Skocz do zawartości
Gość erykol

Ciągniki MTZ Oraz Pronar i Belarus

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie Pronaru nie mogę znaleźć, ale w cenniku u dealera widziałem dwa rodzaje przedniego TUZa, i widziałem też kiedyś 82SA z takim TUZem, a przednia rama jest podobna jak w starych 82.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto wie jakie są różnice miedzy PRONAREM a BELARUSEM. Czy ktos z forumowiczow ma w ogole Belarusa i moze sie wypowiedziec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Belarusa 892 i to jest MTZ82 z kwadratową kabiną i silnikiem 90kM turbo. Myślę że poza kabiną to specjalnych różnic nie ma ( ale zawsze diabeł tkwi w szczegułach ). Póki co nie zauważyłem by jakaś część nie pasowała, ale nigdy nie wiadomo czy coś nie okaże się później

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kto wie jakie są różnice miedzy PRONAREM a BELARUSEM. Czy ktos z forumowiczow ma w ogole Belarusa i moze sie wypowiedziec?

ja słyszłem ze sie róznia szkrzynią biegów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ma ktoś porównanie kabin w belarusie i pronarze czy pronar oferuje lepszy komfort mniejszy chałas itd czy te kabiny są na podobnym standardzie?

Czy w pronarze jest inny rozkład dzwigien itd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pronara ale jeszcze nigdy nie siedziałem belarusie ale kabina rózni sie tym że mozna cały dach podnies w belarusie a w pronarze nie. pronar mam bardzie elegancko to zrobione ale mi tam jest obojętnie jaka mam kabine byle było dobrze słychac radio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miki z Rawicza jakiego masz Pronara? jak Ci się sprawuje miałeś z nim jakieś problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miki z Rawicza jakiego masz Pronara? jak Ci się sprawuje miałeś z nim jakieś problemy?

mam pronara 1025a ja jestem bardzo zadowolony mam go 2.5 roku i jeszcze zadnej małej awari nie miałem jeszcze tak dobrego ciagnika jak pronar nie miałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ile ma mth i na ilu hektaach pracuje?

pracuje na 32 ha wraz z zetorem 7211 i NH td60 a z mth to mam dopiero 40 bo miałem licznik wymieniany bo przypadkowo poczaskałem go młotkiem. a ile miał przed poczaskaniem nie wiem bo nie zwracałem na to uwagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam mtz 82 z 97 roku i nie narzekam jestem zadowolony

Jestm drugim wlascicielem i mma 855 mtg pozdrawiam wszystkich na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strasznie mi bierze opony przednie w MTZ 82 TS co mam zrobić jaki powinien być kont zbierznisci bo teraz to mam chyba rozbierzne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To chyba zdenerwował cie jak go młotkiem waliłeś

chciałem w kabinie wyprostowac obudowe od paska klinowego i przypadkowo zamiastw obudoe trzasłem w licznik. i dopiero wtedy sie zdenerwowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pronara 1025a 2004r i mtz82 94 obrabiam nimi prawie 100ha i powiem wam szczerze że niewidzę potrzeby żeby je zmienić na inne dużo droższe ciągniki wszystko obrabiam w czas i jeszcze mam czas zarobić na siewie u sąsiadów. Pronar pracuje u mnie za agregartem biernym famarolu i siewnikiem 3m. Krótko mówiąc jestem zadowolony niemam problemów ani większych usterek choć ten pierwszy mam już 720 mh a drugi 3200mh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
strasznie mi bierze opony przednie w MTZ 82 TS co mam zrobić jaki powinien być kont zbierznisci bo teraz to mam chyba rozbierzne...

ustaw na zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po napompowaniu przednich kol do tej samej wartosci cisnienia ustaw je do jazdy na wprost. nastepnie przywiaz do kol po zewnetrznej stronie po jednej prostej listewce.poziomo i na takiej samej wysokosci(mniej wiecej w polowie kola)zmierz nastepnie odleglosc miedzy listewkami (pomiar powinien byc w tej samej odleglosci od kola).bedziesz widzial czy kola maja zbierznosc , czy rozbierznosc.metoda moze troche prymitywna , ale wmiare mozna sie zorientowac w czym zecz. kola w ciagnikach powinny byc troszeczke , ale minimalnie rozbiezne.pozatym n polchacie jest czat "maszyny rolnicze, tam tez mozna ciekawych zeczy sie dowiedziec .http://www.polchat.pl/chat/?room=maszyny+rolnicze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam nietypowe pytanko czy ktoś zakładał do mtz82 dodatkowy siłownik hydraulki by wspomagal temu jednemu co jest po serodku :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja posiadam ten model i jestem bardzo zadowolony. w polu radzi sobie super czy jest mokro czy sucho zawsze daje rade bardzo polecam ten model poniewaz jest wart zakupu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam zamiar kupić nowego mtz belarus 820 na przodzie stożkowym od pośrednika . W związku z tym proszę o opinię na ten temat,chodzi mi o typ ciągnika jak rónież o formę zakupu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wolał na belkowym, stożkowy tylko przy wąskich kołach, ale strasznie szybko drze opony. Zależy do czego będziesz używał, ale opony jak najszersze. Hydraulika, najlepiej monoblok bo ta stara z jednym tlokiem jest słaba. Tylko problem że to dużo podniesie cenę, więc wybór należy do ciebie. Forma zakupu nie wiem co oferuje sprzedawca Póki co chyba jeszcze są tanie kredyty, w przyszłym roku SPO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości będzie używany do pracy w polu,-transport sporadycznie.Ziemia też niezamocna-ok.30ha. zastanawiałem się nad belkowym,ale to ok14tys.drożej.Rozważałem zakup przez firmę"birawit"i jest jeszcze jedna w Ełku.czyk toś korzystał z usług tych firm ?.Jeśli tak-proszę o opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi