pestek6 0 Napisano 10 Października 2012 Co może być przyczyna występowania u pojedynczych szt. indyków dużych wol??? W każdym żucie cos się trafia ale w tym to jest coś strasznego.wola są wielkosci piłki do nogi i ptaszki w końcu zdychają.poradzicie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 11 Października 2012 Po pierwsze to jak znajdujesz takiego na hali to nie czekaj tylko zlikwiduj (w tym potwornie wielkim wolu jest wszelakiego rodzaju cholerstwo, które indyk roznosi wśród współtowarzyszy, nie wspominając o tym, że sam się męczy z tym towarem pod brodą).Po drugie jeśli jest to notoryczne to zmień dostawcę piskląt. Problem występował u mnie ok. 10 lat temu przy wstawieniach z Grelavi. Obecnie nie mam na stadach nawet 1 szt. z dużym wolem oczywiście z ww firmą nie pracuję od 10 lat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pestek6 0 Napisano 11 Października 2012 Ja podobnie biorę ptaki z Grelavi.jak dotąd to nie narzekałem,choć różne bywały w dostawach ale w normie upadków się mieściło.te wola to są genetyczne czy biorą się znikąd??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 12 Października 2012 Na tyle co mam wiedzy to genetyka. Jeśli ptaki są z Grelavi to masz odpowiedź. Nigdy z żadnej firmy nie miałem problemu dużego wola tylko z Grelavi.Nie chcę tutaj oczywiście mówić, że są to złe ptaki. Poprzez problem dużego wola nie należy również uważać, iż była to tragedia, po prostu na stadach z tej firmy występował taki objaw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach