janusz102 0 Napisano 31 Sierpnia 2007 Bardzo ciekawe że Perkins grzeje się gdy cięzko pracuje, ja pracuję perkinsem 17 lat i jakoś nie zauważyłem żeby kiedykolwiek się zagrzał, a opowieści o 5 l spalania Zetora możesz włożyć między bajki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 31 Sierpnia 2007 też pracuje dwoma perkinsami i nie grzeją się:)jak myślicie co pali więcej- proxima 8441 czy zetor 7745 ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 31 Sierpnia 2007 Bardzo ciekawe że Perkins grzeje się gdy cięzko pracuje, ja pracuję perkinsem 17 lat i jakoś nie zauważyłem żeby kiedykolwiek się zagrzał, a opowieści o 5 l spalania Zetora możesz włożyć między bajki. Janusz102 masz farmtraca z perkinsem tak? ile najmniej a ile na max łyknie ten farmtrac? Liberacki Twoja proxima jest jakaś oszczędna jeśli pali 5 l/mtg ( zależy ila ta mtg ) trwa, bo kolegi 8441 poniżej 6l/ godz zejśc nie chce ( ma dopiero 150mtg ). Ciekawe co pali mniej 8441 czy 7340? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 1 Września 2007 Po czym wnosisz że nie ma startu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 1 Września 2007 Po czym wnosisz że nie ma startu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 1 Września 2007 Sorry nie w tym temacie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Liberacki 0 Napisano 1 Września 2007 To ja powiem tak Jak nie masz zetora proximy to słuchasz bajek o 20letnich zetorach że dużo palą . Miałem nadzieję że komuś pomogę w wyborze ciągnika i podzielę się swoimi uwagami z użytkownika ale co napiszesz to zaraz znajdzie się jakiś kretyn co ciągnika nie widział na oczy - może na wystawie i rzuca mądrościami. co do perkinsa to wiem z doświadczenia mojego dobrego kolegi .......... ciągnik ursus o mocy 80koni(modelu nie pamiętam a jak napiszę nie tak to się będziecie czepiać) użytkowany nie całe 1,5 roku w orce mając chwilowe większe obciążenie zagrzał się tak że poszły pierścienie( oczywiście pełen stan płynu chłodzącego ).........2 miesiące szukał pierścieni bo nikt nie mógł sprowadzić więc kupujcie bardzo oszczędne perkinsy i tanie w eksploatacji a z zetorami dajcie sobie spokój bo one palą beczkę ropy na jeden dzień i niech nikt już mnie nie pyta jak chodzi proxima bo mam już dość przekonywania do tego ciągnika osób które i tak wiedzą swoje i nigdy go nie kupią.@Chichlik23 mth w proximie wyskakuje przy 1650obr/min.......może ty wiesz lepiej że mogą występować różne naliczania mth w tym samym modelu ciągnika. A tak na marginesie czytając twoje posty w innych tematach dochodzę do wniosku że najlepszym ciągnikiem dla Ciebie będzie ciągnik marki SAM ( sam zrobisz i wiesz co masz) Dla mnie temat proximy jest już zamknięty chociaż sam go założyłem kiedyś będąc jeszcze nie zalogowanym. Życzę tylko powodzenia innym w syzyfowej pracy w przekonywaniu do zetora Tylko po co Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macin2 0 Napisano 1 Września 2007 Proxima 8441 jak i inne zetory(np 5340) mają jedną wadę a mianowicie to że akumulator jast umieszczony z przodu ciągnika,daje to mu góra 2 lata pracy bo tak go tam wytelepie że nie wytrzyma dłużej,szwagier w swoim dorabiał skrzynkę na akumulator i umieścił ją pod kabiną tuż przy wejściowych schodkach i jak narazie jest ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 2 Września 2007 To ja powiem tak Jak nie masz zetora proximy to słuchasz bajek o 20letnich zetorach że dużo palą . Miałem nadzieję że komuś pomogę w wyborze ciągnika i podzielę się swoimi uwagami...ja mam zamiar kupić nowy ciągnik 80 koni i bede brał zetora ale jeszce nie wiem którego mam do wyboru 8641 FORTERRA, 9641 FORTERRA, 8441 PROXIMA, 8541 PROXIMA PLUS, 9541 PROXIMA PLUS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 2 Września 2007 nie polecam forterry 9641- ciągnik za ciężki jak na swoje 80 KM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 2 Września 2007 Liberacki nie złośc się na (słowo zostało usunięte)ów ,tylko doradzaj nam bo jak nie doświadczony w proximie to kto? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 2 Września 2007 Liberacki, jakoś na temat spalania zetora proximy/forterry jest bardzo mało info,( znalazłem Twojego posta o spalaniu i dzięki Ci za to), ale bardzo dużo jest pytań o spalanie bez odpowiedzi, więc nie ma o co się denerwowac bo zetor ma taką opinie i ludzie pytają o spalanie, a najobiektywniej porównac do starszego modelu. U nas jest taka opinia o proxime że niech pali i te 2 l na godz więcej od zachodnich ale i tak rękompensuje to te 20 czy 30 tyś więcej które trzeba by wydac na zachodniaka z perkinsem, iveco czy pompowtryski, bo w cenie proximy nic nie dorówna jej komfortem i wykonaniem podobno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz102 0 Napisano 3 Września 2007 Liberadzki obrażasz się ze ktoś powie coś złego o twoim Zetorze, ale ty tak samo mówisz o innych ciągnikach. Stwierdzenie że wszystkie perkinsy grzeją się w ciężkiej pracy to naprawdę przesada. Być może twój znajomy moał brudną chłodnicę albo za mało płynu i zatarł silnik. Takie rzeczy mogą się zdarzyć w każdym ciągniku. Chochlik mój Farmtrac pali 8 l w orce pługiem 4*35 unia grudziądz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 3 Września 2007 Skąd bierze się tak ogromna niechęc do perkinsów wsród posiadaczy zetorów, często słysze jaki to mf 255 słaby delikatny i też te 4 - 6 spali, a ja na to tylko , a nie obrażam się na cały świat . Troche inne zdanie na ten temat mają ludzie którzy mają i mf i zetora znajomy ma 7245 i 4512 a drugi znajomy właśnie proxime i 5314, i mówią "zetor dobry ciągnik ale spalic potrafi" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzyczek_2 0 Napisano 11 Września 2007 Koledzy wiecie może jak rozbiera się siedzenie kierowcy w proximie- zwykłe. Chcę je przesmarować bo zaczeło coś w nim strzelać że wysiedzieć nie idzie ale nie wiem jak się do tego zabrać . Kiedyś słyszałem że należy zacząć od zdemontowania oparcia które jest zabezpieczone jakimś drutem który się odgina i wtedy oparcie można zdemontować i wtedy odkręcić śruby od metalowej tylnej osłony. Tylko że ja nie mogę znaleźć tego drucianego zabezpieczenia. Jeśli ktoś może mi dokładnie wskazać gdzie to się znajduję to będę bardzo wdzięczny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maly89 0 Napisano 13 Września 2007 Jak docieracie swoje zetorki? czy można gazowac do oporu na dotarciu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fortera 12442 0 Napisano 17 Września 2007 Zastanawiałem się dlaczego tak niechętnie użytkownicy Zetorów ujawniają spalanie i chyba mam odpowiedź.Ja ma Forterę 12442 (120KM)Spalanie w transporcie to 11-12,5 na mth.Nie wiem czy dużo czy mało ,gdyż to mój pierwszy ciągnik.Nie jestem zadowolony ze spalania gdyż z 20 tonami ładunku pali mi 54l/100km.Mam go 2 miesiące i myślę już o sprzedaży tego ciągnika.A jakie Wy macie doświadczenia z ciągnikami w transporcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
timasz 0 Napisano 17 Września 2007 tojak tyle pali ci w transporcie to ile spali w ciezkich pracach polowych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotru$ 0 Napisano 17 Września 2007 Zastanawiałem się dlaczego tak niechętnie użytkownicy Zetorów ujawniają spalanie i chyba mam odpowiedź.Ja ma Forterę 12442 (120KM)Spalanie w transporcie to 11-12,5 na mth.Nie wiem czy dużo czy mało ,gdyż to mój pierwszy ciągnik.Nie jestem zadowolony ze spalania gdyż z 20 tonami ładunku pali mi 54l/100km.Mam go 2 miesiące i myślę już o sprzedaży tego ciągnika.A jakie Wy macie doświadczenia z ciągnikami w transporcie. o ja pierd*** to kirowiec mniej spali, a co to wogole za fortera?? pierwsze slysze o takiej ona przypadkiem nie ma silnika deutza?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
timasz 0 Napisano 17 Września 2007 fortera 12442 ma silnik tej samej serri co 110 konna tylko ze ma wieksza dawke paliwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abuk14 0 Napisano 17 Września 2007 Chyba chodziło o Forterrę 12441. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 18 Września 2007 A tak wogule nie było jakiejś fortery lub proximy na pompowtryskach bo znajomy cały czas opowiada jak to sąsiad takiego zetora miał i jakiś wadliwy silnik miał. Moze nie w temacie, czy nie było jakiejś serii zetorów z lat 70tych np 5711 z silnikiem perkinsa, bo inny znajomy ( mieszka daleko odemnie) o zakład idzie i mówi że ma papier na to że jego zetor to wersja z perkinsem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 18 Września 2007 wg mnie takie spalanie nie jest strasznie wysokie...20 ton to nie 2 tony, poza tym w transporcie zapewne piłujesz na max obr i jak najwyższym biegu (tak sie jeździ), a forterra ma szybką skrzynię, prawdopodobnie z tyłu balon 38 i musi mieć bardzo ciężko... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotru$ 0 Napisano 18 Września 2007 ja widzielem nie jedna forterre na pompowtryskach, oczywiscie silnik deutz, podobno lipny w porownaniu do zetorowskich silnikow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzyczek_2 0 Napisano 20 Września 2007 Posiada ktoś może katalog części do Proximy W dowolnej formie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach