Skocz do zawartości
solek01

KRUS -Ubezpieczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z Zona prowadzimy dwa oddzielne gospodarstwa, w dwoch roznych wojewodztwach. Do tej pory w KRUS nie bylo z tym problemu ja bylem zgloszony u siebie zona u siebie. Teraz jak weszla nowa ustawa to musimy polaczyc do obliczenia skladki zdrowotnej tj. 1zl od kazdego ha. Czy ktos mial podobna sytuacje? Czy musowo trzeba laczyc czy sa jakies wylaczenia z ustawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie wiem co wymyśliłeś z nową ustawą. Jeśli żona ma odrębne gospodarstwo, a ty odrębne (w dosłownym rozumieniu tych słów, więc nie jesteście współwłaścicielami tych gospodarstw), to płacicie odrębny KRUS i to w powiatach, w których macie gospodarstwa.

Masz decyzję z KRUS, która to zmieniła ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

decyzji nie mam, tylko teraz żona się rejestruje ponownie w Krus bo wygasnięciu umowy o pracę i tego żądają od niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jak na razie dotyczy WSPÓŁWŁASNOŚCI jeśli nie jesteście współwłaścicielami to problemu nie ma. Żona ma swoje gospodarstwo, a Ty swoje. Osobiście nie spotkałem się aby KRUS w takim przypadku robił jakiekolwiek "schody".

W przypadku współwłasności KRUS żąda opłacania składki zdrowotnej od każdego ze współwłaścicieli od całego gospodarstwa (co z pewnością i tak skończy sie docelowo zwrotami składek, bo jest to nie zgodne z prawem).

Ale wracając to Waszego problemu: żona rejestruje się w KRUS jako samoistny właściciel gospodarstwa rolnego, nie ma znaczenia czy ty masz 1 ha ziemi czy 1000ha - jeśli nie jesteście współwłaścicielkami gospodarstwa !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi