men2face 0 Napisano 17 Czerwca 2008 Jak tam u was robaczki? Ja jutro ruszam na skrzypionkę, zaczyna atakować powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 17 Czerwca 2008 Tylko do mnie przylazły bestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 17 Czerwca 2008 Na biednego nie trafiło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 17 Czerwca 2008 Jak tam u was robaczki? Ja jutro ruszam na skrzypionkę, zaczyna atakować ja dziś pryskałem an skrzypionke i na mszyce bo mszycy jest bardzo duzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abuk14 0 Napisano 18 Czerwca 2008 Jak tam jęczmień u was ?? U mnie ostatnio popadało i troszkę podrósł. Jeszcze, żeby kilka takich deszczyków było to bedą całkiem niezłem zbiory . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZLYporucznik 0 Napisano 18 Czerwca 2008 U mnie z deszczem cienko ominęły mnie te burze a jęczmień mam najładniejszy od kilku lat ale jak nie popada to i tak będzie lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 18 Czerwca 2008 Na biednego nie trafiło Typowe polskie myślenie U nie z wodą krucho, tam gdzie słabsze podglebie jęczmień wysycha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jan222 0 Napisano 18 Czerwca 2008 U mnie strasznie sucho ze 40% pola to już nie jęczmień a suchy żółty kikut, nic już z tego plonu nie będzie! Jak nie popada to i resztę spali! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romek31śl 0 Napisano 19 Czerwca 2008 Panowie czy warto jeszcze na wykłoszony jeczmien dac jeszce jakiies 100 kg mocznika na hektar rozpuczonego w wodzie.W jakiej ilości skrzpionka może byc goźna dla jęczminia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 20 Czerwca 2008 To zależy ile dałeś do tej pory, jaki masz jęczmień i ile wody spadło. Co do ilości to w tej fazie w oprysku nie radzę dać więcej jak 5% roztwór, i jak chcesz dać 100 kg mocznika to musisz wylać go w 2000 l wody na hektar a to raczej trudne. Nie lepiej rozsypać saletrę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romek31śl 0 Napisano 20 Czerwca 2008 To zależy ile dałeś do tej pory, jaki masz jęczmień i ile wody spadło. Co do ilości to w tej fazie w oprysku nie radzę dać więcej jak 5% roztwór, i jak chcesz dać 100 kg mocznika to musisz wylać go w 2000 l wody na hektar a to raczej trudne. Nie lepiej rozsypać saletrę? Jęczmień jest całekim ładny ale do idealnego mu jeszcze troche barkuj no a co do wody to lało u mnie z poniedziałku na wtorek jakies dobre kilka godzin wiec jest jeszcze w miare wilgotno. To może jednak lepiej sypnąc jeszcze troche saletry to do wykształecenia ziarna sobie jeszcze pociągnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 20 Czerwca 2008 Ja raczej bym dał w oprysku, 20 kg wykorzysta lepiej niż saletrę, do tego dodaj 5 kg siarczanu magnezu i mikroelementy i efekt będzie ok. Wszystko to rozpuść w 400l wody na hektar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romek31śl 0 Napisano 20 Czerwca 2008 Ja raczej bym dał w oprysku, 20 kg wykorzysta lepiej niż saletrę, do tego dodaj 5 kg siarczanu magnezu i mikroelementy i efekt będzie ok. Wszystko to rozpuść w 400l wody na hektar. Jak pryskałem na grzyba teraz to dodałem mikroelemantów i mocznika więc może juz nie będę dawał nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesLaw 0 Napisano 21 Czerwca 2008 Bi nie podzialal na skrzypionka a jak u was jakies podroby robia czy co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 22 Czerwca 2008 na skrzypionke pryskałem cyperkilem ale to około 3 tygodni temu a wczora musiałem pryskać bi58 na mszyce ale po cyperkilu nie na żadnej skrzypionki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesLaw 0 Napisano 22 Czerwca 2008 Niewiem o co to chodzi moze Bi nie mozna mieszac z Prorokiem albo temperatura raczej nie bo bylo wieczorkiem robione kiedys to bi bylo inne wystarczylo przyjechac na pole opryskiwaczem i od samego zapachu wszystko padalo a teraz robia jakies podruby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy32 0 Napisano 23 Czerwca 2008 Wczoraj pryskalem alertem jeczmien jary ale troche mam obawy bo jest to srodek w jeczmieniu tylko do poczatku kloszenia a u mnie klosy jak cholera macie jakies sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 7 Marca 2009 Ma ktoś ozimy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 9 Marca 2009 ja zamierzam 10 ha jarego posiać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 9 Marca 2009 A ja mam dosyć jarego ,pierwszy raz zasiałem ozimy,miarka się przebrała . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Don 0 Napisano 9 Marca 2009 Stosuje ktoś w jęczmieniu jarym nawożenie azotowe w formie tylko mocznika przed siewem? Przy tych suszach mam już dośc drugiej dawki saletry i chciałbym posypac tylko do 200 kilo mocznika przedsiewnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 9 Marca 2009 na dobre stanowisko O.K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glebiusz 0 Napisano 9 Marca 2009 Stosuje ktoś w jęczmieniu jarym nawożenie azotowe w formie tylko mocznika przed siewem? Od lat nawożenie azotowe jęczmienia jarego stosuję tylko w formie mocznika. Przedsiewnie jednorazowo wysiewam około 225 kg/ha. Jeśli pH jest u Ciebie na przyzwoitym poziomie (tzn. powyżej 6,0) to mocznik jest dobrym rozwiązaniem. Oczywiście przy mokrym roku należy się liczyć z wylegnięciem jęczmienia na mocniejszej glebie. Jęczmień jest niskim zbożem, więc nawet jak się położy to nie ma problemów z zebraniem go kombajnem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 10 Marca 2009 Jęczmień jest niskim zbożem, więc nawet jak się położy to nie ma problemów z zebraniem go kombajnem.nie licząc pogubionych nożyków przy kosie,połamanych bagnetów i dodatkowych kilogramów w formie ziemi w ziarnie ja jednak wole jak przyma pion.wiadomo musi byc taki ''potaśtany''( ) bo jak taki nie jest to nie sypie ale pion musi być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 11 Marca 2009 A ja mam dosyć jarego ,pierwszy raz zasiałem ozimy,miarka się przebrała . I ja Cie w pelni rozumiem Jarki - tak wyglada, ze u nas niedlugo tylko izme beda wychodzily, mrozu prawie nie ma a jak jare zasiejesz to pozniej jest susza. Napisz pozniej jak Ci ten ozimy wyszedl - jaka masz odmiane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach