Technik rolnik 0 Napisano 1 Lipca 2009 Wiecie może czy w nowych zasadach beda mogli uzyskac premie rolnicy ktorzy posiadaja juz ziemie dluzej niz ponad 2 lata oraz zlozyli juz kiedys wniosek o przyznanie premii i otrzymali decyzje odmowna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Asterix 0 Napisano 1 Lipca 2009 Więc nie radzicie mi iść tylko z tego powodu do takiej szkoły>? Czy jeżeli skonczyłbym technikum elektroniczne to mógłbym prowadzic gospodarstwo? I jakoś starać się uzyskać to dofinansowanie?? Wiem, ze da się pisać egzamin ex{costam} .... mozecie mi to wytłumaczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marekp87 0 Napisano 2 Lipca 2009 witam na dniach powinienem dosatać pismo z arimr odnosnie młodego rolnika (skłądałem 02-04-09 i 90 dni mineło 30 czerwca) czy ktoś moze dostał już odpowiedź z tych co skłądali w nowym naborze od marca 09 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alwaro 0 Napisano 14 Lipca 2009 z tego co mówił dyrektor armir w zach. to 75tys dla młodego jest pewne i maja jeszcze zmienic cos ze wymaganymi ha dla wiekszej dostepnosci ale nie wiem jakich województw bedzie sie to tyczyło czy wszystkich czy tych w których srodki na młodego sa wykorzystane w najmniejszym stopniu niby czekaja na rozporzadzenie ale jak to bedzie to pozyjemy zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shima 0 Napisano 18 Lipca 2009 a ja mam takie pytanlko czy ktos wie czy na prywatnie dzierzawione tereny tez dostane mlodego rolnika?dlatego ze w ustawie bylo cos o przejeciu gospodarstw... a co z zakladaniem nowych?jade w poniedizlek do lokalnego oddzialu arimiru ale myslalem zeby sie dowiedziec wczesniej obszar gospodarstwa na spokojnie przekracza srednia zachodniopomorskiego wiec z tym nie ma problemu, ale ta dzierzawa... bo wiem ze od ANR moge wydzierzawic... ale jak to jest z dzierzawa prywatna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 18 Lipca 2009 a ja mam takie pytanlko czy ktos wie czy na prywatnie dzierzawione tereny tez dostane mlodego rolnika?dlatego ze w ustawie bylo cos o przejeciu gospodarstw... a co z zakladaniem nowych?jade w poniedizlek do lokalnego oddzialu arimiru ale myslalem zeby sie dowiedziec wczesniej obszar gospodarstwa na spokojnie przekracza srednia zachodniopomorskiego wiec z tym nie ma problemu, ale ta dzierzawa... bo wiem ze od ANR moge wydzierzawic... ale jak to jest z dzierzawa prywatna?w moim przypadku dzierżawie 1,14ha od starszej osoby która jest na rencie rolniczej umowa jest sporządzona przez urząd gminy i ta dzierżawa wlicza sie u mnie w skład gospodarstwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 7 Sierpnia 2009 ile sie czeka od złozenia ostatnich paierów do wypłatuy kasy na konto? i czy jak wypacą kase an konto to przychodzi jakieć pismo ze kase przelają w danym dniu czy jakoś tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinO-10 0 Napisano 8 Sierpnia 2009 Teoretycznie 60 dni, ale tylko teoretycznie. Przynajmniej w moim przypadku oraz mojego znajomego. Dopiero po interwencji w centrali warszawskiej (nie łatwo trafić na osobę która potrafi udzielić informacji) wypłacono mi pieniądze. Dwa tygodnie po terminie. Ale może tylko my (znajomy także nie doczekał się wypłaty w terminie) mieliśmy pecha. Ze strony agencji nie wpływa żadna informacja o przelewie, co gorsza przy składaniu wniosku o płatność nie wydają żadnego pokwitowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 21 Sierpnia 2009 kase dostałem 2 dni po terminie ale jest na koncie, teraz zakup maszyn i trzeba zawieść im faktury i coś jeszcze trzeba? bo jest mowa o jakis ankietach monitorujących ale nie wiem o co chodzi, jak ktoś wie nich da znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 21 Sierpnia 2009 ankiete skladasz na koniec przyszlego rokuwypelniasz 2 pola - ilosc ludzi zatrudnionych i wartosc rocznej sprzedazy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 30 Sierpnia 2009 jak myslicie mam we wniosku napisane ze kupie kose spalinową a na fakturze mam napisane ze kupiłem podkaszarke spalinową czy w ARiMR uznaja ze to jest to samo czy beda jakieś problemy?i jeszcze jedno mam np kupic maszyne A za 10000zł a maszyne B za 12000zł czy jeżeli kupie maszyne A za 9000zł a maszyne B za 13000zł to bedzie też dobrze ze łaczna kwota bedzie 22000zł czy musze pisać podania o zmiane biznesplanu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 31 Sierpnia 2009 Niestety Osa21 na tyle co wiem, to "podkaszarka" to nie będzie to samo co "kosa", więc moim skromnym zdaniem będziesz miał problem. Z druga częścią pytania również, musisz zrobić zmianę w charmonogramie rzeczowym. (najlepiej spytaj u źródła, czyli u osoby, która opracowuje Twój wniosek w ARiMR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz Kowal 0 Napisano 1 Września 2009 Jest jakis okres od kiedy do kiedy mozna skladac wniosek na mlodego rolnika? czy w kazdej chwili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 1 Września 2009 Jest jakis okres od kiedy do kiedy mozna skladac wniosek na mlodego rolnika? czy w kazdej chwili? Ciekawe czy przeczytałeś odnośnik z innego tematu, w którym dałem odpowiedź ? : "Szanowni Wnioskodawcy, Od 25 marca 2009 r. mogą ubiegać się o pomoc te osoby, które: ..."a do chwili kiedy ARiMR ogłosi, ze skończyła jej się kasa na młodego rolnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz Kowal 0 Napisano 1 Września 2009 nie przeczytalem. GDzie jest ten odnosnik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 2 Września 2009 www.arimr.gov.pl znajdziesz tam wszystko, a szczegóły doczytasz na forum, tylko trzeba chcieć czytać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fish71 0 Napisano 18 Września 2009 Czy Ktoś z Was miał taki przypadek ?Jestem beneficjentem MR, dostałem kasę. W biznesplanie zobowiązałem się do uprawy roślinek.Teraz okazało się że sąsiad chce sprzedać swoją ziemię.Czy mam szansę na totalną zmianę biznesplanu i zamiast uprawy roślinek wydać kasę na dokupienie gruntu ?[/code] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 18 Września 2009 oczywiście istnieje taka możliwość, tylko musisz wystąpić do dyrektora OR z wnioskiem o zmianę celu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
avest 0 Napisano 2 Października 2009 Dopłaty ekologiczne do 2500 zł/ha!!! Proponujemy Państwu doradztwo unijne w zakresie dopłat ekologicznych. Kwota, którą można otrzymać sięga do 2500 zł/ha.Dodatkowo w naszej ofercie:- wykonywanie planów rolnośrodowiskowych dla gruntów rolnych na okres 5 lat- pomoc przy wypełnianiu wniosków- pomiar gruntu metodą GPS- wybór odpowiednich sadzonek dla danego terenu po korzystnej cenie (sady owocowe) Dariusz Grenda tel. 506-057-759, biuro@avest.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 24 Grudnia 2009 Czzy zmiany w młdym rolniku obowiązują rolników ktorzy otrzymali decyzje odmowna ze wzgledu na zbyt mala powierzchnie gospodarstwa i beda mogl zlozyc wniosek po raz drugi? http://www.arimr.gov.pl/index.php?id=1&zaj=1&kol=1069 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wallas5h 0 Napisano 27 Grudnia 2009 Również mam pytanko:) Otóz mój brat który jest aktualnie właścicielem rodzinnych gruntów chce mi je odpisać, to ok 15 ha pola klasy 4 i 5... Nie wiem czy mi się to opłaci, obecnie jestem studentem kierunku politechnicznego, nie mam zadnego wykształcenia rolniczego, nie wiem czy mogę liczyć na Młodego Rolnika,,, przyznam, jestem zielony w tych sprawach... Poradzcie mi co z tym zrobic,,, może jednak mam szanse na te 50 tysi Gdybym je dostał to chciałbym z tego zostawić jak najwięcej dla siebie:) gdyż jak wiadomo jako właściciel rolny moj dochód znaczaco by wzrósł i bym stracił stypendium na studiach czyli darmową kase za to niby studiowanie he he... Doradzcie może by dało się jakoś zakantować może by tak na poczatek odpisać ze 13 hektarów a potem niby odkupić od brejdaka te 2 hektary w ramach tej inwestycji w gospodarstwie, tak generalnie to nie interesuje mnie żadne inwestowanie, kupowanie ciągników czy cos co wy o tym myślicie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Również mam pytanko:) Otóz mój brat który jest aktualnie właścicielem rodzinnych gruntów chce mi je odpisać, to ok 15 ha pola klasy 4 i 5... Nie wiem czy mi się to opłaci, obecnie jestem studentem kierunku politechnicznego, nie mam zadnego wykształcenia rolniczego, nie wiem czy mogę liczyć na Młodego Rolnika,,, przyznam, jestem zielony w tych sprawach... Poradzcie mi co z tym zrobic,,, może jednak mam szanse na te 50 tysi Gdybym je dostał to chciałbym z tego zostawić jak najwięcej dla siebie:) gdyż jak wiadomo jako właściciel rolny moj dochód znaczaco by wzrósł i bym stracił stypendium na studiach czyli darmową kase za to niby studiowanie he he... Doradzcie może by dało się jakoś zakantować może by tak na poczatek odpisać ze 13 hektarów a potem niby odkupić od brejdaka te 2 hektary w ramach tej inwestycji w gospodarstwie, tak generalnie to nie interesuje mnie żadne inwestowanie, kupowanie ciągników czy cos co wy o tym myślicie?? Daj sobie spokój, jeszcze do tego dołożysz. Poczytaj jakie problemy mają tutaj prawdziwi rolnicy. Ta premia nie jest dla cwaniaczków a dla rolników. To kropla w morzu potrzeb. Pomyśl, dlaczego dopiero 1/5 funduszy na młodego rolnika jest wykorzystana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Również mam pytanko:) Otóz mój brat który jest aktualnie właścicielem rodzinnych gruntów chce mi je odpisać, to ok 15 ha pola klasy 4 i 5... Nie wiem czy mi się to opłaci, obecnie jestem studentem kierunku politechnicznego, nie mam zadnego wykształcenia rolniczego, nie wiem czy mogę liczyć na Młodego Rolnika,,, przyznam, jestem zielony w tych sprawach... Poradzcie mi co z tym zrobic,,, może jednak mam szanse na te 50 tysi Gdybym je dostał to chciałbym z tego zostawić jak najwięcej dla siebie:) gdyż jak wiadomo jako właściciel rolny moj dochód znaczaco by wzrósł i bym stracił stypendium na studiach czyli darmową kase za to niby studiowanie he he... Doradzcie może by dało się jakoś zakantować może by tak na poczatek odpisać ze 13 hektarów a potem niby odkupić od brejdaka te 2 hektary w ramach tej inwestycji w gospodarstwie, tak generalnie to nie interesuje mnie żadne inwestowanie, kupowanie ciągników czy cos co wy o tym myślicie??Bierz tylko że znam kilku młodych rolników którzy też łatwo wzieli a potem oddawali po 72000zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Italian 0 Napisano 31 Grudnia 2009 otoz sytuacja wygląda tak...moja mama ma gospodarstwo 15ha z czego ponad 12ha to ziemie przejete od wuja który poszedl na rente strukturalna 2 lata temu zas ja mam 21 lat i od 3 lat jestem ubezpieczony w krusie jako domownik. szkoly rolniczej nie mam studiuje budownictwo i z tego co czytalem na ARiMR to nie trzeba miec rolniczej jezeli jest sie przez 3 lata ubezpiecznym w Krusie i ma sie szkole srednia ukonczona. Chcialbym wystąpic o premie dla mlodego rolnika i mam kilka pytan: czy moja mama bedzie mogla przepisac gospodarstwo mimo iz przejela je w wiekszosci 2 lata temu? tzn wczesniej tez byla rolnikiem ale mniejszy areal a slyszalem ze czesci przetej na strukturalna nie mozna ruszyc przez 5 lat a to jednak zawsze przepisanie; zmiana własciciela. drugie pytanie to czy moge ta cześć premii ktorą musze udokumentowac ze zainwestowalem w gospodarstwo przeznaczyc np na zakup zeimii? i trzecie pytanie jak to jest potem z kontrolami itd bo roznie o tym juz slyszalem ze moga byc tak upierdliwe ze sie w koncu zaluje ze sie bralo...ale to moze tylko zdanie ludzi zazdrosych....prosze o odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 31 Grudnia 2009 @Italian 1) raczej twoja mama nie może ci przepisać tej ziemi bo ma podpisane zobowiązanie wynikające z rentą twojego wójka.2) mozna przeznaczyć tą premie na kupno ziemi.3) jezeli chodzi o kontrole to jeszcze u mnie nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach