radi84 0 Napisano 31 Sierpnia 2006 mam pytanko czy w naszych warynkach klimatycznych tzn. polski północno-wschodniej da się utrzymywać bydło mięsne w kojcach grupowych na rusztach i czy nie wpłynie to na ich zdrowotność i czy zimą nie bądzie im za zimno. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alek 0 Napisano 31 Sierpnia 2006 Chcesz tak trzymać mamki z małymi ? Sam sobie postój na ruszcie przy -30 i będziesz znał odpowiedz, a dlaczego nie głęboka ściółka ? a tak w ogóle to po co ładować się w koszty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radi84 0 Napisano 31 Sierpnia 2006 chcem utrzymywać same opasy a jeśli chodzi o koszty to chcem na ruszty ponieważ jest to stara stodoła i z wybieraniem obornika byłby problem a gnojowica przy wybieraniu wymaga mniej pracy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 4 Września 2006 Alek napisał: ...Sam sobie postój na ruszcie przy -30 i będziesz znał odpowiedz...bez urazy, ale przypomina mi się myślenie mojej babci jak przycinałem drzewka owocowe: jak by ci ktoś tak ręce poobcinał. A może jeszcze kołderkę im zanieść jak będzie -35... Krowa ma bardzo intensywną przemianę materii i produkuje bardzo dużo ciepła. Poza tym fermentująca gnojowica też jej co nieco uwalnia. Więc nie martw się tym że krowy zmarzną. System utrzymania na rusztach jest w zasadzie "bezobsługowy" czego nie można powiedzieć o ściółce. Tylko krowom nie można dać za dużo miejsca, żeby gówieństwo wciskały przez kraty. Jeśli podasz swoje dokładniejsze namiary (płn. wsch.) to trochę mało to postaram się znaleźć jakąś oborę do pokazania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radi84 0 Napisano 5 Września 2006 dokładnie jestem z byłego białostockiego powiat sokólski. byłbym bardzo wdzięczny za jakieś obory w moim regionie. może być nawet obora na ściółce bo przyznam racje że na rusztach jest za zimno. chodzi mi dokładnie o same opasy i może jakiś pomysł na plan przerobienia starej stodoły 24x7 więc jest troche wąska. pozdrowionka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 6 Września 2006 Akurat w tym regionie jest sporo przeróbek (wiadomość nt. możliwości obejrzenia wysłałem na priv). i to czasami bardzo ciekawych. Dla bydła miesnego nie ma dużych wymagań odnośnie szerokości budynku - wystarczy część legowiskowa i stół paszowy i już można. A w kwestii przerabiania stodoły popatrz na wątek "stodoły na obory" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alek 0 Napisano 6 Września 2006 Do robernChodziło mi głównie o cielaki i nie porównuj zwierząt do roślin ,bo ja tu podobieństwa nie widzę Panie kolego, chyba że twoja babcia, bez urazy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 10 Grudnia 2006 nie chodziło mi o porównanie zwierząt do roślin tylko o sposób myślenia. Nie zawsze co jest dobre dla jednych jest zalecane dla drugich. Prosty przykład - spróbuj nawówic Murzyna do zamiany lokum z Eskimosem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaja 0 Napisano 10 Grudnia 2006 też przychylam się do wypowiedzi,że na rusztach zimą jest fatalnie, mój znajomy ma oborę na rysztach i przy temperaturze -25stopni ścielił owe ruszta bo krowy się ślizgaly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufa13 0 Napisano 10 Grudnia 2006 ja mam 40 sztuk MM i wszystko na głebokiej ściółce w zaadaptownej do tego kierunku prod starej stodolepamiętajcie zanim kasa z mięśniaków zacznie spływać to minie trochę czasu więc trzeba na maksa ciąć koszty jedyny minus to mnóstwo obornika który trzeba wywieść w zeszłą zimę wyprodukowałem 200 sztuk rozrzutników 4 tonowych wię ctydzień to woziłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 10 Grudnia 2006 jak stara stodoła to tylko głęboka ściółka!takie moje zdanie koniec kropka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 11 Grudnia 2006 Wielkość obory trzeba dopasować do obsady - wtedy nie będzie kłopotów, że zimą trzeba brać siekierkę i odcinać krowy od posadzki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 12 Grudnia 2006 ja mam 40 sztuk MM i wszystko na głebokiej ściółce w zaadaptownej do tego kierunku prod starej stodolepamiętajcie zanim kasa z mięśniaków zacznie spływać to minie trochę czasu więc trzeba na maksa ciąć koszty jedyny minus to mnóstwo obornika który trzeba wywieść w zeszłą zimę wyprodukowałem 200 sztuk rozrzutników 4 tonowych wię ctydzień to woziłem Nareszcie głos rozsądku . Można się nie narobić i nie zarobić ! Komornicy tylko czekają na takich inwestorów . Nie rubcie kalek z bydła mięsnego , to nie HF i nie potrzebuje luksusów . Wystarczy dach nad głową i dobre pastwisko . Przecież o to chodzi w tym interesie że są niskie nakłady i można liczyć na jaki taki zysk . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilZ 0 Napisano 12 Grudnia 2006 A jak ktos nie ma starej stodoly to jaki by byl budynek najlepszy i najmniej kosztowny do postawienia? Moze ktos ma jakies fotki jak ta wiata ma wygladac ? z góry dzieki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorak 0 Napisano 13 Grudnia 2006 dla mięsnego wystarczy że będziesz miał wiatę osłoniętą z 3 stron i na 4 ścianie będzie korytarz paszowy - oczywiście zadaszony i osłonięty od wiatru i ma potrzeby stawiania murowanej obory - drewniana konstrukcja w zupełności wystarczy. Większą część czasu i tak spędzają na zewnątrz (nawet przy minusowych temperaturach i opadach śniegu). A jak masz kasę - wiadomo że murowana lepsza ale to nie jest konieczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilZ 0 Napisano 13 Grudnia 2006 ZORAK; a ty ile sztuk masz krówek i jaka rase chodujesz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 14 Grudnia 2006 http://odr.zetobi.com.pl/zwierz/bydlo/bydl001.htmhttp://www.agrosukces.pl/prod.zwierz_010.htmlhttp://www.agrosukces.pl/prod.zwierz_010.htmlhttp://www.hupro-polska.pl/Niestety zdjęć nie znalazłem , ale można poczytać . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilZ 0 Napisano 15 Grudnia 2006 BODZIO55: a ty chodujesz moze mięsne krowy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 16 Grudnia 2006 Można powiedzieć że tak , ale mieszańce czerwono biała x simental . Teraz przechodzę na szkockie bydło górskie . Niestety latka lecą , zdrówko siada , trzeba zwolnić tępo . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach