje słomę a nie dlatego że nie wiem co z tym zrobić. W kraju niby bezrobocia i niby biedy ktoś chce coś oddać za darmo i jeszcze jest uważany za przygłupa Chcę po prostu aby ktoś kto ma sprzęt i czas sobie zarobił a ja tym sposobem nawiążę kontakt z kimś pracowitym kto może w przyszłym sezonie wykona dla mnie jakąś usługę i znowu zarobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał bym ciebie za przygłupa w przypadku oddania słomy razem z ziarnem. Choć w tym przypadku szansa ze obdarowany był by " zarobiony i zadowolony, była by dużo większa.

Oddając za darmo składniki pokarmowe i substancję organiczną jesteś zaś tylko filantropem nie przygłupem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w lubuskim wielu filantropów oddaje proso na pniu za darmo, bo zasadniczo wiąże się to ze sporymi oszczędnościami na zbiorze, a słoma z zadbanej plantacji prosa jest bardzo dobrą paszą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaś,ze swojej strony chętnie przyjmę ziarno od kogoś kto ma plantacje "na słomę". Proso moze byc, ale najchętniej kukurydze. W przypadku odległości większej niz 100 km od mojego gospodarstwa , niestety darczyńca z uwagi na znaczny koszt transportu , będzie musiał sprzedać to ziarno we własnym zakresie, a otrzymaną kwotę przelać na mój rachunek bankowy, otrzymany na PW po uprzednim kontakcie.

Mam nadzieję ze darczyńca wysili się na tyle by zminimalizować straty przy koszeniu, wyszukaniu najlepiej płacącego kontrahenta i doliczeniu podatku VAT gdyz jestem rolnikiem ryczałtowym.

W zamian za to w przyszłym sezonie obiecuję zabrać całość ziarna rzepaku, korzenie buraków cukrowych oraz wysuszone liście tytoniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ta dyskusja facet chce oddać słomę i tyle nikt nie wie kim on jest zapewne robi interes chce ktoś zabrać to niech się zgłasza i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi