gregorfik 0 Napisano 4 Sierpnia 2013 Jęczmień zebrany plony zdecydowanie gorsze niż w zeszłym roku ale i tak w moim przekonaniu bardzo dobre - 6,5t/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 7 Sierpnia 2013 Jęczmiona jare bardzo licho ledwo ponad 2t/ha śednio u ludzi w okolicy, natomiast ja nie moge narzekać, 6,9t/ha:) na innnych kawałkach gdzsie troche gorzej wyglądał to i słabiej plonował bo 4,5-5t/h, Nie wiem dlaczego, ziemia taka sama, nawożenie też N-130 P-50 K-75 Chroniony 1 zabiegiem, siany 20.04. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 15 Sierpnia 2013 jęczmień jary mnie zawiódł w tym roku plon ok 4,5-5t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wielkopolanin 2000 0 Napisano 16 Sierpnia 2013 U mnie ozimy bez zmian 5 t/ha a siew dwu letni zaprawiony funa... ale słomy było 6 wałków więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr155 0 Napisano 29 Stycznia 2014 jęczmień jary mnie zawiódł w tym roku plon ok 4,5-5tU mnie było podobnie po kuku dał ledwo 4,5 tony .Pole po kuku dobrze nawiezione było obornikiem i nawozu też jeszcze zostało i nie żałowałem na jęczmień ,a tu klapa .Ja myślę ,że wiele zależy od odmiany .Tak sobie myślę ,że jęczmień zastąpię żytem hybrydowym i koniec będzie bajki z jęczmieniem .Sprzedam żyto i zamienię na jęczmień i przynajmniej będę miał słomy sporo bardzo dobrej i problem z owsikiem też mam z głowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 29 Stycznia 2014 Ten obornik przyorywałeś wiosną przed siewem jęczmienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr155 0 Napisano 29 Stycznia 2014 Ten obornik przyorywałeś wiosną przed siewem jęczmienia?Pod kukurydzę oczywiście .Myślę ,że coś jeszcze zostało z niego skoro dawka wynosiła 40 ton na ha .Kuku zebrałem na ziarno . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 30 Stycznia 2014 ja w tamtym roku nie przekroczyłem pewnie 2 ton z ha jęczmienia jarego. to była dopiero klęska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 30 Stycznia 2014 podaj przyczynę tej katastrofy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 30 Stycznia 2014 najpierw przyszłą zlewa nim powschodziło, część wymokła, później było mokro i nie dało się wjechać z opryskiem od chwastów jednoliściennych ( na szczęście od dwu się udało) i tak mokro było do kłoszenia i dopiero wtedy poszedł azot, później tam gdzie nie wymokło to go wyłożyło i wyrosła odroda ( nowe zielone kłosy, ) i trzeba było to randapem dosuszyć. ot taki rok, jęczmień był siany na stanowisku gdzie zlikwidowałem rzepak bo wymókł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 30 Stycznia 2014 Prognozy mówia ze ten rok ma być bardzo mokry i zimny .(taki mamy klimat ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr155 0 Napisano 30 Stycznia 2014 Prognozy mówia ze ten rok ma być bardzo mokry i zimny .(taki mamy klimat ) Prognozy prognozami ,a pogoda swoje zrobi .Oby się to nie sprawdziło ,bo kolejny rok moje łąki będą pływały . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ros1986 0 Napisano 16 Marca 2014 siejecie już? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 17 Marca 2014 Czy siejemy? Moj juz wschodzi , posiany 1.03. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekziolo 0 Napisano 17 Marca 2014 To teraz tylko czekaj na mróz. Moim zdaniem trochę za wcześnie, ale teraz pada i może to dobrze bo by korciło siać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 17 Marca 2014 Tobie również polecam wstrzymywanie się z zasiewem w oczekiwaniu na nadejście siarczystych mrozów . A jak uczy historia takie obniżenie temperatury corocznie niszczy zasiewy wykonane przed 15 maja , stąd masz jeszcze 2 miesiące by zmniejszyć ryzyko.Przez ten czas skwapliwie obserwuj pogodę mając nadzieję że tym co zasiali wcześniej wymarznie , wygnije bądz wypali susza. życzę powodzenia i obfitych plonów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr155 0 Napisano 17 Marca 2014 Tobie również polecam wstrzymywanie się z zasiewem w oczekiwaniu na nadejście siarczystych mrozów . A jak uczy historia takie obniżenie temperatury corocznie niszczy zasiewy wykonane przed 15 maja , stąd masz jeszcze 2 miesiące by zmniejszyć ryzyko.Przez ten czas skwapliwie obserwuj pogodę mając nadzieję że tym co zasiali wcześniej wymarznie , wygnije bądz wypali susza. życzę powodzenia i obfitych plonów.Dobrze powiedziane kolego poczekaj 2 miesiące .Ja też posiałem znaczną część jarych i czekam na wschody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikcomas 0 Napisano 18 Marca 2014 Jest coś takiego jak sezon wegetacyjny i jego długość różni się w zależności od regionu kraju nawet 40 dni różnicy. U mnie na przykład nocami pada śnieg, no i co? Nieraz oszołomy przesiewały owies posiany w połowie marca. O jęczmieniu jarym w marcu nikt normalny nie myśli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 18 Marca 2014 Pozujemy zobaczymy kto ma racje. U mnie wszystko jare już posiane, ze względu na zaprawianie Baytanem na razie idzie w korzeń, na wierzch wyjdzie w przyszłym tygodniu.Widocznie jestem nienormalny "obserwuj pogodę mając nadzieję że tym co zasiali wcześniej wymarznie , wygnije bądz wypali susza." - nawet wrogom tak nie życzę, ale to typowe zachowanie Kalego. Bez komentarza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikcomas 0 Napisano 18 Marca 2014 100 km robi sporą różnicę między naszymi regionami. U Ciebie gdzieś tydzień wcześniej wszyscy wyjeżdżają - tak wynika z moich obserwacji. U mnie dosłownie jednostki posiały owies ale tylko słyszałem bo osobiście nigdzie nie widziałem zasianego jarego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ros1986 0 Napisano 18 Marca 2014 ja jestem z okolic Płocka, owies to niektórzy tylko zasiali jęczmień u nas 10 kwietnia. jak widzę koledzy że już jare posialiście to pewnie kukurydza ma już u was 3 liście? ale zgadza się: region regionowi nie równy. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekziolo 0 Napisano 18 Marca 2014 Zgadzam się, że region regionowi nierówny. Jestem z okolic Torunia, u mnie nieliczni posieli jare jak do tej pory. Teraz po deszczach jak się rozpogodzi to z pewnością wyjadą z siewnikami i ja też. Trochę mnie rozbawiło, że w telewizji twierdzą, że skoro już teraz sieją to żniwa będą w czerwcu. Tego jeszcze nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 18 Marca 2014 Jęczmien jary wytrzymuje okresowe obniżenie temp do -12 st C ( prof A . Słaboński -" J.Jary i Ozimy" ) .O prawdziwości tej tezy świadczą samosiewy jeczmienia jarego , zasiedlającego rzepak ozimy , które o dziwo -wegetują do dzisiaj , mając bagaż w postaci grudnia, stycznia bądz lutego. Nie wyobrażam sobie sytuacji zwlekania z zasiewem , gdy powodem nie jest brak możliwościi wjazdu w pole z uwagi na zalegający śnieg , lub zbyt mokrą glebę , lecz wyimaginowana data , która ten siew sankcjonuje.jesli więc istnieje obawa o siarczyste mrozy w kwietniu , to warto rozwazyć czy aby ryzyko ulewnych deszczy świętojanskich nie jest na terenie Polski podobne lub wyższe i wstrzymać zasiewy na okres po Świętym Janie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 18 Marca 2014 u mnie ze 2 lata temu była plaga owsa w rzepaku, przezimował całą zimę choć był wyrośnięty w kolano, na szczęście nie będę w tym roku siał jarych, lecz jeśli bym miał to już by były posiane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anton 0 Napisano 18 Marca 2014 Jęczmien jary wytrzymuje okresowe obniżenie temp do -12 st C ( prof A . Słaboński -" J.Jary i Ozimy" ) .O prawdziwości tej tezy świadczą samosiewy jeczmienia jarego , zasiedlającego rzepak ozimy , które o dziwo -wegetują do dzisiaj , mając bagaż w postaci grudnia, stycznia bądz lutego. Nie wyobrażam sobie sytuacji zwlekania z zasiewem , gdy powodem nie jest brak możliwościi wjazdu w pole z uwagi na zalegający śnieg , lub zbyt mokrą glebę , lecz wyimaginowana data , która ten siew sankcjonuje.jesli więc istnieje obawa o siarczyste mrozy w kwietniu , to warto rozwazyć czy aby ryzyko ulewnych deszczy świętojanskich nie jest na terenie Polski podobne lub wyższe i wstrzymać zasiewy na okres po Świętym Janie.tak z własnego doświadczenia. Parę lat temu siałem jęczmień 1 maja ( tak dostałem pole) i plon był większy od tego sianego na początku kwietnia. decydował rozkład opadówTakże panie i panowie pożyjemy -zobaczymy kto lepiej wyjdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach