SylwiaP 0 Napisano 21 Września 2006 Dzien dobry,Chciałabym się przywitać ze wszystkimi stałymi bywalcami forum i z osobami, które tak jak ja "zaczynają". Mam nadzieję, że będzie nam się miło współpracowało, postaram się nie tylko brać ale w miarę możliwości również i dawać... Jeszcze raz - WITAJCIE! Wiem, że to nie do końca ładnie, ale od razu Waszego doświadczenia potrzebuję. Mianowicie, w sobotę mam bardzo ważny dla mnie egzamin. Potrzebuję pomocy co do pytań z rachunkowości. Pomożecie??? ( nie zwracajcie uwagi na numerację, bo to elementy testu) 11. Zgodnie z obowiązującymi przepisami wartości niematerialne i prawne na dzień bilansowy wycenia się: a) według aktualnej ceny rynkowej b) według ceny nabycia lub wartości przeszacowanej (po aktualizacji wyceny środków trwałych) pomniejszonych o odpisy amortyzacyjne, c) według ceny nabycia skorygowanej o wskaźnik wysokości inflacjid) według ceny nabycia pomniejszonej o odpisy amort lub umorzeniowe, a także o odpisy z tytułu trwałej utraty wartości 14. Sprzedaż za gotówkę papierów wartościowych stanowiących długoterminową lokatę spowoduje: a) zmniejszenie aktywów obrotowychb) obciążenie kosztów operacji finansowychc) zwiększenie kapitału obrotowego netto (kapitału pracującego)d) żadne z powyższych 25. Które z poniższych zdarzeń spowoduje wzrost przychodów źródeł finansowania spółki? a) spłata kredytu długoterminowegob) zakup towarów za gotówkęc) emisja i sprzedaż za gotówkę akcjid) sprzedaż krótkoterminowych papierów wartościowych 32. Deski sosnowe w tartaku to:a) wyrób gotowyb) materiałc) toward) żadna z powyższych 34. Podatek od nieruchomości jest kosztem:a) kontrolowanymb) zmiennymc) złożonymd) zapadłym 40. Koszty usług telefonicznych są kosztem:a) złożonymb) niekontrolowanymc) zależnymd) stałym 45. Kapitały obce to:a) zobowiązania długoterminowe, zobowiązania krótkoterminoweb) zobowiązania długoterminowe, zobowiązania krótkoterminowe, fundusze specjalnec) zobowiązania krótkoterminowe, kapitał rezerwowy, fundusze specjalned) żadna z powyższych 46. Amortyzacja środków trwałych to:a) zmniejszenie wartości początkowej środka trwałegob) wydatek związany z nabyciem środków trwałychc) koszt zużycia środków trwałychd) żadna z powyższych 48. Firma zakupiła materiały w styczniu, zapłata za materiały nastąpiła w lutym, materiały zużyto w produkcji w marcu a wyroby gotowe sprzedano w kwietniu. W którym miesiącu materiały będą ujęte jako koszty uzyskania przychodów:a) marcub) kwietniuc) styczniud) lutym 50. Farba olejna w bilansie (firma handlowa – handel artykułami chemicznymi) będzie zaliczona do:a) materiałów, jeżeli została nabyta do sprzedażyb) zawsze do towarówc) towarów, jeżeli została nabyta w celu sprzedażyd) żadna z powyższych Niektóre z tych pytań są z niby banalne, a jednak... (nie piszę odpowiedzi nie sugerując) Pomóżcie proszę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SylwiaP 0 Napisano 26 Września 2006 Z myślą o osobach, które może kiedyś będą potrzebowały pomocy w tejże "materii" odpowiedzi (wg mnie dobre ):11 d14 b25 c32 a34 nie wiem 40 a 45 a46 c48 b lub c (zależy w jaki sposób firma rozlicza zakupione materiały, może ciut jaśniej czy w dacie zakupu, czy "wyjścia" z magazynu)50 c Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach