Skocz do zawartości
Dinoslaw

Cena programu szczepień brojlera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jestem studentem zootechniki na SGGW i mam przygotować projekt brojlerni na 10 tys. brojlerów Cobb 500. Zwracam się do społeczności PPR.pl z pytaniem: ile kosztuje obecnie pełen program szczepień dla brojlera i jakie firmy farmaceutyczne je prowadzą? Ciężko takie informacje pozyskać z innych źródeł, dlatego zwracam się do Was Byłbym wdzięczny za podzielenie się nawet własnymi doświadczeniami.

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dinosław,

Napisz precyzyjnie jakiego rodzaju projekt masz przygotowac (czy architekturę, czy wyposażenie , czy technologię?).

Dodatkowe pytanie: czym różni się projekt brojlerni na 10 tys. brojlerów Coob 500 od projektu brojlerni na 10 tys. brojlerów Ross 308. lub Hybro ?

Pozdrawiam .

G.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu uszczegółowiłem jaki to ma być mieszaniec, a projekt jest niejednoosobowy:) i zajmujemy się wszystkimi aspektami - mi przypadły sprawy kompleksowych szczepień i o nie mi głównie chodzi a ciężko znaleźć info poza samymi właścicielami, dlatego moje pytanie skierowalem tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na prawdę planując program szczepień brojlera (który z resztą nie jest zbyt skomplikowany) a mając na uwadze opracowanie jakiś wyników badań naukowych należy sprawdzić przeciwko czemu mają być te szczepienia. Chodzi mi o to że w dużych skupiskach ferm może być inny wariant danego wirusa a w innych np. mniejszych fermach lub w odosobnieniu może danego wariantu lub wirusa nie być. W ten sposób po przeprowadzeniu takiego monitoringu środowiskowego wiemy przeciwko czemu mamy szczepić (tak uważa np dr Gaweł) a przeciwko czemu nie. Wtedy da to nam pogląd na zakres szczepień i oczywiście na ich cenę (wiadomo więcej szczepień - wyższa cena). Generalnie hodowcy szczepią pisklęta po wykluciu w wylęgarni - koszt 0,02zł-0,09zł netto/szt oraz doszczepiają lub tylko szczepią w kurniku w wodzie do picia lub w aerozolu. Koszt może być także podobny. Także nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi