Skocz do zawartości
Gość erykol

Ciągniki MTZ Oraz Pronar i Belarus

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś mi może podać parametry cięgnika MTS-50 wiem że to dziwne ale tak jest w papierach. czy nie powinno być MTZ-50??? napiszcie co o nim wiecie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze powiem glupote Ale ruskie "Z" wyglada jak nasze pisane E tylko odwrotnie I potem ktos po prostu zle spisal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy ktoś mi może podać parametry cięgnika MTS-50 wiem że to dziwne ale tak jest w papierach. czy nie powinno być MTZ-50??? napiszcie co o nim wiecie!

Opisałem wszystko na ten temat w dziale o ciągnikach Belarus, poszukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam taki problem w przednim napędzie mtz w miejscu gdzie jest 3cm przestrzeni na amortyzacje pojawił mi się olej,może ktoś z was przerabiał już ten problem i wie co może być przyczyną?(domyslam sie że jakiś uszczelniacz ale nie wiem jak sie za to wziąść bo jeszcze nigdy tego nie rozbierałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie mam taki problem w przednim napędzie mtz w miejscu gdzie jest 3cm przestrzeni na amortyzacje pojawił mi się olej,może ktoś z was przerabiał już ten problem i wie co może być przyczyną?(domyslam sie że jakiś uszczelniacz ale nie wiem jak sie za to wziąść bo jeszcze nigdy tego nie rozbierałem)
są tam dwa oringi ja też tak mam i ciekł mi olej kupiłem oringi ale jeszcz nie zakładałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
są tam dwa oringi ja też tak mam i ciekł mi olej kupiłem oringi ale jeszcz nie zakładałem

A nie wiesz jak się do tego zabrać? muszę odkręcać koło potem 4 śrubek m10 i muszę całkiem zdjąć tą przewkładnię redukcyjną(może znasz sposób jak to zrobić krótszą drogą)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Mam Pronara z 2001 roku i tam były montowane przody miekie, te na sprerzynach i chciałbym zmienić na wloski przód ten bez spręrzyn, czy ktoś wie ile to może kosztować i czy da się to zronbić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam Mam Pronara z 2001 roku i tam były montowane przody miekie, te na sprerzynach i chciałbym zmienić na wloski przód ten bez spręrzyn, czy ktoś wie ile to może kosztować i czy da się to zronbić

Powinno dać się zmienić,to jest przedni napęd-ile byś chciał za niego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy belarus z silnikiem euro 1 czy ero 2, który bardziej ekonomiczny?

Jak jest z ergonomią i wyciszeniem w nowych belarusach, czy jest na podobnym poziomie jak w polskich nowych ciągnikach z niższej pułki (farmer, ursus, pronar)

Czy belarus z bosh monoblok bedzie lepiej chodził z turem czy tam jest jakaś wydajniejsza pompa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam -Instrukcje obsługi do MTZ-80,82,82H,82P ,Belarus-550E, 552E, 570,572, 510E,512E,520,522

-Katalog MTZ-80,82

Jeśli ktoś chce , mój mail : Comp4ct@wp.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem . Niewiem czy opłacało by się zmieniać przód , mam ten przód, on jest dobry i nic mu nie jest ale tnie mi opony bardzo szybko bo mam te opony z przody 11.2-20, Ktos może wie ile by kosztowały te felgi na 470-20 czy coś takiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy tych większe opony zużywałyby się wolniej też mam na tych wąskich i tnie na twardym niemiłosiernie, w dodatku nawet w instrukcji nie ma, jak to ustawić. W instrukcji mam że powinna być zbieżność, zrobiłem minimalnie rozbieżność, tnie o wiele wolniej - ale wg. mnie i tak za szybko

Znowu czy gdyby dać szersze opony np. 16x20 to ten cały mechanizm wytrzyma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niewiem . Niewiem czy opłacało by się zmieniać przód , mam ten przód, on jest dobry i nic mu nie jest ale tnie mi opony bardzo szybko bo mam te opony z przody 11.2-20, Ktos może wie ile by kosztowały te felgi na 470-20 czy coś takiego

Jeśli Ci szybko zużywa opony tzn. masz niewłaściwie ustawioną zbieżność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klemens, a jakie są parametry tej zbieżności żeby tak nie cięło opon, bo chyba niestety ten typ tak ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim dziadku MTZ 82 /prod.1981/ padło mi dzisiaj wspomaganie ukł. kierowniczego.Co najczęściej się tam psuje i gdzie szukać przyczyny.Stało się to nagle,żadnego wycieku z hydrauliki,Pomocy! pozdrawiam siwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Ja mam z przodu 360/20 i u mnie się nie drą ale mam go od marca a kupiłem z nowymi oponami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W moim dziadku MTZ 82 /prod.1981/ padło mi dzisiaj wspomaganie ukł. kierowniczego.Co najczęściej się tam psuje i gdzie szukać przyczyny.Stało się to nagle,żadnego wycieku z hydrauliki,Pomocy! pozdrawiam siwy.
A tak dokładniej to co się dzieje???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wspomagania to czasem moze to być banalna usterka polegajaca na zerwani gwintu lub odkręceniu się nakretki trzymającej tłok w cylindrze na kolumnie wspomagania ,radzę najpierw tam zajrzec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A tak dokładniej to co się dzieje???????

Cofałem,skręcając kołami w lewo było jeszcze ok.-do przodu już nie mogłem ruszyć fajerą.Rozbierałem cylinder i rozdzielacz,oraz tę przystawkę gdzie jest zawór bezpieczeństwa.W lewo fajerą kręci się bardzo ciężko,w prawo praktycznie nie można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tatamarty323a mam do ciebie takie troszkę nietypowe pytanie odnośnie balerusa 525,on ma sprężarkę tuż przy tylnym kole,czy możliwe byłoby że podczas jazdy(gdy mam włączoną 9)ona nie pompuje? odnoszę wrażenie że tak jest,woziłem nim dziś piasek używałem hamulców na przyczepy i tak jak ci mówię na podjazdach wszystko było ok a na ulicy gdy włączyłem 9 przejechałem 15km i ciśnienie w pneumatyce powoli spadało zamiast być na stałym poziomie,na poczatku myslałem że to zawór redukcyjny raz pracuje raz nie ale to dzieje sie już któryś tam kolejny raz,co sądzisz o tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Macin2: To nie możliwe, żeby nie pracowała sprężarka podczas jazdy na 9 biegu , Faktem jest, że po wciśnięciu sprzęgła sprężarka przestaje pracować z wiadomej przyczyny, ale nawet jak wciśnie się sprzęgło i nie wyłączy biegu a ciągnik jedzie z rozpędu, to sprężarka pracuje, bo napędzana jest przez skrzynie od kół. Spróbuj jechać na 9 biegu, ale na przełożeniu polowym, na dziewiątce prędkość jest taka sama na polowym i drogowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do mojego pytania wychodzi na to że najtaszym modelem który będzie posiadał przedni most krzyżakowy i hydraulikę Boscha będzie 952 zgadzacie się ze mną? około 80 tys. kosztuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model 920.2 albo 920.3 nie pamiętam dokładnie też jest na krzyzakach i monoblok kosztuje 77 tyś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi