Skocz do zawartości
Weronika13

C-360

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

mam pytanie dotyczące ciągnika Ursus C-360 może Państwo będą w stanie mi pomóc. Problem jawi się następująco: silnik nie trzyma ciśnienia mimo szlifowania/ uszczelnienia wału i założenia nowej pompy olejowej. Nie mam pomysłu co zrobić z tym faktem, może ktoś z Państwa miał podobny problem i jest w stanie udzielić mi kilku wskazówek, jeśli tak, będę wdzięczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pęknięta rurka od smoka/zasysa fałszywe powietrze

Pęknięty blok

Opiłki w zaworze bezpieczeństwa

Uszkodzony wskaźnik ? Rozumiem że ciśnienie sprawdzane na zewnętrznym manometrze

Pękniecie/nieszczelnosc na łączniku od pompy olejowej

Wyrobione tulejki na wałku rozrządu - duży ubytek ciśnienia ?

To chyba tyle na szybko przychodzi mi do głowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za odpowiedz. Uzupełniam o dodatkowe informację poprzedni post: po nagrzaniu silnika przy 600 obrotach zaczyna mrugać kontrolka, poza tym pojawia się olej na zewnątrz przy pompie, przy czujniku ciśnienia i w kolektorze wydechowym na pierwszym pionie. Wygląda to tak jakby wytworzyło się ciśnienie w komorze korbowej i ten olej wydostaje się w najsłabszych punktach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to mruganie kontrolki pojawia się po rozgrzaniu oleju a silnik miał niedawno remont wału korbowego to może być jeszcze przyczyna z którą niedawno miałem sam styczność a mianowicie może być założona od ursusa 4011 śruba którą się przykręca łącznik do pompy i filtra( rurka w silniku łącząca pompe z korpusem filtra). A wełbie tej śruby jest otwór około 2mm przez który uchodzi nadmiar ciśnienia bo 4011 niema zaworu bezpieczeństwa na pompie a c360 już posiada i tam niema otworu w śrubie i być może ktoś nieświadomie założył do c360 śrubę od 4011 i stąd brak ciśnienia na wolnych obrotach przy rozgrzanym oleju pomimo remontu

W moim przypadku wymiana śruby na tą właściwą od c360 załatwiła problem świecenia kontrolki na gorącym silniku który też jest po remoncie.

Albo może czujnik ciśnienia oleju jest wadliwy albo wadliwa pompa albo niedokręcony lub pęknięty łącznik w silniku?

Więcej pomyśłów niemam

A czy powyżej 600 obr/min kontrolka przestaje mrugać czy świecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi