kamil2451 0 Napisano 1 Stycznia 2011 Na ten nowy rok życze wszystkim zeby ich massey'e sie nie psuły zeby w nich grało i buczało hehe Zmiany na nowsze czy też wieksze ferdynandy bo to wspaniałe ciągniki . no i zdrowia zdrowia i jeszcze raz pieniedzy na naprawy (oby nie było tych napraw ) SZCZESCLIWEGO ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KAMMMM 0 Napisano 1 Stycznia 2011 Co sądzicie o m-f 3065??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 1 Stycznia 2011 pytałeś w innym temacie o skrzynie, skrzynia jak skrzynia każda może sie rozsypać a ferguson wcale nie ma najgorszych skrzyń, wszystko zależy jak był używany, w jakim stanie olej jest i czy w ogole ktos zmieniał, co do awaryjności tego modelu to najgorsza jest skrzynia gdzie na rewersie jest jeszcze A i B, lepsza od niej jest juz skrzynia z samym rewersem bez A i B (mniej pierdół jest w środku) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pitur 0 Napisano 2 Stycznia 2011 witam!potrzebuję fachowej porady! czy skrzynia biegów z modelu MF 3690 pasuje do innych a konkretnie do MF 3655? za szybką odpowiedź z góry dziękuję!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 2 Stycznia 2011 na 99% powinna bo to ten sam model 36xx tylko inna moc jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pitur 0 Napisano 2 Stycznia 2011 no też tak myślę!ale pytam bo w ciągnikach 3655,3660 jest silnik Perkins,a w 3670 i 3690 Valmet poza tym w 3690 inny rodzaj sprzęgła więc zastanawia mnie czy to nie ma znaczenia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 2 Stycznia 2011 nigdy dokładnie nie brałem tych modeli pod uwage bo mnie nie interesowały ale z tym sprzęgłem jak tak mówisz może być problemmoże ktoś sie wypowie co miał więcej styczności z tą serią Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil2451 0 Napisano 2 Stycznia 2011 Co sądzicie o m-f 3065??? moim zdaniem mf 3065 szybki i mocny w swojej wadze traktorek . Co to skrzyni biegów to powiem ze najlepsza jest 16/16 bo 32/32 słyszałem ze bardzo awaryjna jest a chb nikt nie chce naprawiac skrzyni ; ) . Dużo też nie pali co jest jego atutem. komfort jazdy (noo przydała by sie amortyzowana kabina hehe) konsola EHR-u przejrzysta dla kumatych bardzo łatwa ;] moim zdaniem jest bardzo dobry ; ) to tyle co mogle o nim powiedziec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pitur 0 Napisano 2 Stycznia 2011 poczytałem trochę literatury i dowiedziałem się,że MF-y do ok.94 wszystkie szły na motorach Perkinsa a później dopiero te mocniejsze na Walmetach!mnie konkretnie interesują te z 92r.więc powinna ta skrzynia pasować!reszty się dowiem na miejscu jutro rano pomierzę,porównam i mam nadzieję kupię!i wyjadę moim mf-em którego mam już od...wstyd się przyznać a jeszcze nim się nie nacieszyłem bo kupiłem już felerny dziękuję za pomoc.pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil2451 0 Napisano 2 Stycznia 2011 Pitur to co masz za sprzęta który rok i ile dales ; p ja tez swojego mf kupilem jakies 4 mies temu i musialem male naprawki robic a te male naprawki kosztowały mnie juz 2 tysiaki ponad ; / Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pitur 0 Napisano 2 Stycznia 2011 MF 3655 1993r.kupiłem go ponad rok temu i nie działało przyspieszenie tzw.speed shift!jak rozebrałem skrzynie to okazało się że mała skrzynia jest rozsypana łącznie z jej obudową pospisywałem wszystkie potrzebne części i wysłałem faxem zapytanie cenowe do ok 10 firm zajmujących się częściami do MF!najtaniej wyliczyli mi na kwotę 15tys.netto,do tego naprawa więc trochę się załamałem jeden z mechaników podjął się tematu ale później zwątpił tyle że ciągnik stoi u niego już ponad rok a mnie trafia bo dalej żyłuje ursusem a ty od kiedy masz mf-a,z jaką skrzynią i jak się sprawuje poza tymi usterkami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil2451 0 Napisano 2 Stycznia 2011 no ja mam mf 3065 z 1994 r kupiłem go niedawno bo we wrześniu skrzynia 16/16 power shift no wszystko poza tą pompą paliwową i wtryskami działa ok (odpukać) ale pompa to przez paliwo pewnie sie sypneła bo przed nim mialem zetora a do niego co wlałes to szedł hehe nie do co mf one sa czułe na paliwo teraz biore tylko i wyłącznie na orlenie ;p troszke ciezko ma z zapalaniem ale to sprawa alkumulatora bo jak dwa podepne to bez problemu jest. Pracuje u mnie jako drugi ciagnik z 3 tj u-1214 i mf235 . Tzn. prasa, tur, transport, no i paszowóz ; ) . a no i ostatnio mialem z nim maly problemik bo świeca płomieniowa lała cały czas paliwo zamiast sie zamykać i przez to paliwo szlo na turbine i pukało starsznie i kopcił jak głupi rozebrałem go az do zaorów ale zawory ok dopiero koledzy tu na forum mi podpowiedzieli ze to moze byc od swiecy no i było hehe teraz jest wszystko ok ;d Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil2451 0 Napisano 2 Stycznia 2011 /edit u1224 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek mf 0 Napisano 3 Stycznia 2011 witam wszystkich pitur pytam tak z ciekawości ta mała skrzynia to ten speed shift czy chodzi ci o ta przekładnie ,to jak go kupowałeś to już nie nie działał ten przyśpieszacz czy w trakcie ci sie popsuł , sprawdzałeś w częściach używanych też tak drogo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_R9 0 Napisano 3 Stycznia 2011 Witam Jak ustawić luz zaworowy w mf 3512. Proszę o pomoc Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pitur 0 Napisano 3 Stycznia 2011 cieszę się kamil2451 że udało ci się uporać tak szybko z usterkami i już pomykasz sobie sprzętem co do mnie to mam u siebie jeszcze JD 2140 nie zastąpiona maszynka i U-1224. Fergusona kupiłem bo po wypadku jaki miałem na nartachi po operacji kolan potrzebowałem coś czym będę mógł swobodnie jeździć bez używania siły!więc zapożyczyłem się i kupiłem ale miałem pecha bo wyszła ta awaria a nie było kasy na naprawę! i tak stoi! przyspieszenie już nie działało jak kupowałem to odpowiedź do marek mf a te części to podawałem ceny za nowe!wtedy nie mogłem znaleźć nic używanego! kilka dni temu znalazłem w ogłoszeniu tą skrzynię i miała być kompletna czyli duża i mała jak zapewniał sprzedawca przez tel.!dzisiaj pojechałem po nią 500km i na miejscu okazało się że jest tylko duża a małą sobie wyjął!!!normalnie załamka!!!zostałem po raz kolejny wyrolowany!!! a MF będzie stał dalej !a szkoda bo poza tą awaria ciągniczek jest w rewelacyjnym stanie!silniczek pali na dotyk i pracuje ,że aż miło posłuchać jeszcze do marek mf nie dawno dodzwoniłem się do gościa co ma używane części i za sam kosz-układ planetarny śpiewa 6000zł a ja mam rozsypane wszystko więc używki nie wyjdą wiele taniej jak się wkurzę to wywalę bebechy z małej skrzyni i połącze na krótko z pominięciem przyspieszacza i ....chyba głupoty gadam ale sam już nie wiem co robić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pitur 0 Napisano 3 Stycznia 2011 do marek mf ta mała skrzynia to ten speed shift,czyli to przyspieszenie! bo żółw /zając działa bez tego !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
franad86 0 Napisano 3 Stycznia 2011 ja ma mf 3080 i tze mialem do czynienia z awaria tego przyspieszacza. w trakcie jakiejs roboty sie to stalo i przyspieszacz nie dzialal a poza tym wszystko bylo ok.jak rozebrale skrzynie to okazalo sie ze posypala sie tarcza do tego na koszu satelitowrozwalilo sie lozysko igiełkowe i jeden swozeń się zapiekł. do tego jeszcze kilka pierdółek bylo do wymiany ale koszt wyniosl mnie ok 2,5- 3tys zł ale faktycznie koszt naprawy calego tego ustronstwa to koszt ok 20 tys na nowych czesciach... i jeszcze składajac kosz trzeba dobrze ustwic wszystkie 3 te małe zebatki bo jak nie to po zlozeniu znowu moze sie cos bardzo szybko uszkodzic(kolega z serwisu mi tak powiedzial ze niby tak trzeba) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek mf 0 Napisano 3 Stycznia 2011 pitur słuchaj ty jesteś z lubelskiego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek mf 0 Napisano 3 Stycznia 2011 W Rawiczu gościu sprowadza ciągniki po wypadku lub spalone, ogłaszał że ma dużo części do różnych serii może tam coś by miał mam do niego tel. jak byś chciał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek mf 0 Napisano 3 Stycznia 2011 franad86 ale to mówisz chyba o cenach u korbanka ,a wcześniej nie miałeś żadnych objawów jakiś stuków ,rzężenia, jarmolenia nic nie czułeś ? stało ci się to nagle podczas pracy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
franad86 0 Napisano 3 Stycznia 2011 własnie zadnych objawów nie bylo nic nie stukalo anie nic stalo sie to nagle z niczego. tak samo obcieło mi kiedys frezy na tym dlugim cienkim wałku na gorze w skrzyni co przenosi naped na tylni most, frezy obcielo nagle podczas jazdy(ojciec ciagnał przyczepe z ziemniakami).ten powershift tyle kosztuje na nowych czesciach oczywiscie. jesli chodzi o czesci to takie wazniejsze do tej pory zawsze bralem od korbankow- faktycznie sa drogie ale i tak wychodzily mnie do tej pory niz jakbym zamawial z granita. korbanki daja 20% rabatu ale teraz mam dostep do granita i mam na czesci 27% rabatu wiec sie oplaca z granita. uzywanych czesci nigdy nie zakładałem i na razie nie mam takiego zamiaru-jak juz robie to robie pozadnie na nowych czesciach chyba ze da sie cos dorobic u tokarza i wyjdzie taniej.a wy skad zamawiacie nowe czesci do swoich mf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek mf 0 Napisano 4 Stycznia 2011 Ja też korbanek i z internetu, tym granicie to musisz trochę kupować i dopiero dostajesz upust czy jak? ale jak byś mógł tel. do tego granita to bym był wdzięczny ,a filtry, oleje też mają ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
franad86 0 Napisano 4 Stycznia 2011 marek mf wyslalem ci odp na priv Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pitur 0 Napisano 4 Stycznia 2011 ja jestem z małopolskiego!rej.Oświęcimia! jak można to prosił bym o nr. do tego gościa z Rawicza co sprowadza uszkodzone ciągniki!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach