Skocz do zawartości
Luke16

Firma a gospodarstwo rolne??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tata zaoferował mi przepisanie gospodarstwa rolnego (15ha) ... Gospodarstwo jest ustosunkowane na produkcję mleka... Jestem po szkole rolniczej ale prowadzę obecnie firmę i nie wiem co robić... rodzice mają co raz mniej sił a szkoda by to zaprzepaścić ... z drugiej strony jakoś nie widzi mi się tam pracować bo to jest ciężki orzech do zgryzienia ... Firma idzie średnio ale z dnia na dzień idzie co raz lepiej i nie wiem co robić ... Z jednej strony warto by się zainteresować np. dopłatami z UE na zakup maszyn i modernizację by umilić pracę a z drugiej wchodzić w kredyty ... Co byście mi doradzili ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie Rolnika vatowca, który dodatkowo prowadzi działalność rolniczą usługową - 01.61 Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną- forma opodatkowanie -przychód ewidencjonowany. są to dwa zródła dochodu- jako rolnik i jako firma, jako rolnik są wystawiane przez rolnika f vat gdzie rolnik przystawia pieczątkę gospodarstwo rolne x y i na niej jest nip i regon, ma drugą pieczątkę na firmę gdzie jest : usługi rolnicze x y i na nich też jest nip i regon,

PO co na tej pieczątce z gospodarstwa regon? nip wiem dlaczego bo jest vatowcem?ale czy to też dobrze że jest nip? na tej z usług to normalne. Czy gospodarstwo rolne możemy traktować jako firmę, bo płaci vat, ? i vat płaci i z gospodarstwa i z firmy/? rolnik sprzedaje mleko i żywiec, więc pod firmę nie możemy podciągnąć tego. od mleka i żywca nie płaci podatku dochodowego -płaci rolny. od usług z firmy płaci dochodowy-nie wykazuje strat. czy w jakikolwiek sposób możemy nazwać rolnika vatowca firmą tylko dlatego że ma zarejestrwaną firmę usługową rolniczą? jak wyjaśnic nip i regon na pieczątce z gospodarwsta rolnego? proszę o pomoc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również rekomendowałbym udanie się odpowiedniej osoby, która jest biegła w tym zakresie. Od siebie mogę polecić stronę, gdzie znajdziesz wzory pism (link) z którymi możesz zapoznać się już teraz w celu zaznajomienia z dokumentami, które są wymagane w tego typu przypadkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi