małorolny2 0 Napisano 3 Czerwca 2008 Pilne! Jakie napiecie ładowania powinno być w 60tce przy prądnicy? I przy jakich obrotach? Z góry dzięki i sorry, ale traktor potrzebny a nie ma czasu.Czy do ciebie cywilizacja nie dotarła ? Wstaw alternator ...... koszt maksymalnie 100 zeta ..... i trochę chęci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ciaastus 0 Napisano 3 Czerwca 2008 malorolny2, a ty czytać umiesz?! Nie wiem czy to wina prądnicy. Szukam. Więc pytam. 30 lat na pradnicy było O.K. (no prawie O.K. ) Przymierzam się do altka, ALE MOŻE NIE DZISIAJ. Alternator powinien dawać minimum 13,7 V, ale pradnicy nigdy nie mierzyłem, więc???? Ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 3 Czerwca 2008 u mnie jest 13,4-13,6V bez włączonych świateł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ciaastus 0 Napisano 4 Czerwca 2008 Dziękuję. To właśnie chciałem wiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janek44 0 Napisano 4 Czerwca 2008 ciaastus napisał. 30 lat na pradnicy było O.K. (no prawie O.K. ) Po takim okresie emerytura się należy.ciaastus napisał. Alternator powinien dawać minimum 13' date='7 V, ale pradnicy nigdy nie mierzyłem, więc???? Ile?[/quote']Nie wiedziałem, że tyle. Zawsze wydawało mi się , że ok. 14,8V, dotyczy to altka i prądnicy. ale ja tam nic nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ciaastus 0 Napisano 5 Czerwca 2008 14.8 V to jest w bdb warunkach.!3.7 to takie umowne minimum ładowania. Wiadomo, że jesli altek jest O.K. to daje powyżej 14 V, ale ja tu biore ekstrma pod uwagę. Wiem Janek 44 ,że "nic nie wiesz", więc skoro tak jest, to zrozumiesz o co mi chodzi. No chyba że w twojej prądnicy (altku) szczotki sie nie wydzierają, stojan nie koroduje, wirnik sie nie wyciera, przrewody sie nie utleniaja i nie kruszeją. A akumulatory maja zawsze pełną pojemnośc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 5 Czerwca 2008 malorolny2, a ty czytać umiesz?! Nie wiem czy to wina prądnicy. Szukam. Więc pytam. 30 lat na pradnicy było O.K. (no prawie O.K. ) Przymierzam się do altka, ALE MOŻE NIE DZISIAJ. Alternator powinien dawać minimum 13,7 V, ale pradnicy nigdy nie mierzyłem, więc???? Ile? Tak ! Czytać potrafię i to nawet ze zrozumieniem ........ szkoda że Ty nie potrafisz zrozumieć że prądnica to porażka .......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janek44 0 Napisano 6 Czerwca 2008 ciaastus napisał14.8 V to jest w bdb warunkach.!3.7 to takie umowne minimum ładowania. Wiadomo, że jesli altek jest O.K. to daje powyżej 14 V, Sam sobie odpowiedziałeś, więc nie szukaj niczego dobrego w 30-to letniej prądnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 6 Czerwca 2008 ciaastus napisał14.8 V to jest w bdb warunkach.!3.7 to takie umowne minimum ładowania. Wiadomo, że jesli altek jest O.K. to daje powyżej 14 V, Sam sobie odpowiedziałeś, więc nie szukaj niczego dobrego w 30-to letniej prądnicy.Szukajce aż znajdziecie a będzie wam dane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianekg1990 0 Napisano 7 Czerwca 2008 Witam panowie. Mam mały problem z moją 60-tką. Otóż silnik kręci sie tylko do 1800obr/min Czy można podkręcić w jakiś sposób obroty do 2200??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 8 Czerwca 2008 na pompie masz śrubę ograniczającą a przedtem było ok? może na frezie się przestawiła dźwigienka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianekg1990 0 Napisano 8 Czerwca 2008 Wcześniej nie było lepiej. Jest tak odkąd założyłem oryginalny - gdzieś 5 lat temu(wcześniej silnik ten stał sobie w garażu 12 lat bo był zatarty, a jeździłem na motorze od c355) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin.go 0 Napisano 8 Czerwca 2008 WitamKolego zrób tak jak radzi Damian, albo wykręć troszkę śrubkę ograniczającą albo zobacz czy nie przestawiła się dźwigienka na pompie paliwa. Jest jeszcze inna możliwość, ale to chyba sprawdziłeś - pedał gazu nie wciska sie na maxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianekg1990 0 Napisano 9 Czerwca 2008 Pedał wciska się do końca i równocześnie dźwigienka dochodzi do ogranicznika. Problem teraz w tym, że śrubka ogranicznika niestety nawet nie chce drgnąć. Chyba trzeba ja troche uciąć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 9 Czerwca 2008 ucinaj tak z 0,5 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 10 Czerwca 2008 urwała (naaderwała) mi się na klawiaturze na wydechowym chyba ta dłuższa krzywka czy to zmęczenie materiału czy coś więcej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 10 Czerwca 2008 masz luz na kole rozrządu załóż nową a jak pęknie jeszcze raz to musisz wałek rozrządu zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 10 Czerwca 2008 założyłem nową pochodziła trochę bez pokrywy i wydaje się być oki acha i naderwała się ta pierwsza na wydechu od chłodnicy czas pokaże czy będzie to pracować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin.go 0 Napisano 11 Czerwca 2008 WitamJeszcze raz odnośnie problemu Adrianekg1990- a może jest przestawiony rozrząd skoro pisałeś, że silnik od początku nie osiągał obrotów znamionowych.Bardziej prawdopodobne jest, że przyczyna leży w układzie zasilania, ale kto wie.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzant 0 Napisano 11 Czerwca 2008 Panowie mam pytanko. Założyłem alternator od Stara 28 i wszystko jest ok super ładowanie w końcu światła są a nie świeczki tylko denerwuje mnie to że poniżej 600 obr/min świeci mi sie kontrolka z ładowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 11 Czerwca 2008 norma altek musi mieć obr jak masz możliwość to pokombinuj z mniejszym kołem pasowym na altku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzant 0 Napisano 11 Czerwca 2008 Porównywałem z kołem z prądnicy i jest prawie takie samo. Kiedyś gdzieś wyczytałem żeby dać na kontrolkę żarówkę 2 watt że niby altek będzie się wcześniej wzbudzał ale nic to nie pomogło. Chyba to oleje w końcu na tych wolnych obrotach niewiele silnik pracuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Izydor 0 Napisano 12 Czerwca 2008 Koło pasowe na altku musi być dużo mniejsze. Nie ma co patrzeć na prądnice to inna bajka. A żarówka musi być 4,5 W bo altek sie w ogóle nie wzbudzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emil 0 Napisano 12 Czerwca 2008 Zmień żarówkę na 4 W i wtedy będzie dużo wcześniej ładował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 12 Czerwca 2008 nie wiem po co kombinowac... ja mam sprawna pradnice, sprawny regulator ze 4 halogeny i nie mam zadnych problemów, akumlatory srednio co 6 lat wymieniam... lepiej klemy dobrze poprzeczyszczac zamiast zmiany w instalacji robic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach