Skocz do zawartości
Gość agronom

Wszystko o Massey Ferguson

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy potrzebuje podpowiedzi.

Który sprzęt lepiej kupić

MF 3080 czy Zetor 10540???

Bardzo proszę o radę.

Z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam MF 3120 dynashift przycisk obok blokady i przedniego napędu to automatyczne przełanczanie półbiegów pod obciążeniem. po naciśnięciu włancza się najwyższy półbieg a jak wzrasta obciążenie to ciągnik sam redukuje a gdy ma lżej to przełancza na wyższy półbieg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich

Czy może ktoś z Was wie, gdzie można nabyć części używane do MF 3080? Szczególnie interesuje mnie koło zębate do szkrzyni biegów ( zajac).

Za wszelnie info z góry dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

częsci urzywane do MFahttp://www3.traktorpool.de/suchen/ergebnis.php?anzeigen=1&start=0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frontier ; witam ziomka na forum a dokładniej skąd ; bo ja Wysokie Mazowieckie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema mam do was pytanko ile mozę spalać massey fargusson o moocy 100 km

bo mam zamiar sobie takiego kupić i nie wiem czy warto??

z góry dziex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o mocy 100 KM to jest MF 3080 wyposażony w silnik 6 cylnndrów perkinsa apaliwa zużywa tyle ile wlejesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Dzięki wielkie za linki:) Jeśli macie jeszcze jakieś informacje na temat używanych części do MF 3080 to będę wdzięczny:)DZIĘKI!!!!

Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Jestem tu poraz pierwszy ale na fergusonach zjadłem zęby hihi.

Darek20, ta dzwignia z prawej strony fotela o której pisałeś to przełącznik na ślimaka. Moja dobra rada-nie próbuj jej przełączać na siłę jeśli nie idzie lekko.I tak nie będziesz tego nigdy potrzebował.Sam mam skrzynię 32x32 w mf3080 i po przełączeniu na ślimaka ciągnik prawie stoi w miejscu.A dlaczego nie możesz tego ptzełączyć?? Powód jest prosty-nigdy nikt tego nie używał, bo żadko kto to potrzebuje.Podobne problemy często występują z wajhą od przekaźnika, nie tą od przełączania z 540 na 100 tylko tą drugą zwiększającą obroty wałka zależnie od obrotów skinika.Jeśli ktoś miałby jakieś pytania dotyczące mf z serii30 i nowszych słóżę pomocą o ile będę tylko potrafił.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin80wlkp

Dzięki za odpowiedż . Potwierdziłeś to co i ja myślałem o przełączaniu tej dżwigni na ślimaka .

Mam jeszcze jedno pytanie : przy wyłączonym zapłonie po wciśnięciu sprzęgła zapalają mi się dwie dwie lampki , jedna to ta na dole która pokazuje jak ustawiona jest skrzynia ( żółw czy zając ) a druga na konsoli , taka czerwona z rysunkiem małego kola zębatego .Po uruchomienu silnika kontrolka na pulpicie gaśnie i nie zapala się ani nie mruga , od czego ona jest , (może przedni mast?)

z góry dzięki !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

darek20 : ta kontrolka z małym zebatym kułkiem jest od ciśnienia oleju w układznie hydraulicznym ta obok bardziej z prawej od zapchania filtra hydraulicznego. z poważnaiem pasiadacz MFa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi