Dinoslaw 0 Napisano 10 Czerwca 2013 Witam serdecznie Jestem studentem zootechniki na SGGW i mam przygotować projekt brojlerni na 10 tys. brojlerów Cobb 500. Zwracam się do społeczności PPR.pl z pytaniem: ile kosztuje obecnie pełen program szczepień dla brojlera i jakie firmy farmaceutyczne je prowadzą? Ciężko takie informacje pozyskać z innych źródeł, dlatego zwracam się do Was Byłbym wdzięczny za podzielenie się nawet własnymi doświadczeniami.Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gołąb 0 Napisano 10 Czerwca 2013 Dinosław,Napisz precyzyjnie jakiego rodzaju projekt masz przygotowac (czy architekturę, czy wyposażenie , czy technologię?). Dodatkowe pytanie: czym różni się projekt brojlerni na 10 tys. brojlerów Coob 500 od projektu brojlerni na 10 tys. brojlerów Ross 308. lub Hybro ? Pozdrawiam .G. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dinoslaw 0 Napisano 10 Czerwca 2013 Poprostu uszczegółowiłem jaki to ma być mieszaniec, a projekt jest niejednoosobowy:) i zajmujemy się wszystkimi aspektami - mi przypadły sprawy kompleksowych szczepień i o nie mi głównie chodzi a ciężko znaleźć info poza samymi właścicielami, dlatego moje pytanie skierowalem tutaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Savik! 0 Napisano 11 Czerwca 2013 Tak na prawdę planując program szczepień brojlera (który z resztą nie jest zbyt skomplikowany) a mając na uwadze opracowanie jakiś wyników badań naukowych należy sprawdzić przeciwko czemu mają być te szczepienia. Chodzi mi o to że w dużych skupiskach ferm może być inny wariant danego wirusa a w innych np. mniejszych fermach lub w odosobnieniu może danego wariantu lub wirusa nie być. W ten sposób po przeprowadzeniu takiego monitoringu środowiskowego wiemy przeciwko czemu mamy szczepić (tak uważa np dr Gaweł) a przeciwko czemu nie. Wtedy da to nam pogląd na zakres szczepień i oczywiście na ich cenę (wiadomo więcej szczepień - wyższa cena). Generalnie hodowcy szczepią pisklęta po wykluciu w wylęgarni - koszt 0,02zł-0,09zł netto/szt oraz doszczepiają lub tylko szczepią w kurniku w wodzie do picia lub w aerozolu. Koszt może być także podobny. Także nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi.Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach