Skocz do zawartości
akinom-ryb

Zasiłek celowy w związku z suszą

Rekomendowane odpowiedzi

Czy warunkiem uzyskania zasiłku suszowego jest protokół komisji? Czy to znaczy, że jeśli ktoś nie ma tego protokółu, bo nie składał przedtem wniosku o kredyt, to teraz nie może się ubiegać o zasiłek suszowy?

Czy zasiłek suszowy otrzymają tylko rolnicy, którzy opłacają KRUS, czy np. też te osoby, które mają ziemnię, ale nie opłacają KRUS bo są zatrudnieni i opłacają składki od wynagrodzenia?

Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U was są już dostępne kredyty klęskowe???? W podlaskiem wojewoda jeszcze nie ravczył ogłosić klęski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

protokoł ma to do kredytu ,że od wielkości strat w nim wykazanych zależy wysokość kredytu klęskowego. Tak w ogóle to już u Was są dostępne takie kredyty?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak na razie to składamy wnioski i protokół a jeli chodzi o resztę dokumentów to jeszcze nioe wiedzš co będzie potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas u sołtysa odbieramy te wnioski do Opieki Społecznej, dodatkowo jeszcze podobno wołają w opiece ostatni odcinek od zapłacenia składki KRUS, ksero paszportu od jakiegoś bydlęcia(w celu otrzymania ekwiwalentu równowartości tony pszenicy-392 zł) i jak narazie to wszystko, wniosek już mam, ale jeszcze nie złożyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja złożyłem , trochę kłopotów z KRUS bo nie wiedzieli co powiedzieć na pusty odcinek KRUS , tylko dałem wydruk wpłaty z internetu .Kredyt suszowy mnie nie interesuje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zwykle każdy robi co chce. w mojej gminie kazali wypełnić tylko wniosek i żadnych dodatkowych papierów nie wołali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja złożyłem już wniosek do Opieki Społecznej, a co do KRUSu, to chcą tylko jakikolwiek dowód wpłaty na składke w KRUSie, w celu uwieżytelnienia, że rzeczywiście jest sie rolnikiem w myśl przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, a co do terminu realizacji zasiłku, to nikt nic niewie kiedy będzie, a nawet czy w ogóle będzie, też mi pomoc!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do końca listopada powinny zasiłki być wypłacone - tak przynajmniej obiecywał minister Zagórski na Podlasiu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i płacą - tylko że w naszej gminie dostanie ten zasiłek ok. 30-40% składających wnioski. Bo nikt wcześniej rolników nie poinformował a ODR nie szacował szkód na całej powierzchni gospodarstwa. A wymóg był, żeby szkody wynosiły pow. 30% całek powierzchni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie uwzględnili rzepaku, bo było już po zbiorach jak szacowali i wyszly straty 26%, żebym wiedzial wtedy jakie będą warunki to bym się odwołał, a tak przeszlo koło nosa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dostałem 1000zł sąsiedzi nie jak się dowiedzą to

Jakoś dziwnie to przyznawali, ale w tym kraju to normalne tylko rolnicy coś wiedzą o rolnictwie a urzędnicy to tyle, że niektórzy studia skończyli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do urzędników jak najbardziej - co gmina to były inne wymagania dotyczące załączników - a i tak każdego odpytywali na okoliczość składania podania. Termin minął 15. września - a niektórzy jeszcze w trakcie odbierania pieniędzy donosili świstki.

Poza tym u mnie w gminie nikomu nie wypłacili na konto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jakie są prognozy pogody na lato 2007?

Jeśli nie bedzie padać to pozostanie tylko sprzedać ziemię, dom i wynająć mieszkanie w mieście ;(

Co do prognoz to ma ktoś jakiś link z symulacjami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć "Amerykany" ostatnio w ramach działań tarczy antyrakietowej opracowali prognozę na bieżący rok - lato będzie bezchmurne i pogodne, żeby można było te rakiety oglądać leżąc na plaży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Tak serio, to jajogłowi z USA robią długo terminowe prognozy (wiadomo, że to prognozy a nie pewniaki). Nie chodzi tu o pewność ale o prawdopodobieństwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Można o zasiłek suszowy @!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi