luk 0 Napisano 1 Sierpnia 2006 wydawało mi sie ze taki temat był ale znikł wiec wstawiłem a mianowicie skonczylem zniwa w ubiegłym tygodniu i uzyskałem 5,5 t/ha nie zachwyca słomy tez nie zawiele dzieki piootr za rade co do wiazania siatką niema co równac ze sznurkiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 2 Sierpnia 2006 Nie inaczej siatka jest super sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 31 Stycznia 2007 W tym roku ceny nasion odmiana Sebastian 1590 zł za tone he he he he he he Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiciak 0 Napisano 31 Stycznia 2007 No to ładnie dowalili. Skąd masz info. do mnie jeszcze nie dzwonili. U kogo kontraktujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 1 Lutego 2007 takie ceny nic na to nie poradzisz a kontraktuje w firmie dalgeta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiciak 0 Napisano 1 Lutego 2007 To Dalgety mają w tym roku Sebastiana? W zeszłym nie mieli Ja chyba w DLG ale jeszcze sie zastanawiam czy zasieje może dam pszenice jarą bo mam ziarno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 1 Lutego 2007 ale ostatecznie zdecydowalem sie na CLASA tez taka sama cena juz zamówiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 3 Lutego 2007 a nie wiecie ile minimum można zakontraktować w dalgety? mam pytanie jakie nawożenie stosujecie pod jęczmień browarny i po jakim przedplonie? i jaką normę wysiewu? mam zamiar posiać po kukurydzy ale gość przestraszył mnie że będzie za dużo białka bo słoma się rozłoży z góry dzięki za wypowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 3 Lutego 2007 Ja zakontraktowałem 200 ton A co do przedplonu a myślisz po czy ja sieje po kukurydzy i nic sie nie dzieje Nawożenie azotem (saletra lub CAN) na moich ziemiach maxxx 40 kg/NNawozy sól i superfoswat+dokarmianie dolistne cała tablica MendelejewaCo do wysiewu to u mnie ok 120-130 ale na słabszych ziemiach radze ok 150-180 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 3 Lutego 2007 oj ja myślałem o 40 tonach. pewien gość z dużego gospodarstwa mówił że minimum wysiewu to172kg aby miał wyrównanie. ja osobiście nie sieję więcej jak 150kg/ha o nawożeniu to myślałem o kemirze power 5 400kg/ha. LUK oni biora jęczmien jak leci czy trzeba im czyścić po kombajnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radek1 0 Napisano 3 Lutego 2007 W Soufflett nasiona Sebastina 1250zł/t. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 3 Lutego 2007 do radka oo tanio do nianioten gosc co sieje 172 to kapke przesadza norma chyba jest do 160 co do nawozu kemira 5 jest ok wiesz co do czyszczenia zasada jest taka lepjej miec syf w jeczmieniu (słoma plewy ) niz zabarodzo zmłucone ziarna a to dlatego ze w browarze kiczy sie siła kiełkowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 4 Lutego 2007 no tak ale po kombajnie jak im już wysyłasz jęczmień to puszczasz przez czyszczalnię? czy leci do nich prosto od kombajnu. ja miałem madonnę w zeszłym roku plon 4.3t/ha brał taki gość od nas taki jak leci zpod kombajnu a w tym roku chciałbym zakontraktować tylko nie wiem czy trzeba im go czyścić i przechowywać czy wezmą bez czyszczenia oczywiście myślę o dalgety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 4 Lutego 2007 No, co ty żadne czyszczenie no chyba ze kosisz jakimś wynalazkiemA co do odbioru browar zazwyczaj odbieraj od września wiec ja kosze na magazyn i tam sobie leży nie raz do stycznia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaczrubwroc 0 Napisano 5 Lutego 2007 Sebastian netto 108 zl, po 15 stycznia 1250, soufflet. A co do ilosci to okolo 350 ziaren na m,zalezy jaka MTZ, w tym roku b.drobny 37g. Sieje po kukurydzy i nie ma wiekszych problemow z bialkiem, duzo zalezy od pogody, azot nie wiecej jak 70kg, RSM bezposrednio po siewie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 8 Lutego 2007 Nie sieje czystego jęczmienia tylko w mieszankach zbożowych, ale ostatnio zauważyłem, że gdy roślina się krzewi i rośnie do momentu wyjścia kłosu wszystko jest ok, dopiero gdy wyjdzie kłos jest czarny jakby obumarły, nic z niego później nie jest. Nie ma tego dużo, ale jest, co jest przyczyną???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 8 Lutego 2007 wydaje mi się że to głownia jest. trzeba zaprawiać porządnie ziarno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lisek 0 Napisano 24 Lutego 2007 Kiedy zaczynacie siać nawóz?Jakie stosujecie dawki azotu pod paszowy?W tym roku planuje posiać tylko mocznikiem i boję się, że strci sporo N zanim się ociepli, ale z drugiej strony dawkę muszę dać wcześnie, bo jesienną dawkę już pewnie wykorzystał.Jak u was przezimował? Umnie sporo uschło przez grzyba.Acha, jeszcze czym pryskacie wiosną na miotłe i dwuliścienne i kiedy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 25 Lutego 2007 Kto pamięta jaka jest norma wysiewu mieszanki owsa z jęczmieniem na glebie lekkiej V, VI klasa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lisek 0 Napisano 25 Lutego 2007 JA wysiewam ok 300 kg/hektar, ale jęczmienia tam mało bo na piachu nie chce rosnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MARCIN2 0 Napisano 8 Marca 2007 Czy ktoś z was sieje jęczmień browarny? I jak na tym wychodzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 9 Marca 2007 Tak na tym wychodzę ze mam cenne gwarantowaną na umowie 500 zL + dopłata do ceny rynkowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sirmnemonic 0 Napisano 9 Marca 2007 A jaką masz Luk wydajność z ha? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 9 Marca 2007 od 5 do nawet 7,5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MARCIN2 0 Napisano 11 Marca 2007 Sam czyścisz? I w jakiej słodowni kontraktujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach