krzant 0 Napisano 16 Grudnia 2007 Dodam że akumlatory mam 2x6V 195A więć te 55 A alternator to min żeby wszystko grało i było naładowane. Dało mi do myślenia tylko co napisłałeś o tych obrotach. Czy w osobówkach z silnikami diesla które z założenia mają ,mniejsze obroty od benzynowych są w takim razie inne alternatory? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karola44-81 0 Napisano 16 Grudnia 2007 obrotami tak bardzo si enie sugerujcie w dieslach i benzynowych. moze to byc albo zmieniona srednica kola pasowego alternatora(mniejsza) lub troszke wieksza kola na wale korbowym. A poza tym o sprawnosci alterantorow mowia przedewszystkim ich charakterystyki. Tutaj duze znaczenie maja regulatory napiecia. Poprostu podawane parametry sa dla obrotow. Np boschowskie altki maja napisane np 35/ 70 tzn ze przy minimalnych obrotac jakie moze miec czyli ok 1500obr/min moze oddac 35A a te 70A moze wytworzyc dopiero przy maksymalnych obrotach alternatora czyli np 6000 lub 7000 tysiecy.Alternatory zawsze w silnikach pracuja na przekladni pasowej.ot cala filozofia.Moze napisze przyklad. Jakis czas temu wyleciala mi pompa wspomagania w samochodzie.Zdecydowalem sie na zakup regenerowanej.zlozylem zamowienie, a po 20 minutach gosc pyta czy do diesla czy benzynya ja z glupia jest jakas roznica?? mowi ze kilka milimetrow dla diesla jest wieksza srednica. Dla oka to wszystko jedno ale juz na obrty wplywa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karola44-81 0 Napisano 16 Grudnia 2007 obrotami tak bardzo si enie sugerujcie w dieslach i benzynowych. moze to byc albo zmieniona srednica kola pasowego alternatora(mniejsza) lub troszke wieksza kola na wale korbowym. A poza tym o sprawnosci alterantorow mowia przedewszystkim ich charakterystyki. Tutaj duze znaczenie maja regulatory napiecia. Poprostu podawane parametry sa dla obrotow. Np boschowskie altki maja napisane np 35/ 70 tzn ze przy minimalnych obrotac jakie moze miec czyli ok 1500obr/min moze oddac 35A a te 70A moze wytworzyc dopiero przy maksymalnych obrotach alternatora czyli np 6000 lub 7000 tysiecy.Alternatory zawsze w silnikach pracuja na przekladni pasowej.ot cala filozofia.Moze napisze przyklad. Jakis czas temu wyleciala mi pompa wspomagania w samochodzie.Zdecydowalem sie na zakup regenerowanej.zlozylem zamowienie, a po 20 minutach gosc pyta czy do diesla czy benzynya ja z glupia jest jakas roznica?? mowi ze kilka milimetrow dla diesla jest wieksza srednica. Dla oka to wszystko jedno ale juz na obrty wplywa. A kolami pasowymi tak bardzo sie nie przejmujcie ze macie 17mm pasek a w altku jest 10mm. I tak to bedzie dzialac jak nalezy. W altkach od zachodnich autek na ogol kolo pasowe sklada sie z 2 blach w srodek mozna wsadzic np podkladke i juz gotowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karola44-81 0 Napisano 16 Grudnia 2007 co do szybkiego pisania mam tylko 26 lat i skonczylem technikum elektryczne, liznalem tez kilka latek AGH. Od 3 lat w pracy komputera uzywam caly czas. Setki emaili z zamowieniami miesiacznie, ACad i podobne Musze jakos sobie radzic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karola44-81 0 Napisano 16 Grudnia 2007 Co do alternatora od PF 125p lub poloneza z oddzielnym regulatorem.W zalaczniku jest pdf z rysunkiem jak do takiego alternatora zalozyc np regulator od malucha ( http://www.jezpol.pl/show/RNc-12/ ), lub kazdy inny regulator napiecia. Przypomne tylko ze oryginalnie te alternatory mialy jedna szczotke na masie pojazdu czyli przykrecona do obudowy alternatora. Orginalny elektroniczny regulator napiecia to np ten : http://www.jezpol.pl/show/RNA-1/ dla alternatorow 6io diodowych , lub ten : http://www.jezpol.pl/show/RNA-2/ dl aalternatorow 9io diodowych. Jak na tym forum dodac zalacznik?????????????????????????????????????????????????????Jakies takie okrojone jest.Ok. inaczej jesli ktos by potrzebowal to znajdzie go tutaj : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=878928 Na samym koncu watku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzant 0 Napisano 16 Grudnia 2007 Stary dzięki za wszystkie rady. Do świąt nie będę miał czasu zająć sie całą tą sprawą dopiero po albo dopiero po nowym roku. Najwazniejsza narazie jest ta przekładnia kierownicza a dopiero potem instalacja. Dam znać jak już będę miał jakiś postęp w robocie. Muszę tez patrzec na koszta bo mam do wymiany opony w 914 i tu na dzień dobry min. 3tys. muszę wyłożyć w najtańszej opcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karola44-81 0 Napisano 18 Grudnia 2007 Co do alternatora myślałem żeby założyć min 55A mam taki od VW tylko nie wiem czy uda mi się dopasować inne koło pasowe bo to za daleko odstaje i nie pasi z paskiem klinowym. Ewentualnie z poloneza caro one już miały też więcej niż 55A.Pozatym chcę założyć jeszcze wskaźnik temp. elektryczny bo orginalny mi świruje, wskaźnik ciśnienia oleju tak jak w 914 bo kontrolka z doświadczenia wiem że gaśnie nawet jak jest min. ciśnienie. Jak już zrobie to wszystko to wrzucę jeszcze wsk.Ciśnienia powietrza bo ta goniąca na wszystkie strony wskazówka doprowadza mnie do szału. To by było na tyle. Więcej usprawnień nieprzewiduję bo to i tak zawsze będzie tylko stara 60-tka Z kolem pasowym nie kombinuj. Lepiej zrob nowy uchwyt. przesun alternator bardziej do tylu i masz gotowe. Nie wiem czy dobrze pamietamale odleglosc od srodka paska klinowego do osi pierwszego otworu gdzie wkrecany jest uchwyt wynosi 120 mm. Kurde nie pamietam dokladnie. Przerabialem ten temat ze 2 tygodnie temu. Uchwyt po alternator Delco remy 70A. Spasowalo idalnie. Uklad kol pasowych wyszedl mi jak fabrycznie co do milimetra. Szybciej i latwiej to zmontowac niz odkrecic kolo pasowe z alternatora.Wskaznik temp elektryczny to tez swietny pomysl. Od jakiegos auta + czujnik dedykowany do tego wskaznika i jest bajer. Swego czasu chcialem zalozyc zegary od skody 105 bo mialem za 10 zl do zalatwienia ale nie chcialo mi sie od nowa z kabelkami bawic zeby kontrolki poprzekladac. i zostalo jak jest.Swoja droga to straszna tandeta te nowe zegary do ciagnikow. Zeby alternator ladnie startowal z niskich obrotow musi miec zaroweczke 4W. A ta pieknie topi plastik w srodku zegara. wystarczy kilka minut nie wylaczyc pradu w stacyjce i juz zegary pogiete.Od maluch atez by fajnie pasowaly zegary. Kontrolki na miejscu tylko trzeba by zamiast predkosciomierza wstawic obrotomierz od 60. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jas28 0 Napisano 19 Grudnia 2007 rozebrałem rozrząd i nie wiem jak złożyć może mi ktoś pomoże:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 19 Grudnia 2007 szukaj znaków na kołach musisz tak ustawić aby wszystkie się zgrywały numer na przeciw numerka a jak są kropki 2 na kole to drugie koło z jedną kropką musi być tak ustawione aby była pomiędzy tymi dwoma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macin2 0 Napisano 19 Grudnia 2007 szukaj znaków na kołach musisz tak ustawić aby wszystkie się zgrywały numer na przeciw numerka a jak są kropki 2 na kole to drugie koło z jedną kropką musi być tak ustawione aby była pomiędzy tymi dwoma Muszę cie poprawić,na wszystkich kołach idzie punkt między 2 punkty z wyjątkiem koła zębatego napędu pompy wtryskowej tam musi isć O pomiędzy 2 punkty w kole pośrednim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 19 Grudnia 2007 dokładnie nie pamiętam ostatnio składałem 330 a tym było wszystko i punkty i cyfry ogólnie gimela na pierwszy rzut oka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BOOBU 0 Napisano 19 Grudnia 2007 koło rozrządu od pompy wtryskowej ustawia się kółeczko w kółeczko, a koło od wałka rozrządu dwie kropki pomiędzy dwie kropki, jak przyłożysz koło pośrednie kółeczkiem do koła od pompy wtryskowej to resztę widać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BOOBU 0 Napisano 19 Grudnia 2007 koła na wałku rozrządu i do napędu pompy wtryskowej są te same tylko na inne znaki się ustawia co opisałem wcześniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jas28 0 Napisano 20 Grudnia 2007 dzięki wam już wszstko poskładałem jakoś i narazie działa:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karola44-81 0 Napisano 21 Grudnia 2007 Mam nadzieje ze tym razem uda mi sie wstawic obrazek alternatora od PF125p z regulatorem RNc12 od malucha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Izydor 0 Napisano 21 Grudnia 2007 WitamKolego schemat jest poprawny tylko z regulatorem orginalnym od dużego fiata lub żuka, Ten regulator jest od malucha a maluch nie ma szczotki na mase. Druga sprawa ze żadnej z tych wsówek nie założysz bo z zielonego przewodu jest za mała a z zółtego trzeba ściągnac ten czarny plasik. Zakładałem ten regulator (również nowszy) do alternatora od 125p i za mocno on ładuje na wolnych 600 obr silnika daje 14.4V a przy 1500 16V wiec woda w akkach sie gotuje. Miałem problemy z dopasowaniem regulatora a na elektrodzie napiisali mi krótko "Ten reguulator sie nie nadaje". Miałem ten ale za mocno ładował. Obecnie mam ten i ładuje na legalu.- Zielony przez żarówke do stacyjki, zz zacisku 15 do diud wzbudzenia,- Zacisk 67 do szczotki. Pozdrawiam i życze wszystkigo naj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karola44-81 0 Napisano 21 Grudnia 2007 Ok Izydor.Na obrazku jest wyraznie zaznaczone ze kabelek zielony podpina sie na szczotke odlaczona od masy. Nigdzie nie napisalem tez ze wsuwki pasuja idealnie. Podzielilem sie poprostu tym co sam zmontowalem i dzialalo elegancko elektrycznie. Niestety mechanicznie alternator sie uszkodzil.Ladowanie bylo max 14,4V. Jezeli alternator na wysokich obrotach podaje napiecie wieksze niz nominalne tzn ze regulator ulegl zniszczeniu. Troche usprawiedliwienia. Zastosowalem ten od malucha regulator poniewaz chcac dokupic oryginal w mojej okolicy albo nie mieli zamiennika, albo wolali jak za boschowskie oryginaly. Ten nabylem za 19zl i spisywal sie swietnie.Przerobki wymagala odkrecenia szczotki od masy i dolozenie mastka zeby moc sie wpiac z kabelkiem od zarowki. Zapewniam cie jezeli regulator wytrzyma pradowo obciazenie uzwojeniem wirnika to bedzie pracowal. To tez wiem z lektury elektrody. RNc12 na elektrodzie nie polecaja do zachodnich marek alternatorow. Powod prosty altki od poloneza czy fiata maja wzbudzenie o rezystancji ok 5 Ohm. Zachodnie ok 2-3 Ohm.Z tad prosta zaleznosc na max prad wzbudzenia. Nie uzyskalem jedynie jednoznacznej odpowiedzi jaki max prad moze podac ten regulator. Byly glosy ze cos kolo 3,5A. Pozatym podzielam opinie niektorych ze ciezko trafic na udany egzemplaz z Jezpolu. Taki mialem zalozony. Moj obrazek mial na celu jedynie pokazanie polaczenia alternatora od PF125p czy Poloneza z regulatorem od malucha. Szczegolna uwage przywiazalem wlasnie do kolorow przewodow na regulatorze. T ocaly zamysl jaki mna kierowal. Zachecam dodyskusji na te tematy. Na pewno wiele ciagnikow tutaj ma zaozony alternator i pewnie wielu z uzytkownikow bedzie chcialo taki zabieg zrobic. Kazda metoda jest sluszna oby tylko prowadzila do zamierzonego celu.Rowniez pozdrawiam!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karola44-81 0 Napisano 21 Grudnia 2007 Izydor nie wiem czy dobrze widze ale ty na pierwszym zdjeciu chyba masz polaczona jedna szczotke z obudowa i do niej podlaczyles ten regulator.W takim przypadku to calkiem normalne ze alternator daje max ile moze wytworzyc napiecia. Wzbudzal sie caly czas na max mozliwosci.Caly bajer polega na tym ze ten regulator pracuje z dwoma szczotkami a reg od fiata z jedna szczotka.Prosz epopraw mnie jezeli zle to widze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Izydor 0 Napisano 21 Grudnia 2007 Mój bład nie zauważyłem że zielony przewód idzie do szczotki. Sorry.A u mnie Było podłaczone żle dlatego tak ładowało. Bo alternator od poldka ma szczotke na mase. A wg twojego rysunku wszystko gra tylko troche kłopotu sprawia odłaczenie sczotki od masy i przymocowanie jej do przewodu. jest tam bliska odległość między jedna a drugą blaszką od szczotkotczymacza.U nas w szkole nauczyciel mówił że alternator na wzbudzeniu ma max 10% pradu. Czyli wynika z tego że jeżeli altem ma na wyhjściu 60 A to na wzbudzeniu płynie 6 A. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karola44-81 0 Napisano 21 Grudnia 2007 Mój bład nie zauważyłem że zielony przewód idzie do szczotki. Sorry.A u mnie Było podłaczone żle dlatego tak ładowało. Bo alternator od poldka ma szczotke na mase. A wg twojego rysunku wszystko gra tylko troche kłopotu sprawia odłaczenie sczotki od masy i przymocowanie jej do przewodu. jest tam bliska odległość między jedna a drugą blaszką od szczotkotczymacza.U nas w szkole nauczyciel mówił że alternator na wzbudzeniu ma max 10% pradu. Czyli wynika z tego że jeżeli altem ma na wyhjściu 60 A to na wzbudzeniu płynie 6 A. Pozdro Odlaczenie szczotki od masy to najprostrza sprawa. Odkrecasz srubke odginasz blaszke o 90 stopni. Wkrecasz srubk etylko przez plastik i gotowe. Dobrze jest przeszlifowac ta blaszke tak aby jej szerokosc pasowala do wsuwki na zielonym kabelku. Co do tych 10% pradu wzbudzenia w stosunku do max wydajnosci alternatora to mysle ze troche przesadzone. Pomysl jak by to sie mialo do alternatorow np 120A.Celowo wczesniej podalem wartosci rezystancji twornika.Dla polskich alternatorow to ok 5 Ohm. Dl azachodnich ok 2,5 Ohma.Teraz prawo Ohma sie klaniaI=U/Rnapiecie wiadomo 12VCzyli dla polskich max prad wzbudzenia bedzie wynosil ok 2,5 A, dla zachodnich ok 5A.I z tad bierze si eniewydolnosc reg RNc12 od malucha. Nie jest w stanie podac wytarczajacego pradu aby podtrzymac napiecie w instalacji przy niskich obrotach.Oczywiscie moje przyklady maga odbiegac od rzeczywistosci. Al emierzylem t erezystancje i bawilem sie alternatorami tymi, ktore mialem okazje zakladac. Prady wzbudzen wahaly sie wlasnie w tych granicach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukash0 0 Napisano 22 Grudnia 2007 WitamMoże mi ktoś powiedzieć czy wszystkie tryby w skrzyni biegów w c360 są takie same tzn. chodzi mi o moduł zęba czy jest taki sam na wszystkich trybach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borowiecpiotr 0 Napisano 27 Grudnia 2007 Odkręciłem tylne koło od c-360 i nie wiem co dalej odkręcić aby wymienić cylinderek hamulcowy. Proszę o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borowiecpiotr 0 Napisano 27 Grudnia 2007 Czy ktoś mógłby mi przesłać książkę napraw c-360 w formacie pdf? Mój adres: borowiecpiotr@o2.pl Z góry dziękuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 27 Grudnia 2007 Odkręciłem tylne koło od c-360 i nie wiem co dalej odkręcić aby wymienić cylinderek hamulcowy. Proszę o pomoc. Trza zwalić zwolnice i prosta droga do hamulców Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel 85 0 Napisano 27 Grudnia 2007 Wie może ktoś dlaczego jak jadę na piątce po asfalcie to słychać takie wycie w tylnim moście że aż glowa boli, od nowości tak mam a oleju jest zawsze stan, macie też taki przypadki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach