Skocz do zawartości
agaaftyk

choroba kur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z kurczakami i kurami z własnego chowu tzn spod kwoki lub inkubator, wszystkie po przeniesieniu do kur dorosłych zaczynają chorować, robią się osowiałe, mają obwisłe skrzydła i tak jakby spały tyle ,że na nst. dzień już nie żyją. Mam małe stadko , gdzie pomieszane są kury kupione już troszkę odchowane i ze swojego wylęgu . Dodam że kury kupione nie chorują wcale, a te moje nawet jak uda im się cudem ocalić to i tak padają po jakimś czasie już jako dorosłe ptaki. Zastanawiałam się nad szczepionkami ,ale słyszałam że na takie małe ilości nie można kupić. Proszę o pomoc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż:

Sposób jeden - nie kupować kur obcych lub izolować je na całe życie od swoich

2 - przepłacić za szczepionki - z tego co pamiętam nie kupisz mniej niż na 2.500 sztuk. - ok. 100zł, ale i tak na początku trzeba izolować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz , a może ktoś wie co to za choroba , która atakuje moje kurki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy jest to aż tak mocno istotne dla Ciebie co to za choroba. Myślę, że nikt po takich objawach nie odpowie Ci na pytanie. Ważne jest, że nie możesz razem trzymać kur różnych wiekowo (chyba, że będą to tylko z Twojego wychowu), a tym bardziej kur kupionych, które przeszły wszystkie możliwe szczepienia i miały kontakt z wszystkimi wirusami i bakteriami chorobotwórczymi, z Twoimi własnymi, które nie przeszły żadnych szczepień. Skutek jest taki jaki opisujesz.

Myślę, że nawet żadna antybiotykoterapia tutaj nie pomoże. Rada dla mnie jest tylko jedna, taka jak Savika - albo wydać kasę na szczepienia albo nie trzymać ich razem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi