Chochlik23 0 Napisano 18 Marca 2007 Ile pali na mtg proxima 6441 w ciężkiej robocie w lekkiej i tak średnio? I czy proximy tak jak stare zetory pali bez obciążenia niewiele mniej jak pod obciążeniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
semos 0 Napisano 23 Marca 2007 Czy spalaie w nowych Zetorach Proxima jest mniejsze jak w tych starych np 7245??? Coś sie zmniejszyło w tych nowych Zetorach spalanie czy dalej to co było. Chodzi mi głównie o model 7441 (Zetor Proxima) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciekawski 0 Napisano 26 Marca 2007 Jak wygląda rozkład biegów w zetorze proxima ( chodzi o skrzynie 10/2)?? Czy taki jak w starych zetorach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macin2 0 Napisano 26 Marca 2007 Liberacki akumulator pod kabiną w zetorze jest lepszym rozwiązaniem niż z przodu ponieważ z przodu to długo on nie pojężdzi-tak go tam wytelepie ze 2 lata i po nim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 26 Marca 2007 Jak wygląda rozkład biegów w zetorze proxima ( chodzi o skrzynie 10/2)?? Czy taki jak w starych zetorach? biegi sat takie same jak w c360 czyli odwrotnie w porówniu do zetora np 7211, no i oczywiscie dzwignia po prwej stronie bardzo wygodnie sie przełacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 27 Marca 2007 Czy spalanie nowych zetorów to temat tabu czy poprostu wstyd się przyznać?Ile w końcu pali proxima 6441? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Liberacki 0 Napisano 28 Marca 2007 Z tego co słyszałem o starszych modelach i patrząc na serie Proxima mogę powiedzieć że spalanie jest znacznie mniejsze.Sam użytkuję Proxime 8441 od grudnia i powiem tak jak już ktoś wcześniej pisał w tym temacie że zawsze może być lepiej ale nie jest źle.Spalanie w transporcie 5l/mth nawet kapkę mniej i jak na razie w agregacie uprawowym z tego co sprawdziłem wczoraj wyszło 5.88l/mth tak więc nie ma co lamętować. Wiadomo w orce zakręci się pewnie ok 9l/mth więc idzie przeżyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciekawski 0 Napisano 28 Marca 2007 Liberacki docierałeś swoja proxime ? jeśli tak to ile powinno sie zrobic mth na dotarcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 28 Marca 2007 A jak się ma porównanie spalania do silnika mtz czy perkinsa w 5714?Podoba mi się 6441, ale nie wiem co ze spalaniem ojciec nie chce słyszeć o zetorze z tego powodu, on chce tylko 4514. Czy proxima tak przeciętnie będzie paliła dużo więcej od 4514 ma ktoś porównanie? Wogóle silnik proximy to jakieś najnowsze osiągnięcie inżynierów z czech czy to czyjaś licencja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro 0 Napisano 28 Marca 2007 Z tego co słyszałem o starszych modelach i patrząc na serie Proxima mogę powiedzieć że spalanie jest znacznie mniejsze.Sam użytkuję Proxime 8441 od grudnia i powiem tak jak już ktoś wcześniej pisał w tym temacie że zawsze może być lepiej ale nie jest źle.Spalanie w transporcie 5l/mth nawet kapkę mniej i jak na razie w agregacie uprawowym z tego co sprawdziłem wczoraj wyszło 5.88l/mth tak więc nie ma co lamętować. Wiadomo w orce zakręci się pewnie ok 9l/mth więc idzie przeżyć No dobra a ile to jest ta mth w Proximie ?Chyba najlepiej byłoby podawać te wyniki na godzinę zegarową (wszędzie jest taka sama -w odróżnieniu od mth w ciągnikach) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzik 0 Napisano 28 Marca 2007 heja kolego jaro !!!!!dawno cie nie widzielismy !!na zetorach sie nie znam ale pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro 0 Napisano 29 Marca 2007 Byłem,byłem Dziku tyle ,że nie wypowiadałem się (zgodnie z umową) o Farmerach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzik 0 Napisano 29 Marca 2007 hee dobry !!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 29 Marca 2007 Z tego co znalazłem na agrofoto to proxima 6441 pali nie mało średnio 6 do 7 l / mtg, a w ciężkiej robocie 9 l/mtg to raczej tyle co stary 7245 a to bardzo dużo porównując np.do 4514. Ile wynosi mtg w proximie? Znalazłem nawet opinie że małe proximy palą podobnie jak forterry, nie mam wogóle styczności z proximą dlatego przytaczam cudze wypowiedzi bo chciałbym wiedzieć czy proxima godna jest uwagi a najważniejsze dla mnie kryterium to spalanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Liberacki 0 Napisano 29 Marca 2007 Motogodzina w proximach jest liczona przy 1650obr. A jeśli przy wyborze ciągnika kierujesz się tylko spalaniem to życzę przyjemnego użytkowania 4514 Kupisz, pojeździsz jakiś czas ursusem i wtedy zobaczysz czy było warto przyjmować takie kryteria.Oczywiście za chwilę dostane po głowie od użytkowników ursusów za moją wypowiedz ale to co piszę jest z własnego doświadczenia z tymi markami ciągników. Podobne zdanie miał ojciec mojego kolegi gdy kumpel brał na sapard ciągnik- kupili ursusa bo mało pali bo twierdzili że reszta to tak jak w innych- wszystkim się da jechać w pole. Minęły dwa lata z haczykiem i po ciągniku- poszły pierścienie których szukali po całej Polsce przez miesiąc zanim znaleźli.Teraz mówią że ursusa już by nie kupili ze względu na zero komfortu i jak się nie chętnie przyznali pali też nie mało jak idzie w ostrą prace.Tak więc życzę bezawaryjnego użytkowania i samych dobrych wrażeń.P.S. No ale nic nie jest idealne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 29 Marca 2007 Liberacki jaki to był ursus po pierścieniach poznaje że 5714? U mnie po dupie nie dostanie bo nie ma szczegulnie w czym ziemie lekkie, może w belarce i transporcie, ale w większości będzie chodził w lekkich pracach i z turem pykając na wolnych obrotach i chce wiedzieć ile proxima spali w takich warunkach ( 6441 lub 7441) czy 8441 bedzie paliła podobnie na pusto? czy proximy palą mniej od starszej serii?Myśle też o farmtracku perkinsie chyba komfort będzie lepszy i więcej biegów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 31 Marca 2007 Ile kosztuje dodatkowe wyposarzenie do proximy 7441 np. szersze opony, czy można zamówić koła 34 taka jak w 8441? ile kosztuje rewers?Czy 7441 ma obroty walka 1000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Liberacki 0 Napisano 31 Marca 2007 Ja powiem tylko tyle że miałem podobny dylemat jak Ty całkiem nie dawno i z wszystkich ciągników tej mocy no i oczywiście zbliżonej do siebie cenie wybrałem Proxime i jestem z niej SUPER zadowolony pod każdym względem i na pewno teraz dokonał bym kolejny raz tego samego wyboru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 31 Marca 2007 spoko liberacki, mi też proxima zajebiście się podoba tylko jak przekanać ojca że zetory mało palą , Wie ktoś ile kosztują większe koła czy da się zamówić takie jak w 8441 do mniejszych proxim, bo z tego co znalazłem zetor zajebiście się ceni z bajerami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciekawski 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 Ile kosztuje dodatkowe wyposarzenie do proximy 7441 np. szersze opony, czy można zamówić koła 34 taka jak w 8441? ile kosztuje rewers? Czy 7441 ma obroty walka 1000 Pewnie że można zamontować w proximie 7441 tylnie 34. Przód także można sobie wziąć szerszy np.12.4 bo standart to 11.2. A wałek 1000 obrotów jest z dopłatą, rewers także i kosztuje ok. 1900 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 A to proximy wieksze od 6441 nie mają w standardzie wom 1000 obr? Zetory serii super 7341 czym różniły się od proximy tylko silnikiem czy skrzynia i hydraulika też taka jak w proximie?> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciekawski 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 Z tego co wiem to proximy 1000 obr. maja w opcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 Panowie tak sobie czytam i się zastanawiam-a po co wam wałek 1000 obr/min w 60-80 konnym ciągniku-aby sobie szambo od czasu do czasu pociągnąć ?-bo z wylewaniem to już rady nie da -o wiele bardziej potrzebny byłby wałek 750 obr (540 E)-i ciekawostka w którejś z wersji Proximy (chodzi o skrzynię) istnieje coś takiego w opcji-nawet kiedyś dzwoniłem do Kalisza ale tam p.Herman starał mi się wytłumaczyć ,że takie coś jest niepotrzebne -o ile się orientuję to takie wersje mogły iść na rynek niemiecki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 proxima od seri super np 7341 rózni sie jedynie silnikiem i skrzynia z rewersem jest 6 biegowaw proximie a w super 5 biegów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Liberacki 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 Panowie tak sobie czytam i się zastanawiam-a po co wam wałek 1000 obr/min w 60-80 konnym ciągniku-aby sobie szambo od czasu do czasu pociągnąć ?-bo z wylewaniem to już rady nie da -o wiele bardziej potrzebny byłby wałek 750 obr (540 E)-i ciekawostka w którejś z wersji Proximy (chodzi o skrzynię) istnieje coś takiego w opcji-nawet kiedyś dzwoniłem do Kalisza ale tam p.Herman starał mi się wytłumaczyć ,że takie coś jest niepotrzebne -o ile się orientuję to takie wersje mogły iść na rynek niemiecki.Z tym wałkiem to masz racje bo w mojej proximie mam zaznaczone na liczniku 540E w granicach 1600obr/min Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach