Skocz do zawartości
mflash

Jaki opryskiwacz polecacie, do cherbicydów, pestycydów iRSM?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym kupić nowy lub używany opryskiwacz 400 - 500l, do gospodarstwa 10 ha, chciałbym go wykorzystać także do RSM, dlatego też zwracam się na forum doświadczonych rolników o sugestie i podpowiedzi jaki sprzęt wybrać, czym się sugerować. Gospodarstwo położone jest w woj lubelskim, pola w miarę równe ( niewielkie wzniesienia). RSM - em dopiero będę zaczynał pryskać wiec jeżeli ktoś doświadczony zechce mi dać kilka praktycznych rad to będę wdzięczny. Wiem że ten nawóz stosunkowo wszedł na rynek, szybko zdobywa popularność, ale i sprzęt trzeba mieć odpowiednio to tego typu oprysku przygotowany. Za wszelkie podpowiedzi, opinię i linki z góry serdecznie dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki opryskiwacz kupisz to zalezy od twojego potfela poczynając od nakdroższych Hardi Amazone Krukowiak Pilmet po tańsze Biardzki Akpil Renal Bury itp. ale należy pamiętać o odpowiednich końcówkach do RSM i jak ja to nazywam higienie opryskiwacza po RSM bo jak wiadomo to sam azot. Ja myślę że, na twój areał to można kupić 600 l , belka 12, dołożyć mu potrójne końcówki 02, 03, i RSM, zawór stało ciśnieniowy i będzie ok. Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, po kilku dniach nie obecności, dziękuje za odpowiedz na zadane pytanie, a dziś zwracam się, z kolejnym prosząc o poradę doświadczonych kolegów rolników, który opryskiwacz wybrać? znalazłem takie na portalach ogłoszeniowych:

1. http://tablica.pl/oferta/opryskiwacz-hardi-12m-pilmet-holder-ID4mws5.html#c75f4921a0

- tak na marginesie to mnie mocno zainteresował.

2. http://allegro.pl/opryskiwacz-demarol-400l-10m-najnowszy-model-sokol-i3777185188.html

- jest nowy, ale czy pompa to nie chińszczyzna .

3. a może stary sobie dostosować, udoskonalić i korzystać http://allegro.pl/opryskiwacz-400-litrow-10m-i3805409831.html

który waszym zdaniem jest godny polecenia, i na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego. gdy zakupie używany to będę chciał kupić potrójne końcówki takie do rsm-u, i może zdam się na fachowa pomocy jakie wybrać. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zaczął od tego, jaki masz siewnik. Jeśli stosujesz lub masz zamiar stosować ścieżki, to do siewnika 3m pasuje bardziej opryskiwacz 12m, do 2,5 10m itp. Poza tym - osprzęt. Nie każdy używany opryskiwacz zachodni da się tanio i łatwo naprawić. No i atest jest potrzebny, a to już wymaga spełnienia pewnych wymogów. Koło Ryk jest zakład produkujący opryskiwacze na krajowych podzespołach. Sam szukam czegoś nowszego niż mam, ale w pierwszej kolejności chcę kupić siewnik. Jeśli uda mi się znaleźć sensowny 3m (zatanawiam się nad saksonią), to zmienię opryskiwacz na 12m, jeśli mniejszy, to zmodernizuję ten co mam. Policzyłem, że koszt modernizacji (beczka, rama i pompa zostają) to 800zł lanca kpl. plus filtry ~120zł i węże około 100.

Tu masz http://tablica.pl/oferta/opryskiwacz-ciagnikowy-zawieszany-300-400-600-800-litrow-nowy-ID3H7KR.html#9d761006f5;promoted 400l/12m za 2100. Sąsiad ma taki kilka lat - nie narzeka. W sumie jedyna wada to potrójne końcówki, jak o coś zaczepisz, obracają się na inną dyszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy orientuje się ktoś jakie ciśnienie robocze powinny mieć te białe ceramiczne dysze o rozmiarze 1,5 dostępne w agromie? Bo kupiłem opryskiwacz polny z takimi dyszami i przegrzebałem cały internet i niemoge znależć ciśnienia roboczego dla tych dysz? Jest dla innych dysz ale tych nawet w internecie niema pokazanych. Te 1,5 to chyba są średniokropliste bo jeszcze są 1,0 i 2,0.

To są te okrogłe płaskie nceramiczne białe z okrągłym otworkiem rozpylającym.

One chyba są od dawna stosowane z tego co się orientuje.

A może ma ktoś jakieś tabele odnoszące się do tych dysz z tabelami jaka wydajność przy jakim ciśnieniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego katalogu i instrukcji opryskiwacza który cały jest u mnie na Chomikuj.pl (Instrukcja obsługi,katalog,opryskiwacz,PO68.pdf) Zamieszczam jedną stronę

pdvpkag9etqv_t.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie.

Przeanalizowałem tą tabelke i wynika z niej że ciśnienie robocze dla tych dysz może być nawet prawie 20atmosfer? Dobrze rozumiem?

Bo dla tych eżektorowych lehlera czy nawet tych polskich rs-mm producent podaje od 2atm do max 5atm z tego co wyszperałem w internecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi