kalisk 0 Napisano 21 Marca 2008 Panowie,znalazłem taka ofertę na allegro http://www.allegro.pl/item327272244_zestaw_naprawczy_silnika_c_360_zetor_oryginal.html Słyszałem od ludzi co powymieniali zużyte komplety nie na jakieś polskie podróby ale właśnie na zestawy Zetor i... 360 rakieta na takich zestawach. A jak wasze doświadczenia? Chyba się skłonie w ich stronę i je kupie. Kup Krotoszyn kup e zetoroskie sa lepsze od krotoszyna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 21 Marca 2008 Panowie,znalazłem taka ofertę na allegro http://www.allegro.pl/item327272244_zestaw_naprawczy_silnika_c_360_zetor_oryginal.html Słyszałem od ludzi co powymieniali zużyte komplety nie na jakieś polskie podróby ale właśnie na zestawy Zetor i... 360 rakieta na takich zestawach. A jak wasze doświadczenia? Chyba się skłonie w ich stronę i je kupie. Kup Krotoszyn kup e zetoroskie sa lepsze od krotoszyna Skad wiesz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 22 Marca 2008 Skad wiesz ? Przeczytał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1992 0 Napisano 23 Marca 2008 wie ktoś może jak dobrze wyregulować w c-360 koło atakujące z wałkiem tak aby nie wyło ?? jeśli tak to proszzę o napisanie jak to zrobić. Jeśli ktoś posiada instrukcje napraw to prosił bym o przesłanie mi jej albo chociaż tych stron co jest tam opisane jak wyregulować atak.będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 23 Marca 2008 Ja wam radze kupowac wszystkie elemnty oddzielnie np ze sprawdzonych firm. Nie kupujcie calych kompletów tuleja tlok pierscienie. Dobre firmy to np THS, Krotoszyn, Hurtownicy robia np tak kupuja tuleje z THS w oryginalnym pudelku, otwieraja i wkladaja badziewie czyli gówniany tłok i gówniane pirscienie, apóźniej sprzedaja wszystko jako oryginal za 90 zł---syf... Ja proponuje kupic oryginal tulei i pierscieni z krotoszyna ale oddzielnie, a tloki z Gorzyc, Koszt ok 160-180zł moze i drogo, ale silnik robi sie na lata. a z innej beczki: znajomy poszuje bloku do c360 lub caly silnik, moze ktos wie gdzie dostac? silnik sie biedakowi rozbiegl do kolosalnych obrotów i blok popekał...a co najwazniesze niedawno dawal pompe do regeneracji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 23 Marca 2008 wie ktoś może jak dobrze wyregulować w c-360 koło atakujące z wałkiem tak aby nie wyło ?? jeśli tak to proszzę o napisanie jak to zrobić. Jeśli ktoś posiada instrukcje napraw to prosił bym o przesłanie mi jej albo chociaż tych stron co jest tam opisane jak wyregulować atak.będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Regulację ataku opisywałem niedawno i kilku innych użytkowników,więc cofnij się parę stron wstecz. Szukajcie a znajdziecie Maskin-----> U mnie jest składnica części prawie jak hurtownia Więc myślę,że im nie chciałoby się kombinować jak piszesz. Zapytam się o zestaw z Krotoszyna i czy można kupić części oddzielnie jak będę u nich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 23 Marca 2008 Ja wam radze kupowac wszystkie elemnty oddzielnie np ze sprawdzonych firm. Nie kupujcie calych kompletów tuleja tlok pierscienie. Dobre firmy to np THS, Krotoszyn, Hurtownicy robia np tak kupuja tuleje z THS w oryginalnym pudelku, otwieraja i wkladaja badziewie czyli gówniany tłok i gówniane pirscienie, apóźniej sprzedaja wszystko jako oryginal za 90 zł---syf... Ja proponuje kupic oryginal tulei i pierscieni z krotoszyna ale oddzielnie, a tloki z Gorzyc, Koszt ok 160-180zł moze i drogo, ale silnik robi sie na lata. a z innej beczki: znajomy poszuje bloku do c360 lub caly silnik, moze ktos wie gdzie dostac? silnik sie biedakowi rozbiegl do kolosalnych obrotów i blok popekał...a co najwazniesze niedawno dawal pompe do regeneracji Bardzo ciekawy pogląd a o grupach selekcyjnych ty słyszał ? Bo laik w sprawach mechaniki na pewno się w to nie pobawi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 23 Marca 2008 Grupa selekcyjna polega na dobieraniu tuleii i tloków z zachowaniem optymalnych luzow tloka w tuleii cylindrowej.Maszyna ktora honuje cylindry nie jest idealnie precyzyjna i cylndry segregowane sa na trzy wymiary np.ABC ,podobnie rzecz ma sie z tłokami i pierścieniami.Maskin proponuje bardzo dobre rozwiązanie ,absolutnie zgodne z najlepszymi zasadami naprawy,a mianowicie korzystanie z najlepszych i najbardziej sprawdzonych podzespołow.To niestety laik o tym nie wie.Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 23 Marca 2008 Grupa selekcyjna polega na dobieraniu tuleii i tloków z zachowaniem optymalnych luzow tloka w tuleii cylindrowej.Maszyna ktora honuje cylindry nie jest idealnie precyzyjna i cylndry segregowane sa na trzy wymiary np.ABC ,podobnie rzecz ma sie z tłokami i pierścieniami.Maskin proponuje bardzo dobre rozwiązanie ,absolutnie zgodne z najlepszymi zasadami naprawy,a mianowicie korzystanie z najlepszych i najbardziej sprawdzonych podzespołow.To niestety laik o tym nie wie.Pozdro. Yes.... a czy laik będzie potrafił to odpowiednio dobrać ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 23 Marca 2008 W bardzo prosty sposob ,na tuleii jest zaznaczona np.gr.b to szukamy pierscieni i tłoków oznaczonych b.Będziemy wtedy pewni że luzy montazowe będą zgodne z standardami producenta.Co do jakości kupowanych częsci to własnie takie forum lub opinie użytkowników lub mechanikow dają nam jakiś obraz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 23 Marca 2008 W bardzo prosty sposob ,na tuleii jest zaznaczona np.gr.b to szukamy pierscieni i tłoków oznaczonych b.Będziemy wtedy pewni że luzy montazowe będą zgodne z standardami producenta.Co do jakości kupowanych częsci to własnie takie forum lub opinie użytkowników lub mechanikow dają nam jakiś obraz. Dzięki Gargamel , akurat o tych sprawach to ja wiem doskonale , ale są na forum tacy użytkownicy , nikomu niczego nie ujmując którzy nie mają bladego pojęciao takich sprawach a poziom obsługi w niektórych sklepach pozostawia wiele do życzenia i można zostać zrobionym w konia bo ktoś Ci opchnie poszczególne części z innej parafii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 23 Marca 2008 Po prostu głowa nie służy tylko do noszenia kapelusza,a w konia nie warto dac sie robić bo to kosztuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 23 Marca 2008 Po prostu głowa nie służy tylko do noszenia kapelusza,a w konia nie warto dac sie robić bo to kosztuje. Po przeczytaniu postu Maskina celowo sprowokowałem tą dyskusję ......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 23 Marca 2008 wie ktoś może jak dobrze wyregulować w c-360 koło atakujące z wałkiem tak aby nie wyło ?? jeśli tak to proszzę o napisanie jak to zrobić. Jeśli ktoś posiada instrukcje napraw to prosił bym o przesłanie mi jej albo chociaż tych stron co jest tam opisane jak wyregulować atak.będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Regulację ataku opisywałem niedawno i kilku innych użytkowników,więc cofnij się parę stron wstecz. Szukajcie a znajdziecie Maskin-----> U mnie jest składnica części prawie jak hurtownia Więc myślę,że im nie chciałoby się kombinować jak piszesz. Zapytam się o zestaw z Krotoszyna i czy można kupić części oddzielnie jak będę u nich. nie chcialoby sie kombinowac? nie wiesz do czego sklonni sa handlarze a szczególnie w Polsce, zarobic na 1 komplecie 130 a 180 zł roznica 50 zł na 4 tloki to 200 zł, sprzedajac na wiosne powiedzmy skromnie 10 kompletów tj 2000 zł oplacenie 1 pracownika, nie kombinowal bys? poza tym jesli chodzi o jakosc to Krotoszyn to znam ze slyszenia, THM polecał mi jeden mechanik, ale jesli chodzi o tloki to tylko z Gorzyc, bylismy kiedys na wycieczce z uczelni, fabryka z tradycjami sa kontrole jakosci iso, i takie tam poza tym robia tloki dla mercedesa, audi VW i innych małorolny2 --- nie prowokuj ales luchaj rad starszych i doswiadczonych np gargamela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janek44 0 Napisano 23 Marca 2008 Maszyna ktora honuje cylindry nie jest idealnie precyzyjna i cylndry segregowane sa na trzy wymiary np.ABC ,podobnie rzecz ma sie z tłokami i pierścieniami. A niech mnie to kosztuje.Wymiar tłoka (a konkretnie jego odlew) jest podstawą do zaszeregowania do odpowiedniej grupy selekcyjnej. Pod ten wymiar dobiera się następnie wymiary tulei itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 23 Marca 2008 Janek,tłoki są obrabiane mechanicznie podobnie jak tuleje.Grup selekcyjnych nikt nie robi specjalnie .To niedoskonalość maszyn powoduje że obrobiony material jest sortowany i parowany tak by zachowac luzy montażowe w odpowiednich wielkościach.Nie wydaje mi sie by odlew sluzył do pomiarow, a prędzej materiał po obróbce.Moze nie w temacie ,ale o co biega. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 24 Marca 2008 małorolny2 --- nie prowokuj ales luchaj rad starszych i doswiadczonych np gargamela Dzięki za radę .......... a teraz moja rada na przyszłość jak zrobisz wykład o czymś tam to powiedź od początku do końca w jaki sposób je się tą " bułkę z masłem " bo niektórzy mogli się udławić ............ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 24 Marca 2008 Janek,tłoki są obrabiane mechanicznie podobnie jak tuleje.Grup selekcyjnych nikt nie robi specjalnie .To niedoskonalość maszyn powoduje że obrobiony material jest sortowany i parowany tak by zachowac luzy montażowe w odpowiednich wielkościach.Nie wydaje mi sie by odlew sluzył do pomiarow, a prędzej materiał po obróbce.Moze nie w temacie ,ale o co biega. Masz w zupełności rację ...... np. tłoki po procesie obróbkowym są nie tylko mierzone ale i ważone ........ i na podstawie wyników tych pomiarów następuje ich kwalifikacja do odpowiedniej grupy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 24 Marca 2008 Ooooo panowie przestaliście się kłócić i pisać z sensem Żartuje. Piszcie o podobnych rzeczach jak najwięcej nauczę się nietylko ja ale i inni. Bardzo,bardzo to ciekawe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 24 Marca 2008 Ooooo panowie przestaliście się kłócić i pisać z sensem Żartuje. Piszcie o podobnych rzeczach jak najwięcej nauczę się nietylko ja ale i inni. Bardzo,bardzo to ciekawe A w którym momencie Ty kłótnie widziałeś ? lub przeczytałeś ? Marcinku tacy jak gargamel czy maskin to goście którzy zjedli zęby na mechanice .............. i naprawach tych kosmicznych sprzętów ...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janek44 0 Napisano 24 Marca 2008 Janek,tłoki są obrabiane mechanicznie podobnie jak tuleje.Grup selekcyjnych nikt nie robi specjalnie .To niedoskonalość maszyn powoduje że obrobiony material jest sortowany i parowany tak by zachowac luzy montażowe w odpowiednich wielkościach.Nie wydaje mi sie by odlew sluzył do pomiarow, a prędzej materiał po obróbce.Moze nie w temacie ,ale o co biega.W zasadzie o nic. Zastosowałem chyba za duży skrót myślowy. To jasne jak słońce, że tłoki po odlewie są poddawane obróbce mechanicznej. Dopiero potem są dzielone na grupy selekcyjne. Do przygotowanych tłoków produkuje się tuleje, pierścienie. Każda z grup zawiera pewną tolerancje wykonania liczoną w tysięcznych milimetra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 24 Marca 2008 Janek,tłoki są obrabiane mechanicznie podobnie jak tuleje.Grup selekcyjnych nikt nie robi specjalnie .To niedoskonalość maszyn powoduje że obrobiony material jest sortowany i parowany tak by zachowac luzy montażowe w odpowiednich wielkościach.Nie wydaje mi sie by odlew sluzył do pomiarow, a prędzej materiał po obróbce.Moze nie w temacie ,ale o co biega.W zasadzie o nic. Zastosowałem chyba za duży skrót myślowy. To jasne jak słońce, że tłoki po odlewie są poddawane obróbce mechanicznej. Dopiero potem są dzielone na grupy selekcyjne. Do przygotowanych tłoków produkuje się tuleje, pierścienie. Każda z grup zawiera pewną tolerancje wykonania liczoną w tysięcznych milimetra. Może inaczej to ujmiemy ............. to wszystko prodkuje się seryjnie a potem dzieli na A , B , C lub 1, 2 , 3 ................ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janek44 0 Napisano 24 Marca 2008 Janek,tłoki są obrabiane mechanicznie podobnie jak tuleje.Grup selekcyjnych nikt nie robi specjalnie .To niedoskonalość maszyn powoduje że obrobiony material jest sortowany i parowany tak by zachowac luzy montażowe w odpowiednich wielkościach.Nie wydaje mi sie by odlew sluzył do pomiarow, a prędzej materiał po obróbce.Moze nie w temacie ,ale o co biega.W zasadzie o nic. Zastosowałem chyba za duży skrót myślowy. To jasne jak słońce, że tłoki po odlewie są poddawane obróbce mechanicznej. Dopiero potem są dzielone na grupy selekcyjne. Do przygotowanych tłoków produkuje się tuleje, pierścienie. Każda z grup zawiera pewną tolerancje wykonania liczoną w tysięcznych milimetra. Może inaczej to ujmiemy ............. to wszystko prodkuje się seryjnie a potem dzieli na A , B , C lub 1, 2 , 3 ................ Oki. Niech Twój diabeł będzie starszy. Odpowiedz mi jeszcze w takim razie jak to jest z ,, nietypowymi silnikami", w których trzeba zrobić kapitalkę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 24 Marca 2008 Janek,tłoki są obrabiane mechanicznie podobnie jak tuleje.Grup selekcyjnych nikt nie robi specjalnie .To niedoskonalość maszyn powoduje że obrobiony material jest sortowany i parowany tak by zachowac luzy montażowe w odpowiednich wielkościach.Nie wydaje mi sie by odlew sluzył do pomiarow, a prędzej materiał po obróbce.Moze nie w temacie ,ale o co biega.W zasadzie o nic. Zastosowałem chyba za duży skrót myślowy. To jasne jak słońce, że tłoki po odlewie są poddawane obróbce mechanicznej. Dopiero potem są dzielone na grupy selekcyjne. Do przygotowanych tłoków produkuje się tuleje, pierścienie. Każda z grup zawiera pewną tolerancje wykonania liczoną w tysięcznych milimetra. Może inaczej to ujmiemy ............. to wszystko prodkuje się seryjnie a potem dzieli na A , B , C lub 1, 2 , 3 ................ Oki. Niech Twój diabeł będzie starszy. Odpowiedz mi jeszcze w takim razie jak to jest z ,, nietypowymi silnikami", w których trzeba zrobić kapitalkę. A co uważasz za nietypowy silnik ? Wankla ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 24 Marca 2008 C-45 poj. 10L hehe częsci może dorobić każdy nawet mniej wprawny kowal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach