XT600 0 Napisano 19 Maja 2012 To zależy do czego chcesz go wykorzystywać (czy będzie jedynym ciągnikiem, co będzie robił, na jakich ziemiach itp), jaką widzisz dla niego konkurencję. Z twojego opisu można wyczytać między wierszami sugestię, że ten ciągnik jest Ci niepotrzebny a zamierzasz go kupić tylko dlatego, że się trafił. Sprecyzuj nieco pytanie a pewnie otrzymasz odpowiedź. 15 kafli to podejrzanie dobra cena ale cóż zdarzają się okazje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul723 0 Napisano 20 Maja 2012 Mnie ten traktor jest potrzebny jako drugi do lekkich robót opryskiwacz,sadzarka,Bolko.U mnie jest teren pagórkowy,ziemia 2 do 4 klasy mam jeszcze c-360 ale ten MF by był trochę mniej paliwożerny.Tylko się zastanawiam czy skoro on już przekręcił zegar to jest jeszcze w nim coś dobrego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 20 Maja 2012 Ten model jest ciężki do zajechania. Zwolnice rozwiązały problemy poprzednika z tylnym mostem. Tylko dziwne że 2x rył przy silniku. Pewnie za pierwszym razem chcieli zaoszczędzić i nie pojechali do specjalisty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XT600 0 Napisano 20 Maja 2012 Ja mam taki ciągnik od niedawna, wcześniej jako ciągnik pomocniczy używałem C330 i wiedzę same plusy. W tej samej pracy Massey spala mniej ON niż poczciwa trzydziestka (oczywiście relatywnie mniej). 15 tys zł to wręcz obłędna cena i ja bym brał w ciemno. W moich okolicach niżej 20 tysięcy nie ma żadnej sztuki. Generalnie wszystkie modele które widziałem były mocno sponiewierane (połamane i pourywane cięgła, łańcuchy oraz ramiona podnośników, uszkodzone bloki silników itp.). Wyjątek stanowiły ciągniki pracujące w sadach i takowy też zakupiłem ale za znacznie większą cenę. 2 razy robiony może świadczyć o tym, że ciągnik dostawał mocno w pióro albo tak jak pisał Grześ ktoś chciał zaoszczędzić. Generalnie model warty polecenia. Minusy (wg mnie) to:-brak wspomagania -mała liczba biegów - pedały sprzęgła i hamulca wciskane a nie pchane. - przy standardowych kabinach wiele zakamarków w których często zakleszczyć stopę a co za tym idzie ciężko wsiadać i wysiadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 21 Maja 2012 Witam mam MF255 i zauważyłem że wycieka mi olej silnikowy tutaj od strony sprzęgła, rozumiem że to jakiś uszczelniacz i pytanie jak do tego się dobrać rozpoławiać ? a może wystarczy miskę jakoś ściągnąć? napiszecie krok po kroku jak to zadziałać? sporo kapie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris01 0 Napisano 22 Maja 2012 witam wszystkich no i jak wiecie nasówa się zapytanie,nie włancza mi wałka wom(włoncze ruszy i stop,i tak cały czas)nie miałem czasu bawić się bo beluje więć wziołem prąd z rozrusznika do elektrozaworu bezposrednio(ale wtedy wałka si niewyłączy wajcho)Gdzieś niepuszcza pronduktos miał może taki przypadek,albo gdzie szukać?z góry dzięki,prosze o pomoc bo czas gorący hehe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gustlik 0 Napisano 23 Maja 2012 Czujnik obrotów wałka albo obrotów silnika - na pokrywie pompy. A aby na szybko podłączyć przełóż kable z hamulca wałka na elektrozawór wom będziesz włączał wajcha tylko w 2 stronę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 23 Maja 2012 też stawiam na czujnik lub nie łączące kable od niego za tylnym rozdzielaczemgustlik a o jakim czujniku mówisz na pokrywie pompy? bo od wałka jest z tyłu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gustlik 0 Napisano 23 Maja 2012 na pokrywie jest czujnik obrotów silnika idący do sterownika bierze obroty z zębatki pompy jak się wskazania obu nie zgadzają to wyłącza wałek. No a jak nie to "zimny lut" w sterowniku. Tez się zdarzyć może;) Ale raczej mało prawdopodobne. Zimny lut - nieprawidłowe złącze wykonane metodą lutowania. Tzn po prostu przerwa w miejscu łączenia płytki z jakimś elementem najprawdopodobniej na złączu kabla idącego do któregoś czujnika by było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris01 0 Napisano 23 Maja 2012 dzięki za zainteresowanie,a więc ten włącznik przy tej dzwigni jest ok,ale awaria dalej no i nie wiem od czego zacząć.Powiedcie mi od którego czujnika zacząć,może jakoś sprawdzić go można?gdzie ten sterownik?może fotke ktoś ma tego pod ręko? próbowałem ten kabel zmienić jak gustlik pisałeś ale ni działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 24 Maja 2012 masz wyświetlacz obrotów wałka i jak włączysz wałek to zdążą sie pokazać jakieś jego obroty czy cały czas zero??jak sie pokażą obroty to czujnik działa a jak nie to wina czujnikaja miałem tak kiedyś przy swoim, co prawda inna seria ale rozłączył sie kabel od czujnika obrotow wałka gdzieś za tylnym rozdzielaczem bo tam jest łączony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris01 0 Napisano 24 Maja 2012 pawlo u mnie niema wyświetlacza ob.wałka.tam na pokrywie pod tymi rozdzielaczami jest czujnik ,z lewej strony też jest czujnik(na wysokośći wałka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazowieckie 0 Napisano 24 Maja 2012 Witam. Mam problem z MF 3115, zapala się kontrolka od przedniego napędu i mały czerwony tryb. Może ktoś miał podobny problem, z góry Dzięki za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ramzes892 0 Napisano 24 Maja 2012 no właśnie który to jest ten czujnik bo w MF 3635 też mam tak z wałkiem że się na chwilę tylko włączy i rozłącza go. czy to może jakaś inna usterka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazowieckie 0 Napisano 24 Maja 2012 może ktoś wymieniał ten czujnik za filtrem oleju skrzyni? Może ktoś wie za co on jest odpowiedzialny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris01 0 Napisano 25 Maja 2012 witka no narazie działa,nie wiem jak długo od tego czujnika z lewej strony przy wałku wom wyczyśćiłem to złączke ,troche dziwne?Bo przecierz ten czujnik ktoś kiedyś pisał jest od przełanczania (wom na 540-1000ob.) mazowieckie ten tryb czerwony to ciśnienie w skrzyni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gustlik 0 Napisano 25 Maja 2012 To jest własnie czujnik obrotów wałka co wyczyściłeś. Tryb to albo czujnik ciśnienia albo nie ma ciśnienia. No albo kable od czujnika itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris01 0 Napisano 25 Maja 2012 gustlik,a ten na pokrywie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gustlik 0 Napisano 25 Maja 2012 Nad zębatką pompy jest czujnik obrotów silnika potem jest tam jeszcze czujnik ciśnienia oleju, zatkania filtra (podciśnienia) i bodajże temperatury oleju. Gdzieś tam jeszcze jest szybkości jazdy;) Ale to nie wiem czy on na pokrywie czy gdzie dokładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazowieckie 0 Napisano 25 Maja 2012 Gustlik to prawda że czerwony tryb jest od ciśnienia skrzyni ale mogę go wykasować po wciśnięciu pedału hamulca i przycisku napędu. Wykasuje czerwony tryb załącza mi się przedni napęd lub obydwa na raz. Czy może to być z winy pompy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gustlik 0 Napisano 25 Maja 2012 Chyba maż przeciek na przednim napędzie o ile dobrze zrozumiałem co ci sie dzieje i kiedy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris01 0 Napisano 25 Maja 2012 mazowieckie twojego który rok?ja też mam3115.z tym trybem to może być różnie jak zawsze tża zacząć czy FILTR nie stary,albo jakaś lipa papierowy wkład Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris01 0 Napisano 25 Maja 2012 musisz ten czujnik jeszcze od tego trybka sprawdzić,on jest jak si nie myle koło tego przewodu metalowegoz trójnikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazowieckie 0 Napisano 26 Maja 2012 Massey jest z 90 roku. Filtr i olej zmieniałem jesienią. Filtr brałem lepszy u Korbanków, a objawy awarii są następujące: podczas jazdy zapali się czerwony mały tryb, po chwili załącza się przedni napęd, wciskam hamulec i przycisk napędu po czym wyłącza się czerwony tryb, wciskam hamulec, przycisk wyłącza sie przedni napęd, załącza sie czerwony tryb lub obydwa na raz. Biegi są cały czas, półbieg działa nawet gdy obydwie kontrolki się świecą. Przyjechałem do domu z awarią, czyściłem wszystkie przewody(nie pomogło) stał dwa dni, awaria zniknęła podejrzewam że tymczasowo. Jak jest rozgrzany słabnie mi wspomaganie na wolnych obrotach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris01 0 Napisano 26 Maja 2012 mój też 90r no filtr i olej to też różnie bywa nowy a stary ,ale skoro wspomaganie słabnie?może pompa?ja tam ponownie bym zmienił filtr.Skoro tam ci wniczym to nie przeszkadza wsio działa ,to może jakaś chojnka w instalacji?czsem mówią odłączyć akumulator na pare minut aby komputer si zresetował czy jak tam,i wtedy wracają funkcje. wracając a wałek możesz wogóle włonczyć na 1000ob?,bo u mnie chiba nie trybi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach