Grześ 0 Napisano 11 Września 2006 Mam pytanko odnosnie żyta F1. Czy są odmiany które dobrze plonujące na piachach. Z tego co znalazłem to dostepne odmiany w Polsce zalecają siać na lepszych glebach. Nie wskazane jest sianie ich na V i VI klasie. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 11 Września 2006 Ja w tamtym roku miałem posiany NAWID ładne żytko można mu dołożyć i niema obawy o wyleganie, słoma jak druty. Minusy koszt nasion niemały no i niepolecam dalszego siewu w następnym roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 12 Września 2006 Ja w tym roku kupiłem Caroass jakieś syntetyczne 1100 zł/t w opisie wygląda ok ale zastanawiam się czy w drugim roku można go posiać????? Czy plon się nie obniży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 12 Września 2006 nawid 2 lata temu na V klasie dał mi 6t/ha (z ochroną grzybową), caroas w tym roku na IV 5,5t/ha i nasiona są tańsze od nawida, chociaż nawida zasiałem po 60 kg/ha wystarczy w zupełności zalecają 80-90 kg/ha szkoda kosztów sobie robić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 12 Września 2006 Do mieszańców jeszcze najlepiej dosypać jakiegoś żyta kture sie dobrze zapyla, zmniejszy to ryzyko wystąpienia sporyszu. Podobno mieszańce gorzej sie zapylają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 12 Września 2006 nic nie dosypywałem i sporysz czasami się trafiał, ale w zwykłym też się trafia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 12 Września 2006 Ale piszą że caroass to syntetyczne co to znaczy czym się różni od mieszańcowych jak to rozumieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 13 Września 2006 narazie też mi tego nikt nie umie wytłumaczyć, sztucznie wytworzone ale z czego z plastiku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibon ... 0 Napisano 17 Września 2006 CO SODZICIE O CAROASS BO JA JE SIEJE PIERZSZY ROK DOBRY PLON DAJE NA 4 5 KLASIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 17 Września 2006 mi się ono podoba nawet już je zasiałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 17 Września 2006 a jak plonuje jak posieje się je na drugi lub trzeci rok zmniejsza się plon z własnego nasienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 18 Września 2006 F1 zmniejsza się plon o 15-20% nie warto, a caroas nie wiem nie próbowałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.aweł 0 Napisano 18 Września 2006 Powiem wam szczerze, że dziwię się, że ktoś wogóle wpada na pomysł siania F1 w drugim roku. To się nigdy nie uda. Taka jest genetyka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 18 Września 2006 A ja Ci napiszę że się uda tylko jest tak duży spadek plonu że nie ma sensu się w to bawić. Na własne oczy przekonałem sie jak jeden gosciu u mnie sieje kukurydzę z własnych nasion. Normalnie porażka ale gościowi nie przetłumaczysz nawet jak sasiad przez miedzę posiał kwalifikowaną i miał o raz wyższą, znacznie wiecej kolb i co najważniejsze gęsta, a ta z własnych nasion to część nawet niepowschodziła.Ale Polak jest taki że musi sie nieźle sparzyć aż się nauczy zamiast posłuchać ludzi którzy się znają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIOTR FARMER 0 Napisano 4 Października 2006 dwa lata temu sialem stach F1 plon 6 ton z ha klasa ziemi od IV-VIdankowskie zlote mialem na V plon 4.5 tony policzylem koszty to nie oplaci sie siac hybryda chyba ze na dobrym stanowisku umnie w okolicy niemcy sieja hybryda po rzepaku IV-V klasa ziemi plon ok 6 ton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 4 Października 2006 ja uważam że opłaca się siać hybrydy wysiew 60-80kg na ha a zwykłe 130-150kg/ha niie wiem jak ceny zwykłego w tym roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 5 Października 2006 Pierwszy raz żyto mieszańcowe miałem z 8 lat temu. Niższa norma wysiewu, wyższe wymagania pokarmowe, bardziej podatne na choroby grzybowe - co powoduje wyższe nakłady chemiczne (nawozy i pestycydy) ale jednocześnie przy dobrze prowadzonej plantacji dawało plon ok. 6 t/ha, gdzie odmiany tradycyjne plonowały na poziomie 4,5. (klasa IVB). Zastanawiam się tylko, czy tradycyjne żyto, na które zastosuje się fungicydy nie da zbliżonych plonów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 5 Października 2006 dankoskie złote kiedyś opryskałem alertem jak jeszcze szło w nie wjechać to było coś koło 5,5 t/ha.wolę mieszańce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotras 0 Napisano 5 Października 2006 Ja w tym roku następująco: Visello - 60 kg/haAdar - 120 kg/haAmilo - 140 kg/haDańkowskie złote - 120kg/ha Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dobrze że poppadało troszke przez ostatnie dni to może mi się wyrówna ( na glinkach jeszcze nie powschodziło bo był beton) Idę w intensywną uprawę i zobaczymy jakie będą rezultaty, zwłaszcza w plonie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czars 0 Napisano 5 Października 2006 A u mnie Festus w tym roku 2 jedn./ha (55kg/ha). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach